
Conditii de infectie cu antracnoza la pomii fructiferi
In tara noastra ciuperca este des intalnita si produce pagube
mai ales in sudul tarii, in primaverile si verile cu precipitatii abundente
mult mai paguboasa fiind in plantatiile tinere de cires si pepiniere. Sporii
ciupercii germineaza in picaturile de apa de pe frunze si ramuri, mod in care
se realizeaza infectii repetate in perioada de vegetatie.
Simptome la aparitia antracnozei la pomii fructiferi
Pe frunzele si in scoarta ramurilor ciuperca formeaza un
miceliu ce da nastere in primavara la un numar mare de spori ce vor constitui
infectia primara in primavara. Perioada intre doua infectii dureaza 7-15 zile
in functie de temperatura. La noi in tara cele mai puternice atacuri se
inregistreaza in verile si primaverile ploioase ce urmeaza dupa ierni cu temperaturi
moderate. Boala apare pe frunze pe la sfarsitul lunii mai, inceputul lunii
iunie. Pe fata superioara a frunzei apar pete mici, pana la 2 – 3 mm in
diametru, de forma circulara, in dreptul carora tesutul capata o culoare
purpuriu-deschisa. Aglomerarile de pete se ingalbenesc in functie de
intensitatea atacului, toata frunza devine galbena cu pete purpurii, in timp ce
frunzele cad de pe pom. Pe partea inferioara a frunzelor, petele sunt mai
conturate, de o culoare purpuriu-deschis, iar in scurt timp se acopera de un strat
albicios. Atacul se extinde cu repeziciune in anii ploiosi, manifestandu-se pe
frunzele si ramurile superioare, astfel incat puietii din pepiniera sau pomii
din plantatiile tinere sunt desfrunziti timpuriu, simptom caracteristic fiind
frunzele din varful lastarilor ce cad ultimele. Solutia Syngenta pentru antracnoza
este aplicarea produsului Score 250 EC, care blocheaza dezvoltarea
miceliului in tesutul vegetal si inhiba sporularea.
Comenteaza