Conditii de infectie cu antracnoza la pomii fructiferi

 

In tara noastra ciuperca este des intalnita si produce pagube mai ales in sudul tarii, in primaverile si verile cu precipitatii abundente mult mai paguboasa fiind in plantatiile tinere de cires si pepiniere. Sporii ciupercii germineaza in picaturile de apa de pe frunze si ramuri, mod in care se realizeaza infectii repetate in perioada de vegetatie.

 

Simptome la aparitia antracnozei la pomii fructiferi

 

Pe frunzele si in scoarta ramurilor ciuperca formeaza un miceliu ce da nastere in primavara la un numar mare de spori ce vor constitui infectia primara in primavara. Perioada intre doua infectii dureaza 7-15 zile in functie de temperatura. La noi in tara cele mai puternice atacuri se inregistreaza in verile si primaverile ploioase ce urmeaza dupa ierni cu temperaturi moderate. Boala apare pe frunze pe la sfarsitul lunii mai, inceputul lunii iunie. Pe fata superioara a frunzei apar pete mici, pana la 2 – 3 mm in diametru, de forma circulara, in dreptul carora tesutul capata o culoare purpuriu-deschisa. Aglomerarile de pete se ingalbenesc in functie de intensitatea atacului, toata frunza devine galbena cu pete purpurii, in timp ce frunzele cad de pe pom. Pe partea inferioara a frunzelor, petele sunt mai conturate, de o culoare purpuriu-deschis, iar in scurt timp se acopera de un strat albicios. Atacul se extinde cu repeziciune in anii ploiosi, manifestandu-se pe frunzele si ramurile superioare, astfel incat puietii din pepiniera sau pomii din plantatiile tinere sunt desfrunziti timpuriu, simptom caracteristic fiind frunzele din varful lastarilor ce cad ultimele. Solutia Syngenta pentru antracnoza este aplicarea produsului Score 250 EC, care blocheaza dezvoltarea miceliului in tesutul vegetal si inhiba sporularea.