Afidele sunt daunatori important ai culturilor de legume si  cartof  producand atat pagube directe prin inteparea si sugerea sucului celular, dar si indirecte prin transmiterea virozelor. In cimp afidele sunt o specie migratoare, cu dezvoltare mai intai pe plante din flora spontana, migrand apoi pe planta de cultura. In tara noastra, durata unei generatii, in functie de factorii ecologici, variaza intre 9-55 de zile si are madie 13-16 generatii pe an. In sere si solarii, unde se inmultesc continuu, afidele sunt prezente in tot cursul anului. In conditii climatice favorabile, prolificitatea unei femele este de 60-70 de larve, iar o generatie se dezvolta in 2-3 saptamani. In anii caldurosi si secetosi produce pagube insemnate. Temperatura optima de dezvoltare este de 20 C.




Mod de daunare

Larvele si adultii colonizeaza partea inferioara a frunzelor si chiar butonii florali si florile, unde formeaza colonii. Frunzele atacate se rasucesc, se ingalbenesc si se usuca. Florile atacate se usuca. La atacuri mari, plantele stagneaza in crestere si dau productii scazute si de slaba calitate. Afidele sunt principalii vectori in transmitere.

Buha verzei

Descriere

Buha verzei  are 2 generatii pe an si ierneaza in stadiu de pupa, la o adincime de 5-12 cm in sol. Fluturii apar catre sfirsitul lunii mai sau in iunie si au un zbor nocturn. Oualele sunt depuse grupat, frecvent 10-40, pe partea inferioara a frunzelor de crucifere. O femela poate depune in medie 600-800 de oua. Dupa 2 saptamini apar larvele, care se hranesc cu frunzele, mai ales noaptea. Generatia a doua apare in iulie si se dezvolta cu precatere pe varza tirzie sau pe alte crucifere, pina in luna septembrie.

Mod de daunare

La aparitie, omizile rod epiderma inferioara si miezul frunzelor, apoi perforeaza frunza sub forma de orificii neregulate. Omizile din ultima virsta rod galerii neregulate in capatinile de varza. Cpatinile atacate putrezesc, atit din cauza atacului, cit si din cauza excrementelor larvelor, care favorizeaza dezvoltarea diferitelor mucegaiuru.

Fluturele alb al verzei

Descriere

Aceasta specie are 2-3 generatii pe an. Iernează in stadiu de pupa pe tulpinile pomilor, arborilor, pe garduri, pe pereții caselor, etc. Fluturii apar primavara, la sfârșitul lunii aprilie sau in luna mai. Zborul fluturilor este de 20-25 de zile. Oualele sunt depuse pe partea inferioara a frunzelor de varza si pe alte crucifere cultivate sau spontane, in grupe de 15-20. O femela poate depune 200-300 oua.

Mod de daunare

In primele varste, larvele rod epiderma inferioara si miezul frunzelor. Începând cu virsta a 3 a, larvele se răspândesc pe toate frunzele, pe care le rod mai ales pe margini. La atacuri mari, din Frunze ramin numainervurile mai groase. Produce pagube si indirect, prin putrezirea verzei, datorita excrementelor care se aduna intre frunzele acesteia.

Molia tomatelor

Descriere

Adultul este un fluture mic, cu lungimea de 5-7 mm, de culoare maronie cu nuante de gri inchis. Oualele sunt mici, depuse pe partea inferioara a frunzei. Larva este de culoare alb verzui, cu capul negru, iar pupa maro. Are 12 generatii pe an. O femela adult poate avea până la 250 de oua in timpul vietii. Ciclul total de viata este finalizat in 30-40 de zile, depinzând de contitiile de mediu. Cu cit temp. sunt mai crescute, cu atit ciclul de viata este mai scurt. La 30 C ciclul de viata al daunatorului este de 20 de zile. Temp. minima de activitate este de 8 C . Are 4 stadii larvele, iar impuparea are loc in sol, pe suprafața frunzelor sau chiar in mine. Ierneaza ca ou, pupa sau adult. Moliile sunt mai active in timpul noptii si se ascund printer Frunze in timpul zilei. Este foarte dificil de combătut, datorita modului de atac al larvelor- hrănire interna in interiorul galeriilor create in Frunze, tulpini si fructi.

Mod de dăunare

La început minele apar ca niste pete mici pe Frunze, de culoare alba, asemanatoare atacului de Liriomyza trifolii. De cele mai multe ori atacul este simultan. Pe masura ce larvele cresc, aceste pete se maresc si devin alb-verzui. Minele sunt de forma neregulata, separate sau unite in funcție de densitatea populației. Dauna este produsa in stadiul de larva, prin minarea  frunzelor pe fata superioara precum si a pielitei fructelor.In general, aprocsimativ 90 la suta din oua sunt depuse in jurul sepalelor six cam 10 la suta pe fructul verde. Ploile si umiditatea pot afecta dezvoltarea populatiei. Tuta absoluta este un daunator foarte flexibil, cu risc ridicat de aparitie a fenomenului de rezistenta.Din acest motiv nu se utilizeaza mai mult de 2-3 aplicari cu un produs care are acelasi mod de actiune.

Musca miniera

Descriere

In conditii de sera poate ajunge pina la 8 generații pe an. Pentru a se putea hrăni, femelele taie frunza, cu continutul cellular hranindu-se atit ele, cit si masculii. Dupa imperechere, oualele sunt depuse in orificiile de hranire, in aproximativ 15-20 la suta din totalul lor. O femela poate depune intre 25-600 de oua, in functie de temp. si planta gazda. O generatie se dezvolta in 15-35 de zile.

Mod de dăunare

Adulții si larvele ataca frunzele plantelor. Adultii produc orificiile de hrănire, care constituie porți de intrare pt. diferiți agenți fitopatogeni. Larvele minează frunzele, rozând galerii in forma de serpentine in miezul acestora. Ca urmare a atacului puternic, frunzele infestate se usucă. Producțiile culturilor atacate suferă pierderi inseminate cantitativ si sunt depreciate calitativ.