Importanta
culturii verzei
Varza este o leguma foarte
importanta din punct de vedere alimentar. In tara noastra se situeaza pe un loc
de frunte, atat in ceea ce priveste suprafata cultivata, cat si a ponderii pe
care o are in alimentatie. De la varza se consuma capatana care, nu este
altceva decat o dezvoltare uriasa a mugurului terminal al plantei. In masura
mai redusa se consuma si frunzele de varza care au intrebuintari similare cu
ale capatanii. Din cauza raspandirii sale in toate regiunile tarii si a
calitatilor nutritive, varza are cele mai multe intrebuintari in alimentatie. Trebuie
sa subliniem si importanta zemei de varza acra, care este o admirabila bautura
racoritoare, bogata in acid lactic, saruri minerale si vitamine. Din varza
uscata se prepara aceleasi mancaruri ca din cea cruda, dup ace mai intai a fost
tinuta cateva ore in in apa calduta pentru a-si recapata turgescenta.
Varaza este in
general o legume bogata in hidrati de carbon, saruri minerale, substante
azotose si vitamine.
Originea
si raspandirea culturii de varza
Varza are ca stramosi
planta salbatica Brassica oleracea var. silvestris, care creste in mod spontan
in jurul Marii Mediterane. Inceputul utilizarii in hrana omului a acestei verze
salbatice se pierde in negura vremurilor. Scrierile vechi ne arata ca varza a
fost cultivate pe scara larga de catre greci, romani si chinezi. Materialul
faptic este atat de bogat, incat nu mai este necesar sa insistam asupra verzei. De
la greci si romani, varza s-a raspandit si in alte regiuni ale Europei – la inceput
in tari din vestul Europei (secolul al XI lea), iar mai tarziu in cele din
rasaritul continentului (secolul al XII lea). Se presupune ca si la noi in tara
a inceput sa se cultive in aceeasi perioada. Astazi, varza alba este raspandita
in aproape toate regiunile de pe glob cu clima temperata sau chiar in regiunile
mai calduroase. Valoarea alimentara ridicata, intrebuintarile multiple,
agrotehnica destul de simpla pe care o reclama si cerintele reduse fata de
caldura, fac ca aceasta planta sa constituie legume de baza in multe tari.
In tara noastra, varza
este raspandita peste tot, cu exceptia regiunilor inalte de munte si a unor
regiuni aride, cu posibilitati reduse de irigare din sud-estul tarii. In
general, regiunile favorabile pentru cultura verzei sunt zonele unde exista
lunci ale unor rauri importante. Fireste ca, aplicandu-se o agrotehnica
adecvata, cu irigari la timp, varza se poate cultiva si in Baragan sau Dobrogea.
Caractere botanice si particularitati biologice ale verzei
Ca si celelalte
legume din aceasta grupa, varza de capatana este o planta bienala, la care in
primul an deosebim o tulpina scurta si o rozeta de frunze. Acesta din urma sunt
foarte dezvoltate si se acopera strans un ape cealalta, formand in jurul
mugurelui central o capatana mai mult sau mai putin indesata. Frunzele
exterioare sunt de culoare verde, indeplinind procesul de asimilatie. Cele
interioare sunt albe si servesc ca deposit pentru substantele de rezerva. Forma
capatanii este diferit-sferica, sferic-turtita, sferic-alungita, conica, etc.
constituind un caracter de soi.
Relatiile cu factorii de mediu la cultura de varza
Varza este una dintre legumele cele mai putin pretentioase fata de factorii climatici. Da rezultate bune chiar cand se cultiva la altitudini mari (1500 metri si mai mult) Din aceasta cauza o gasim cultivate in numerose regiuni din munti. Din cauza sensibilitatii reduse fata de temperature, varza se cultiva de la tropice pana la latitudini nordice. Daca varza rezista la temperaturi scazute de -6 grade Celsius, aceasta legume este deosebit de pretentioasa fata de umiditate , ata fata de cea a solului , cat si fata de umiditatea atmosferica.
In lipsa unei
cantitati suficiente de apa , varza nu leaga capatani sau leaga capatani foarte
mici. In conditiile din tara noastra, varza trebuie sa fie in general, irigata .
Una dintre conditiile de baza pentru reusita culturii de varza este irigarea la
timpul optim, aceasta mai ales in faza cresterii capatanii. In multe regiuni,
numarul udarilor in cursul perioadei de vegetatie ajunge la 10-15.
Fata de lumina, varza
este de asemenea foarte exigenta. Rasadul de varza se etioleaza cu multa
usurinta, daca nu primeste suficienta lumina in rasadnita. Culturile de varza efectuate
in locuri umbroase nu dau rezultate bune, obtinandu-se capatani de dimensiuni
mici sau chiar plante neinvelite.
Varza este o legume
pretentioasa fata de sol, din care extrage cantitati mari de substante nutritive .
Solurile grele si cele prea uscate sunt mai putin favorabile pentru cultura de
varza. Foarte bune rezultate se obtin in urma cultivarii verzei pe luncile
apelor curgatoare. Datorita pretentiilor ridicate fata de substantele nutritive
din sol, varza rasplateste bine aplicarea ingrasamintelor organice , mai ales a
gunoiului de grajd. Aplicarea concomitenta a ingrasamintelor organice si a
celor minerale da rezultate foarte bune.
Calciul se introduce
in sol cu un an inainte de cultura verzei. Balegarul se introduce de obicei
toamna, o data cu aratura adanca, aplicandu-se cantitati mari de 30-50 tone la
hectar. Numai in cazul culturilor tarzii se poate aplica si primavara. In
pamanturile nisipoase, usoare, varza cere multe ingrasaminte si cantitati mari
de apa, des aplicate. Ingrasamintele minerale cele mai potrivite pentru cultura
verzei sunt: azotatul de amoniu, sulfatul de amoniu, sarea potasica si
superfosfatul. Spre sfarsitulk perioadei de vegetatie se evita ingrasarea cu
doze mari de azot, deoarece poate determina neinvelirea capatanii si o sla
pastrare a acestora peste iarna.
Tehnica culturii verzei
Solul pe care se
cultiva varza trebuie arat adanc din toamna (la 30 cm adancime), cu care ocazie
se incorporeaza si balegarul. Este recomandabil ca plugul sa fie prevazut si cu
piese de subsolaj. Primavara se da cu cultivatorul sau cu grapa cu discuri, iar
in caz ca terenul este prea tasat sau imburienat, se aplica o aratura
superficiala dupa care se grapeaza. Modelarea terenului in biloane (brazde simple)
se executa cu ajutorul cultivatoarelor, prevazute cu organe de rarita. Varza se
cultiva in parcele proaspat ingrasate cu balegar. Nu exista nicio greutate la
stabilirea rotatiei, deoarece varza, ca si celelalte legume din grupa, se poate
cultiva dupa orice planta, cu exceptia varietatilor din cadrul grupei. Datorita
perioadei de vegetatie relativ scurta, pe terenul destinat culturii verzei, se
pot face culturii successive. Se obtin rezultate foarte bune in urma cultivarii
verzei tarzii dupa recoltarea cartofilor timpurii sau invers: plantarea
cartofului vara, dupa recoltarea verzei timpurii. Dupa recoltarea verzei
timpurii, terenul poate fi utilizat pentru cultura unor legume , care se
recolteaza in timpul toamnei, cum sunt castravetii pentru conserve, fasolea pentru pastai, salata verde, spanacul , etc.
Varza se inmulteste
pe doua cai: prin rasad si prin semanatul direct in camp. Cea mai obisnuita metadata
este metoda cultivarii prin rasad.
Comenteaza