AplicariStadii de crestereFormulaRata aplicariiVol. pulverizarii
1Aprilie-mai (cu erbicidele )
5 kg / ha
200 l / ha
1Iunie (odata cu plivitul)
5 kg / ha
200 l / ha


Fertilizarea porumbului este extrem de importanta intrucat aduce spor de productie semnificativ cu costuri reduse. Astfel pot sa fie foliste foarte multe ingrasaminte foliare pentru porumb, dar si ingrasaminte solide sau ingrasaminte organice. Cele mai uzitate ingrasaminte pentru porumb sunt azotat de calciu, sulfat de amoniu sau azotat de cupru. Cultura de porumb in Romania este destul de pregnanta existant foarte multi fermieri ce aleg acest tip de cultura pe suprafete mari.

Etapele de crestere ale porumbului  sunt grupate in doua categorii: stadiile de crestere vegetativa si stadiile de fruct. Stadiile de crestere vegetativa constau in Etapa Emergenta (VE), Etapa Frunzelor (Vn) si Etapa paniculului: (VT)O cultura de porumb pipernicita, de culoare galbena, uneori maro, poate crea frustrari majore fermierilor. Din fericire fertilizarea  foliara ajuta cultura, atunci cand problema este o deficienta nutritiva. Hranirea foliara este critica atunci cand deficientele au fost identificate si conditiile sunt favorabile pentru aplicare. Cu alte cuvinte, fertilizarea foliara  este o rezolvare rapida pentru potentiale probleme mult mai costisitoare pentru fermier.

Beneficiile aplicarii foliare:
- Absorbtia nutrientului este de 10 ori mai mare decat in cazul nutrientilor aplicati la radacina
- Hranirea foliara nu depinde de nivelul pH-ului
- Cand sistemele radiculare sunt compromise fertilizarea foliara este metoda optima pentru aplicarea nutrientilor
- O planta aprovizionata constant cu nutrienti este o planta mai eficienta si productiva
- O planta alimentata cu nutrienti este mai toleranta la boli  si daunatori

MOMENTUL APLICARII FERTILIZANTULUI FOLIAR PENTRU EFICIENTA MAXIMA
- Aplicarile foliare sunt recomandate in stadiile de crestere vegetativa, etapa frunzelor: V4-V5 si V8-V12
- Fertilizarea foliara trebuie facuta atunci cand stomatele sunt deschise, de obicei seara tarziu sau dimineata devreme, si cand temperatura nu depaseste 22 grade Celsius. Roua de pe frunze ajuta la aderarea fertilizantului foliar.
- Este ideal a se verifica prognoza meteo, o ploaie in 24-48 ore de la aplicare poate avea o influenta negativa asupra eficienta ingrasamantului.

TABEL cu perioada in care fertilizantul foliar este absorbit in proportie de 50% de catre planta pentru fiecare nutrient in parte.

NutrientTimp de absorbtie
Nitrogen0.5-2 ore
Fosfor5-10 zile
Potasiu10-24 ore
Calciu1-2 zile
Magneziu2-5 zile