Cartitele pot fi benefici sau daunatori in gradina de legume, in functie de context. Pe de o parte, cartitele sunt pradatori naturali ai melcilor si a altor daunatori, cum ar fi viermii si insectele. Cartitele pot ajuta la controlarea populatiei acestor daunatori, reducand nevoia de a utiliza insecticide sau alte produse chimice. Pe de alta parte, cartitele pot mesteca si ele frunzele si tulpinile tinere ale plantelor, cauzand pagube in gradina de legume.

 

Daca doriti sa beneficiati de pradatorii naturali ai melcilor si altor daunatori, in gradina dumneavoastra de legume, ar trebui sa luati masuri pentru a controla populatia de cartite. Una dintre metodele cele mai eficiente este utilizarea unor capcane pentru cartite, cum ar fi capcanele de cartite cu momeala sau capcanele cu plasa de sarma. De asemenea, unele plante, cum ar fi iedera sau trifoiul, pot fi cultivate in gradina pentru a atrage cartite, astfel incat acestea sa se concentreze asupra acestor plante in loc sa atace plantele de legume.

 

Este important sa se ia o abordare integrata pentru controlul daunatorilor in gradina de legume, utilizand o combinatie de metode pentru a obtine cele mai bune rezultate. De exemplu, se poate utiliza capcane pentru cartite impreuna cu metode de control biologic, cum ar fi utilizarea de pradatori naturali ai cartitelor, cum ar fi pasarile, sau metode de control fizice, cum ar fi utilizarea unor bariere fizice pentru a proteja plantele de legume.

Cartitele sunt animale mici din familia Talpidae, care au un corp acoperit de blana si patru membre scurte. Ele sunt nocturne si au o dieta predominant carnivora, alcatuita din insecte si alte animale mici. Exista mai multe specii de cartite, care traiesc in diferite zone geografice ale lumii, inclusiv in Europa, Asia si America de Nord. Ele au o lungime de corp de aproximativ 15 cm si o greutate de pana la 35 de grame. Cartitele sunt animale solitare si au un comportament timid.

Cartitele au un simt al mirosului si al auzului foarte dezvoltat, care le permite sa localizeze prada si sa evite pericolele. Ele au de asemenea o vedere buna, care le permite sa se orienteze in intuneric.

 

Cartitele au o reproducere reproductie bienala, cu o singura generatie pe an. Dupa o perioada de gestatie de aproximativ o luna, femela poate aduce intre 2 si 10 pui. Pui sunt complet dependenti de mama lor pentru prima luna de viata si incep sa se hraneasca singuri dupa aproximativ doua saptamani.

 

Cartitele sunt considerate animale importante din punct de vedere ecologic, deoarece au un rol important in controlul populatiilor de insecte si alte animale mici. In unele zone, cartitele sunt considerate specii protejate.

De aceea este ideal sa folositi repelenti pentru indepartarea acestora cum ar fi Mole Plus

Cu toate acestea, cartitele au de asemenea un impact negativ asupra culturilor agricole, deoarece pot manca seminte si legume. In acest caz, unii agricultori pot folosi metode de control al populatiei, cum ar fi utilizarea de substante chimice sau plasarea de capcane.