In conditiile climatului temperat caracteristic tarii noastre, unele specii de flori nu se pot dezvolta in teren deschis. De aceea speciile de flori pretentioase la caldura, origimnare din zona tropical sau ecuatoriala, se pot cultiva numai intr-o sera. De asemenea, pentru a se obtine flori in timpul iernii sau primavera, se cultiva in sera si unele flori originare din zonele temperate, ca: zambila, narcisa, trandafirul, etc.

Principalelel specii cultivate in sere, sunt:

Alstroemeria. Afost introdusa destul de recent in sortimentul de flori taiate din tara noastra. Este apreciata si solicitata datorita inflorescentei bogat ramificata si portului inalt. Alstroemeria asigura un décor deosebit interioarelor, aranjata singura sau sau in combinatii cu alte specii.

Amaryllis (crin rosu, crin de iarna sau gramofon). Este una dintre cele mai indragite flori de ghiveci, care a inceput sa fie solicitata si ca floare taiata, datorita frumusetii cupelor si culorilor variate. Aspectul maret al cupelor face ca amaryllis sa fie folosita la realizarea buchetelor rotunde sau aranjamentelor florale in asociere cu asparagus, feriga sau in combinatie cu alte specii.

Anthurium (pasarea Falmingo sau floarea Flamingo). Este o foloare eleganta, cu durata lunga de pastrare. Se poate folosi in cele mai pretentioase ocazii, in buchete sau aranhamente floarale, in asociere cu asparagus si chiar cu frunzele proprii. Se poate combina si cu alte specii de flori.

Calla. Este solicitata la realizarea buchetelor pentru anumite ocazii festive. Este, de asemenea, utilizata ppentru decorarea interioarelor in vase si aranjamente florale in asociere cu asparagus, precum si in lucrari de legatoei (jerbe, coroane).

Freesia. Este floarea care a avut cea mai spectaculoasa evolutie spre cultura industrial, concurand in tarile mari producatoare de flori cu ttrandafirul si garoafa, datorita calitatilor sale decorative si perioadei in care apare. Eleganta florilor, completata de o multitudine de culori si parfumul suav, fac ca aceasta specie sa fie foarte apreciata. Se foloseste in diverse aranjamente florale, singura sau in combinatie cu frunzele proprii sau asparagus, ori combinata cu alte specii de flori sau ramuri inflorite. Freesia se foloseste si in lucrari de legatorie.

Garoafa. Se situeaza ca pondere pe primele locuri in productia mondiala de flori taiate, iar in tara noastra ocupa unul din primele locuri, detinand un procent foarte mare din productia de flori taiate. Garoafa este foarte solicitata datorita gamei largi de culori, elegantei florilor si parfumului discret si placut al unor soiuri. Se poate folosi cu pricepere la realizarea buchetelor pentru diferite ocazii si a aranjamentelor florale in asociere cu asparagus sau feriga. Se poate combina cu toate speciile de flori cultivate in sera, tinand seama de armonia culorilor. Garoafa este floarea cea mai folosita in legatorie.

Gerbera. Afost introdusa destul de curand in sortimentul de flori taiate in tara noastra si a inceput sa se extinda datorita solicitarii din ce in ce mai mari. Gerbera este o floare eleganta care poate fi oferita in cele mai pretentioase ocazii. In toate aranjamentele florale, gerbera trebuie sa fie insotita de asparagus sau feriga. Aceasta valoroasa floare poate fi folosita singura, intr-una sau mai multe culori sau in combinatie cu alte specii, cu care se completeaza prin finite si eleganta.

Orhideele au florile deosebit de interesante, cu trei sepale colorate si inegale ca marime, si trei petale din care doua laterale identice ca forma si culoare si una inferioara diferita de celelalte. Dintre orhideele mai raspandite la noi amintim: Cattleia, Cymbidium, Cypripedium. Florile de orhidee, datorita elegantei si formei deosebite, se pot oferi chiar numai un singur exemplar intr-o eprubeta, cupa sau glob de sticla sau in buchet alcatuit din specii diferite la fel de elegante.

Poinsettia (euforbia, stea de craciun). Prezinta interes ca planta decorative atat la ghiveci, cat si ca floare taiata. Elementul decorative il prezinta bracteele (Frunze modiifcate) de culoare rosie, roz sau albe, dispuse in rozeta la capatul tulpinii. Poinsettia, folosita ca floare taiata, da un effect decorative deosebit, singura, garnisita cu Frunze proprii sau in aranjamente florale in combinatie cu coonifere sau cu alte specii care infloresc in perioada de iarna.

Spathiphyllum. Se cultiva atat ca planta la ghiveci, cat si pentru obtinerea de flori taiate. Florile sale, de culoare alba, discret parfumate, sunt solicitate pentru realizarea buchetelor pentru anumite ocazii festive, in asociere cu Frunze proprii si chiar aranjamente florale  combinate cu alte specii.

Strelitzia (pasarea paradisului). A fost introdusa recent in sortimentul de flori taiate din tara noastra. Este apreciata datorita florilor interesante care la inflorire au aspectul asemanator unei pasari exotice cu penajul deschis intr-un evantai. Strelitzia este o floare eleganta, zvelta care se foloseste la decorarea interioarelor in vase inalte, ata singura, cat si in combinatie cu alte specii.

Trandafirul. Considerat una din cele mai frumoase flori, a fost pretuit din antichitate sui supranumit ,, regale florilor’’. Trandafirul este o floare eleganta , folosita pentru ocazii festive, in aranjamente si buchete florale, de obicei, singur, garnisit cu frunxzele proprii. . Se poate asocial si cu alte specii de flori. Trandafirul este foarte folosit si in legatorie.