
In limba romana
tomatele mai poarta o serie de denumiri, care difera de la regiune la regiune. Cea
mai comuna dintre toate acestea este cea de rosii, apoi patlagele rosii.
In Transilvania
tomatelor li se spune, in mai multe regiuni porodici sau paradai, iar in Banat
paradaise.
Desi denumirea
de tomate este deocamdata putin raspandita in Romania, a fost adoptata din mai
multe motive, unul dintre ele fiind acela ca nu poti spune rosii de culoare
galbena sau portocalie.
Importanta culturii de tomate
Tomatele
reprezinta una din legumele cele mai valoroase din punct de vedere alimentar. Calitatile
pe care le poseda au facut ca ele sa se consume in cele mai variate regiuni de
pe glob, chiar si acolo unde nu se cultiva. Sporirea consumului de tomate se
datoreaza faptului ca aceasta legume au un gust foarte placut si o gama nespus
de variata de intrebuintari (in stare proaspata, sub forma de salata de tomate
sau in amestec cu alte legume, ciorbe, bulion,
ghivece, sosuri, rosi umplute, etc).
Fructele
necoapte (gogonelele) sau semicoapte servesc la prepararea unor gustoase
muraturi sau conserve de legume. De asemeni, se prepara din ce in ce mai mult
suc de tomate care, pe langa valoarea nutritive deosebita, constituie un
veritabil racoritor pe timp calduros. Sucul de tomate este mult consumat de cei
ce tin regim alimentar, mai ales de suferinzii de afectiuni gastrice. Sucul de
tomate vitaminat, diluat in prealabil, se administreaza copiilor sugari, fiind
considerat superior sucului de portocale. Preparat cu lamaie, sare si piper, in
unele tari ca Franta si Italia constituie o bautura foarte apreciata de catre
adulti, intrecand multe alte racoritoare.
Valoarea mare a
tomatelor consta si in faptul ca aceasta legume se consuma foarte mult in stare
cruda, astfel incat vitaminele si sarurile minerale, pe care le contine, sunt
utilizate aproape in totalitate de catre organism. Din punct de vedere al valorii
alimentare intereseaza in primul rand continutul de zahar (circa 3-4%), vitamin
C (20-60 mg la 100 g) si vitamina A (2-6 mg) si mai putin valoarea energetica a
acestora, care este destul de redusa (176 calorii) in comparatie cu a altor
alimente. Nu trebuie sa trecem cu vederea proportia favorabila a aminoacizilor
si acizilor organici care se gasesc in fructele de tomate, precum si sarurile
de magneziu, sodiu, potasiu si fier care se gasesc de asemenea intr-un procent
corespunzator pentru buna functionare a organismului uman.
Originea si raspandirea culturii de tomate
Tomatele sunt
cunoscute in general sub denumirea de solanum lycopersicum, iar tomatele au
fost introduce in cultura, in Europa, abia dupa descoperirea Americii. Tomatele
sunt originare din Mexic si Peru, unde localnicii le cunosteau sub denumirea de
tomate. Initial au fost aduse in Spania unde erau folosite ca plante
decorative. Oamenii se fereau sa le consume datorita mirosului caracteristic si
a continutului de solanina, considerandu-le mai degraba plante toxice decat
alimentare. Tomatele au inceput sa fie consummate abia in jurul anului 1800.
Pe langa
insusirile decorative si alimentare, tomatele aveau reputatia, la inceputul
raspandirii lor in Europa ca fiind plante excitante sau afrodisiace. Din
aceasta cauza au si primit denumirea de pomme d amour pe care il mai poarta si
azi in unele regiuni din Franta. In tara noastra tomatele au fost introdse in
cultura abia in secolul XIX.
Calitatile
amintite, ca si larga intrebuintare a tomatelor fac ca aceasta legume sa se
cultive pe suprafete din ce in ce mai mari, chiar si acolo unde conditiile de
clima sunt mai putin favorabile pentru cresterea si dezvoltarea ei. Este de
mentionat faptul ca desi sunt plante iubitoare de caldura, tomatele se cultiv
pe suprafete foarte mari in regiunile cu climat continental. Un exemplu, in Olanda,
aproape intreaga cultura se realizeaza aproape exclusiv in sere.
Caracteristicile botanice si particularitatile
biologice ale culturii de tomate
In conditiile
climatului nostru, tomatele sunt plante anuale, erbacee. In regiunile calduroase,
fara geruri, tomatele se comporta ca plante biennale sau chiar perene.
Radacina. Tomatele au un sistem
radicular destul de viguros. Radacina principala este pivotanta, patrunzand in
sol la adancimi de peste 50 cm sau chiar la 100 cm. Paralel cu cresterea
radacinii principale se dezvolta si radacini secundare. Cresterea acestora este
mai viguroasa la tomatele transplantate, la care radacina principala este mai
scurta. Aceste plante au sistem radicular raspandit mai la suprafata, pana la
25 cm. Din aceasta cauza tomatele cultivate prin rasad sufera mai mult de
seceta decat cele semanata direct, neputand sa si extraga apa din straturile
adanci ale solului. Spre toamna, baza radacinilor se lemnifica destul de mult,
fenomen caracteristic pentru tomatele perene.
Tulpina
tomatelor difera foarte mult ca inaltime, in functie de soiul cultivat. Soiuriledeterminate au inaltimea de pana la 40 cm, iar cele nedeterminate (inalte)
ajung pana la 250 cm sau chiar mai mult. Tulpina unor soiuri pitice este
erecta, de unde si denumirea grupei de soiuri erecte. Soiurile inalte, datorita
greutatii plantei si mai ales a fructelor nu se pot sustine in pozitie verticala.
Tulpinile acestora devin taratoare, daca nu se iau masuri pentru sustinerea lor
(araci, spalieri).
Soiurile cu
tulpina inalta poarta denumirea de soiuri cu crestere nedeterminata, deoarece
cresterea in inaltime nu inceteaza decat odata cu moartea plantei. Soiurile erecte
au crestere determinata datorita faptului ca la un moment dat cand planta a
ajuns la inaltimea caracteristica (40-70 cm )., in varful tulpinii se formeaza
o inflorescenta sau o ramificatie scurta sterila. Cu aceasta se termina
cresterea in inaltime a plantei. Pentru majoritatea soiurilor de tomate, in
primul rand pentru cele care au crestere nedeterminata, este caracteristic fenomenul
de a forma un numar mare de lastari (tulpini secundare) care le dau infatisarea
de tufa. Lastarii secundari, care se mai numesc si copili, se formeaza la
subsuoara frunzelor, cres repede in lungime si se comporta apoi ca adevarate
tulpini. Prin eliminarea unor lastari (copili) se reduc posibilitatile de
asimilare si, ca urmare, se reduc si posibilitatile de formare a unor radacini
noi. Numarul mare de lastari, cu alte cuvinte o mare masa vegetativa duce la
formarea unui mare numar de fructe, care raman, insa, mici si ajung foarte greu
la maturitate. Eliminarea unui numar mare de lastari, practic denumita copilit,
este obligatoriu in cazul culturilor din sere si rasadnite, precum si a celor
timpurii din camp. In cazul din urma se procedeaza de obicei la eliminarea
tuturor lastarilor (copililor) lasandu-se numai tulpina principala. Tomatele de
vara se copilesc de asemeni (cele aracite) la 2-3 sau 4 ramificatii, dupa
vigoarea soiului, fertilitatea solului, zona naturala, destinatia fructelor,
etc.
La inceputul
toamnei, atat tulpina principala cat si lastarii, incep incet-incet sa se
lemnifice. Pe toata lungimea sa, tulpina principala poarta frunze, fructe si
inflorescente. Aceeasi situatie se intalneste si pe ramificatiile secundare,
tertiare, etc. e aici se poate trage concluzia ca, cresterea si dezvoltarea au
loc in mod simultan la plantele de tomate. Prin anumite masuri agrotehnice (printre
care se numara si copilitul si carnitul) se poate favoriza dezvoltarea sau
cresterea.
Frunzele tomatelor sunt
mari, ca lungime de peste 20 cm, avand foliole mari, care alterneaza cu altele
mici, neperechi. Foliolele la unele soiuri sunt petiolate, la altele nu; pot fi
ovate sau lancelolate, intregi sau penat partite, avand marginile putin rasucite.
Tulpina
principala si ramificatiile de ordin superior, precum si frunzele sunt
acoperite cu mici perisori, dintre care unii sunt glandulosi. Din aceasta cauza
la cea mai mica atingere secreta un suc cu gust acrisor si cu miros caracteristic
care indeparteaza unele insecte cum sunt albinele.
Florile sunt grupate in
inflorescente cimoase simple sau compuse, asezate la baza frunzelor. In partea
inferioara predomina racemii simpli iar in partile superioare ale plantei,
racemii ramificati. Nu se poate stabili o regula cu privire la prima
inflorescenta si nici a numarului acestora pe planta. La unele soiuri apare
dupa frunza a 4 – a, la altele abia dupa frunza a 10-a. La soiurile cu crestere
determinata inflorescentele sunt mai dese, chiar dupa fiecare frunza, in timp
ce la soiurile cu crestere nedeterminata inflorescentele sunt mult mai rare. Soiurile
de tomate se deosebesc foarte mult intre ele, nu numai in ceea ce priveste
numarul inflorescentelor, ci si in privinta numarului de flori dintr-o
inflorescenta. Trebuie mentionat faptul ca in una si aceeasi inflorescenta se
pot gasi fructe mici (la baza inflorescentei), flori deschise (la mijloc) si
flori inca nedeschise (la varf). Florile tomatelor sunt hermafrodite. Corola
este formata din 5 petale de culoare galbena ca lamaia unite la baza si cu
varfurile rasfrante. Staminele in numar de 5 iar la soiurile cu floare batuta
16-18 sunt concrescute in forma de trunchi de con. In interiorul acestui con se
gaseste pistilul care este putin aparent. Polenizarea la tomate este de regula
directa, din care cauza ele sunt considerate autogame. Polenul germineaza
foarte anevoios din care cauza fecundarea are loc abia la circa 48 ore de la
atingerea stigmatului. Din aceasta cauza pe timp nefavorabil (ploaie, vant,
frig sau caldura prea mare, lipsa de lumina, etc) este periclitata foarte mult
legarea fructelor. Se stie foarte bine faptul ca florile nefecundate se usuca
si cad. Caderea florilor se poate datora si unor probleme fiziologice, iar
fenomenul in sine este cunoscut in legumicultura ca avortarea florilor. Fenomenul se poate evita prin aplicarea de
tratamente cu diferite substante chimice, cunoscute sub denumirea generica de
stimulatori.
Fructul este o baca de
culoare verde la inceput, iar la maturitate rosu, roz, zmeuriu, galben ca
lamaia, portocaliu sau chiar alb. Forma fructului este de asemenea foarte
variata si, impreuna cu culoarea constituie un caracter de soi. Se intalnesc
astfel soiuri cu fructe de forma sferica, sferic-turtita, ovoida, piriforma
etc. Fructul poate sa fie neted sau costat (incretit) , mic, mijlociu sau mare.
Se apreciaza ca tomata este una din legumele care prezinta o foarte mare
varietate. In urma cercetarilor intreprinse in legatura cu culoarea fructelor
s-a stabilit ca aceasta se datoreaza proportiei in care se gasesc in fructe pigmentii de caroten
si lycopen. Lumina influenteaza foarte mult intensitatea culorii, ata a pielitei
cat si a fructelor fructelor de tomate. Astfel, fructele care cresc in conditii
de umbra usoara au o culoare mai rosie (predomina lycopenul) in timp ce
fructele expuse la lumina puternica sunt mai putin colorate (predomina
carotenul). De regula, pielita fructelor
nu se coloreaza in rosu, ci in galben sau ramane incolora, astfel din
combinatia culorii pulpei cu a pielitei rezulta culoare fructelor diferitelor
soiuri de tomate. Fructele necoapte sunt colorate in regiunea pedunculara in verde
mai intens. Aceasta coloratie mai intensa se poate extinde si mai departe, de
obicei sub forma unor dungi mai inchise. Deseori regiunea acestor dungi ramane
de culoare galbuie chiar si dupa coacerea deplina a fructului. Aceste regiuni
ale fructului, insuficient colorate in rosu, devin tari, depreciind astfel
foarte mult calitatea tomatelor.
De la fecundare
si pana la maturarea fructelor este nevoie de o perioada de 45-60 zile, in
functie de soi si de conditiile de cultura. In conditii favorabile de temperatura,
lumina si umiditate, fructele se matureaza mult mai repede. Trebuie sa
subliniem important ape care o are umiditatea atmosferica asupra coacerii
fructelor de tomate. Ritmul de crestere al fructelor este mai incet la inceput
si din ce in ce mai accelerat spre faza de coacere. Fructul (baca) este format
din epicarp (pielita), care reprezinta un invelis foarte subtire (mezocarp) - pulpa, partea carnoasa a fructului; tesut
placentar si seminte. In interiorul fructului se gasesc un numar variabil de
compartimente (loji).
In primele faze
ale cresterii fructului, pielita se ingroasa, iar apoi incepe sa se subtieze
din ce in ce mai mult, pentru ca la coacerea deplina sa reperezinte doar 1,5%
din greutatea fructului. Grosimea si rezistenţa pielitei constituie insusiri de
soi si prezinta importanta din punct de vedere al valorificarii tomatelor Unele
soiuri asu pielita mai groasa, dreptpentru care nu se bucura de o mare
apreciere din artea consumatorilor, insa sunt mai potrivite pentru pastarare. Alte
soiuri au pielita subtire, insusire valooroasa din punct de vedere calitatativ,
insa, spre sfarsitul coacerii acestea crapa. Prin crapare se depreciaza foarte
mult calitatea fructelor. Numarul compartimentelor din fruct variaza foarte
mult in functie de soi. Astfel ,putem avea soiuri diferite cu 2, 2 sau chiar 9
compartimente. Sunt apreciate soiurile cu un numar mic de compartimente,
acestea fiind considerate carnoase. In interiorul compartimentelor se gaseste tesutul
placentar in care stau semintele. Semintele de tomate sunt de forma ovoida,
turtite, de culoare cenusie sau brun-roscate, pufoase. La soiurile de masa sunt
apreciate soiurile cu cat mai putine seminte.
Comenteaza