Când vrei să faci o cultură de tomate, alegerea celor mai bune varietăți sau sortimente de semințe este crucială. Cultivă diversificat. Nu știi ce varietate îți va aduce cel mai bun profit.
Spre exemplu, eu folosesc an de an semințele de tomate Inimă de Bou. Această varietate o cultiv pentru pulpa groasă, cărnoasă și dulce, și prepar pentru consumul din timpul iernii bulionul de casă.
Prin contrast, pentru sucul de roșii, folosesc sortimente mai suculente cum ar fi; variatatea de tomate Ghittia. Bune pentru sucurile delicioase folosite frecvent la supe și ciorbe.
Alteori, folosesc varietăți de tomate cu fructe mici, ce merg conservate întregi, cum sunt spre exemplu tomatele Cherry. Ai observat acum din aceste exemple scurte că fiecare varietate de tomate este cultivată cu un anumit scop.
Sa împingem lucrurile puțin mai departe, pentru a putea înțelege rolul curucial sau hotărâtor pe care îl joacă sortimentul ales.
În condițiile în care vreau să vând cantități mai mari de tomate, folosesc varietăți productive(tomate pentru industrializare), și pot menționa aici câteva; Rio Grande(forma fructelor rotundă sau lunguiață), Roma(forma fructelor lunguiață), ș.a.m.d.
Pentru extrasezon, aleg să cultiv totdeauna un soi de tomate foarte stabil(să meargă bine în spațiile special amenajate(solar, seră, tunele acoperite cu folie). Alegerea o fac în funcție de perioada și durata de vegetatiei a plantei, durată, care nu va depășii sub nici o formă 120-130 de zile.
Astfel, creez condițiile necesare de creștere și dezvoltarea a plantei(musai lumină și căldură), un sol bun fertil, și, în jurul datei de 20 Ianuarie semăn semițele. În optim, la, 22 de grade celsius, semințele de tomate răsar în 6 zile. Le îngrijesc 55-60 de zile la stadiu de răsad, și deja am ajuns cu ele la jumatate din suma zilelor din toată durata de vegetație.
Azi, vreau să prezint pentru tine, o plantă legumicolă din grupa speciilor de plante legumicole termofile.
Tomatele Rozov Blyan
Un sortiment, anexat la lista mea cu specii de plante legumicole pe care îl cultiv an de an. La o primă detaliere, pot afirma că soiul Rozov Blyan poate fi cultivat în sere, solarii și câmp deschis. Este un soi cu tip de creștere nedeterminat, o plantă cu port înalt, cu talie înaltă.
Drept urmare, planta suportă foarte bine susținerea cu araci de lemn și ață de rafie, din acest motiv sistemul de cultură ia denumirea de cultură de tomate în sistem palisat.
Evident, nu ți-am spus nimic nou, noutățile țin de alte aspecte. Planta se comportă excelent în condiții de zi lungă, cu temperaturi care variază de la o zona la alta, moment în care se stabilește însămânțarea semințelor în vederea obținerii răsadului de tomate și respectiv înființarea culturilor.
Momentul însămânțării coincide cu lunile mai reci ale anului; ianuarie, februarie și respectiv luna martie. Însămânțarea se face eșalonat în prima și cea dea doua decadă a lunilor prezentate.
Momentul înfințării culturilor coincide cu lunile mai calde ale anului; martie(în sere și soarii), aprilie și mai(în câmp deschis).
Pe lângă aceste detalii de aur, menționez că, o cultură de tomate suplimentată în primă fază cu elemente organice nutritive, va genera producții de fructe de tomate masiv. Suntem într-o zonă în care fiecare aplică drept hrană plantelor de tomate ce dorește.
Eu, aleg de fiecare dată varianta organică(gunoi de grajd descompus, macerate formate din gunoi de pasăre, mraniță, turbă, etc), ce le place de fapt cel mai mult plantelor mele de tomate. Alții aleg drept hrană pentru plante varianta convențională-chimică(NPK-azot, fosfor, potasiu), toate elemente indispensabile plantelor în creștere, dezvoltare, înflorire și implicit fructificare.
Nu stau să pun la dizpoziția ta date fixe despre momentul însămânțării sau date fixe despre durata de vegetatie a plantelor, aceste aspecte țin de alte particularități. Vei găsii aceste detalii în pagina de vânzare a produselor, sau a speciilor de plante legumicole cu care vrei sa lucrezi.
Când vine vorba despre tehnologia înființării culturilor de tomate lucrurile trebuie tratate serios.
Ai auzi de foarte multe ori acest termen(tehnologie), este un detaliu care nu ar trebuie să te sperie. Este dacă vrei sinonimul cuvântului tehnică sau metodă, ușor de intuit și de pus în practică sau în aplicare.
Fie că vei folosii o tehnologie dată, o tehnică sau o metodă proprie, rezultatele pozitive nu vor întârzia să apară. Important este să începi.
Cum începem, care sunt primii pași
Orice lucrare va începe cu alegerea suprafețelor destinate înființării culturii de tomate, scopul pentru care ai ales să cultivi, și destinația fructelor.
Deșii am scris despre semințe și răsad de tomate până mi-a căzut păru-n barbă pe deoparte, iar pe de alta am mai făcut și câteva materiale video, pentru unii, această îndeletnicire a rămas din păcate un mister.
La acest pas mulți grădinari se complică, încurcă datele și timpii însămânțării, aleg să însămânțeze, fără a lua în calcul durata de vegetație a plantelor de răsad (de la răsărire și până la strămutarea în spațiile protejate și cele exterioare-câmp deschis), nu creează condiții de luminozitate, nu asigură căldura necesară germinării semințelor în stratul fertil, și implicit creșterii și dezvoltarii la stadiu de răsad al plantelor.
Un alt aspect delicat îl reprezintă cunoașterea operațiilor de însămânțare ce țin de aspecte precum;
- unde semăn semințele;
- ce condiții trebuie să îndeplinească stratul germinativ.
Drept răspuns am pregătit pentru tine câteva date, ca să nu te mai rătăcești sau să nu te blochezi niciodată.
Ce este stratul germinativ?
Este locul în care semințele germinează, răsare și cresc ca plante, pe o perioadă determinată de timp.
Ca să fie de calitate, patul germinativ trebuie să asigure pentru fiecare sămânță semănată, caldură, oxigen, umiditate și hrană.
Ca să asigurăm o germinație cât mai bună, stratul trebuie să fie umed, foarte bine afânat și îngrășat. Aceste condiții va ajuta germenul să ajungă la suprafață inainte ca sămânța să-și epuizeze rezerva de hrană.
Din ce este compus stratul germinativ?
Materiile din care este compus stratul germinativ constă în elemente naturale organice trecute printr-un proces de descompunere.
Cele mai des folosite sunt:
- composturile;
- gunoiul de grajd;
- turba de baltă;
- mraniţa;
- cenuşa rezultată din arderea lemnului;
- segmente de sol înţelenite;
- nisip și pământ fertil.
Unde se seamănă semințele de tomate?
În răsadnițe, calde sau semii-calde amplasate pe platforme de gunoi cald, răsadnițe îngropate la baza solului amplasate pe straturi de gunoi cald, pentru a asigura căldura în perioadele reci din lunile ianuarie, februarie și respectiv martie.
Azi, am ales să-ți prezint răsadnița îngropată la baza solului într-un spațiu protejat și am facut o listă cat se poate de simplă cu câteva detalii ce privesc în mod direct construcția acesteia;
În mod obișnuit se face între data de 20 februarie și 1 martie cu 45-60 de zile înainte de plantare.
Pentru o exemplificare mai bună, am luat drept etalon dimensiunea de 14 m lungime x 1,30 m lățime, dar tu vei stabilii lungimea și lățimea în funcție de câți m2 dorești să înființezi.
Cum se face răsadnița îngropată la baza solului
- se trasează lungimea și lățimea – conturul răsadniței.
- după ce se trasează conturul, se sapă la adâncimea de 1 m și se scoate pământul afară.
- se taluzează pereții cu casmaua, după care se introduce gunoiul de grajd încălzit.
- se tasează gunoiul cu cu furcoiul, maiul sau bătătorul, după care se acoperă cu o bucată de folie subțire.
- se aplică tocul, se înțeapă folia cu coarnele furcoiului din 10 în 10 cm, după care se introduc ingredientele patului nutritiv.
- se acoperă tocul cu rama, se controlează temperatura din strat, iar când aceasta a ajuns la 22°C se trece la semănat.
- se semănă pe rânduri echidistane la o adâncime de 2 cm, distanța între rânduri 8-10 cm și între semințe pe rând 2-3 cm, se folosește 6-7 g de sămânță/m2.
- după semănat se udă stratul cu apă călduță și se astupă ermetic.
Rezultatul va arăta așa:
Avantajul primordial îl constitue faptul că acest tip de răsadniță poate fi utilizat ani de zile. În fiecare an se extrage din groapă gunoiul descompus pentru a fi utilizat ca îngrășământ pentru plante. În anul următor se repetă operația prin introducerea gunoiului cald pentru formarea altor răsadnițe.
Cum se face semănarea semințelor pe rânduri?
Se respectă ordinea lucrărilor manuale la aşa manieră încât să răsară fiecare sămânţă în parte. Pentru rezultate excelente atât în ce priveşte germinarea cât şi creşterea corespunzătoare a răsadurilor urmează acești paşi :
- marchează rândurile cu nivela.
- respectă adâncimea şanţului, acesta nu trebuie să depaşeasca 3 cm întrucât există riscul ca seminţele să nu mai răsară.
- seamănă fiecare sămânţă în parte, individual sau bob cu bob.
- distanţa între seminţe pe rând să fie de2- 3 cm.
- distanţa între rânduri să fie de 5-6 cm.
- astfel vei realiza un cumul de 500/plante/m2.
După ce ai semănat astupă şanţurile cu mraniţă proaspătă şi nivelează stratul cu nivela. Apoi uda răsadnița.
Vei uda răsadniţa cu stropitoarea până la saturaţie prin aplicarea a 2-3 treceri uşoare cu cantități de apă moderate. Cantitățile de apă să nu depaşească 5-6 l/m2.
Apa să fie călduţă la o temperatură identică cu cea care o dezvoltă stratul nutritiv din interiorul răsadniţei. Undeva la 25-30°C.
Timp de 7-8 zile nu vei umbla la răsadniţă. Răsadniţa are apă suficientă. Astfel vei aştepta să-şi facă apariţia plantele legumicole.
Cum se ingrijesc răsadurile de tomate?
Îngrijirea plantelor la stadiu de răsad se face zilnic după ce acestea au răsărit. Am pregătit pentru tine câteva tehnici cu privire la acest aspect. Te va ajuta să depășești mai ușor acest obstacol(dacă este unul).
Pentru o mai bună iluminare a răsadniței și implicit a răsadului, vei amplasa răsadnița pe direcția Nord-Sud. Efectul este extrem de benefic și astfel, vei evita alungirea răsadului.
O iluminare corespunzătoare te va ține departe de aceste necazuri iar prima ta grijă va fi să ți întotdeauna cont de intensitatea luminii. Tot în acest cadru vei ține cont de elementele cu care acoperi răsadurile.
Sticla sau ramele răsadniței trebuie să fie extrem de curate iar folia transparentă. Spre exemplu, la răsadurile de tomate, poți merge pe varianta folie galbenă și vei înregistra sporuri de productie de cel putin 25% față de martor(folie albă transparentă). Pentru o mai bună aerisire și evitarea propagării gazelor din gunoiul de grajd, vei face aerisiri zilnice, regulate(5-6) timp de 10 minute.
Acest lucru îl vei face din oră în oră sau odată la 2 ore. Astfel vom evita și eradica concentrațiile mari de amoniac produse de gunoiul de grajd sau alte elemente organice.
Pentru o mai bună aprovizionare cu apă vei ține cont de cerințele plantelor la fiecare stadiu de creștere. Spre exemplu, la cotiledoane, când plantele sunt mici, pretențiile față de apă sunt mici.
Când plantele au ajuns în acest punct de creștere vei uda o dată la 7 zile cu moderație. Cantitatea de apă nu trebuie să depășească 3-4 l pe m2. Temperatura apei nu trebuie să deapășească 22°C. Vei ține cont de temperatura stratului germinativ și căldura din interiorul răsadniței în raport cu temperatura apei, să fie dacă se poate egală. Astfel vei evita căderea răsadurilor, vascularizarea acestora și implicit excesul de umiditate.
Vei urmării constant creșterea plantelor și pe parcurs vei stabilii cantitățile de apă necesare. Pretențiile cresc odată cu creșterea, absorția de apă va fi mai mare întrucât intervine căldura din mediul exterior, procesul de evaporație și implicit transpirație a plăntuțelor este mai mare, densitatea pe m2 își spune cuvântul.
Astfel vei ajunge să acorzi cantități de apă semnificative. Ideea este să le aplici cu moderație (cantitativ) și des(ca număr de udări). Astfel vei asigura plantelor un tonus și o vigoare deosebit de bună.
Pentru a oferii plantelor un regim de nutriție sănătos vom alege varianta elemente organice naturale din care fac parte: turba, gunoiul de grajd descompus, mranița și multe macerate formate din gunoi de pasăre sau alte plante cum ar fi spre exemplu maceratele din urzică.
Astfel vei asigura răsadurilor o doză de protecție serioasă. Vor fi mai rezistente la boli pe de o parte, iar pe de altă parte vor avea un ritm de creștere accelerat la toate stadile.
Vei observa o îmbunătățire accentuată a rădăcinilor, a tulpinei și a masei foliare. Un astfel de răsad este ceeace noi ne dorim. Una două fertilizări faziale printre rânduri este mai mult decât suficient.
O altă operație extrem de importantă este eradicarea buruienilor din răsadniță(Plivitul). Contextual o poți face manual după o udare de cu seara a rasadnitei. Prin operația de plivire vom evita sufocarea plantelor legumicole plus împiedicarea buruienilor la regimul de hrană al plantelor. Trei, patru pliviri sunt mai mult decât suficiente.
Luat în altă ordine de idei, buruienile sunt mari generatoare de boli și dăunători sau dacă vrei le poți numi focare de infecție. Te rog să faci tot posibilul și să le dai afară din răsadniță sau alte recipiente în care ai semănat.
Un alt aspect important de care trebuie să ți cont este călirea sau adaptarea răsadului cu mediul exterior. Aceste operații se fac odată cu aerisirile. Pe parcurs, când plantele au ajuns la un stadiu de creștere mai avansat 6-7 frunze, vei trece la călirea parțială sau totală a plantelor.
Operația coincide cu 10 zile înainte de stărmutarea plantelor în câmp și se rezumă la descoperirea răsadniței parțial sau total, atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte. Astfel, vei obține un răsad viguros, sănătos și gros la colet, gata să depășescă arșița vântului de primavară cu care ne întâlnim de fiecare data când plantam, când înființăm culturile de tomate.
Cum se înființează cultura de tomate Rozov Blyan
Îți spuneam mai sus că totul ține de alegere spațiului în care dorești să înființezi cultura de tomate. Varietatea Rozov Blyan, cea care probabil ți-a făcut cu ochiul, sau pentru care ai optat, poate fi cultivată în spațiile protejate dar și în cele exterioare.
Cel mai mare atuu îl reprezintă gustul, forma, mărimea și calitatea fructelor, pentru care eu am ales să cultiv această varietate. Poți să transformi aceste atuuri în avantaje, iar cel mai mare avantaj pe care nu ai voie să îl ratezi și pe care te poți baza este că merge. Merge cultivat în orice zonă a țării. Este soi, și poate fi adaptat la condițiile de mediu din tara noastră fără nici un fel de problemă.
Orice varietate de tomate, merge sau te avantajează atât timp cât respecți câteva reguli simple:
- pregătirea terenului;
- fertilizarea de bază cu gunoi de grajd descompus în toamnă, atât în solar cât și în câmp deschis;
- pregătirea și modelarea terenului înainte de plantare;
- executarea palisărilor, lucrări care se efectuează după ce cultura a fost înfințată(arăcitul cu araci de lemn), sau înainte ca acesta să fie înființată(șpalieri prevăzuți cu sârme de susținere pe longitudinală);
- asigurarea sistemelor de udare;
- plantarea propriu zisă.
În câmp deschis totul se rezumă la fertilizarea de bază efectuată în toamnă cu 35-40t/ha gunoi de grajd descompus și încorporarea acestuia odată cu arătura la o adâncime de 28-30 cm.
În spațiile prodejate aplicarea îngrășămintelor se face diferențiat, prin aplicarea unor cantități duble de îngrășământ natural . În spațiile protejate plantele au nevoie de o cantitate mai mare de îngrășăminte.
Aceste aspecte țin de alte împrejurări cum sunt cele de sărăturare a solului, sau aspecte ce țin de modificare a structurii solului despre care consider că nu este cazul să vorbim acum. Important este că ai înțeles esența și că de fiecare dată vei mării doza de îngrășăminte naturale.
Primavara devreme vei trece la modelarea terenului sub diferite forme: brazde organice înălțate sau rigole, după care intrii la plantat.
Plantarea materialului săditor în câmp se face în zile mai răcoroase, spre seară, pentru a prinde noaptea în față. Astfel vei asigura un procent de prindere a plantelor de 99%.
În spațiile protejate poți să plantezi când vrei, când dorești, important este ca plantele de răsad să întrunească numărul de zile(55-60) și să fie foarte bine călit.
Asa cum îți spuneam mai sus, răsdul de tomate Rozov Blyan se cultivă în sistem palisat la anumite distanțe; distanța între plante pe rând 40-50 cm, distanța între rânduri 80-90 cm, totul pentru a asigura o aerisire, luminozitate și polenizare cât mai eficientă a plantelor.
De aici înainte nu rămâne decât să le îngrijești cu drag prin aplicarea zilnică sau pasageră a operațiilor cu caracter special cum ar fi; încuibărirea(cultura devine stabilă), copilirea și implicit defolierea la primele stadii de creștere, dirijarea plantelor, mulcirea cu paie la sol pe rând și între rânduri(astfel se evită propagarea bolilor și înlăturarea buruienilor din cultură), prin aplicarea cantităților de apă și a numărului de udări, și așa mai departe.
Odată intrate în pârgă se reduce numărul de udări, se recoltează inserțiile cu fructe de tomate coapte, după care se continuă recoltarea si implicit fertilizările faziale, udarea , pentru a da șanse reale celorlate inserții cu fructe mai mici să ajungă la maturitatea de consum.
Cam așa stau lucrurile cu Tomatele Rozov Blyan. Desigur, sunt aspecte ce țin de multe detalii, care ar putea fi cuprinse în totalitate dacă aș scrie o carte.
Acesta este un blog-post, în care am nuanțat și pus la dispoziția ta cele mai elementare practici pentru a obține rezultate extrem, extrem de eficiente și bune.
Despre răsaduri, semințe și culturi de tomate am mai scris, dacă esti curios și vrei să aprofundezi mai mult îți propun să faci o vizită pe blogul meu personal https://cumsafaciogradina.blogspot.ro, iar dacă ți-a placut acest guest–post distribuie-l mai departe prietenilor tăi și nu uita să lași un comentariu util.
Cu stima, Traian Voinea
1 Comentarii
Mutumesc pt sfaturi .Sunt foarte utile.
Comenteaza