
Pepenele verde (Citrullus vulgaris) face parte din familia Cucurbitaceae, fiind originar din regiunea subtropicala a Africii.
Inainte de infiintarea unei astfel de culturi trebuie sa se tina cont de conditiile climatice ale zonei (pepenele fiind o planta pretentioasa fata de temperatura si lumina), cat si de proprietatile solului (indicat ar fi sa se realizeze o analiza a solului pentru a se corecta inca din toamna premergatoare culturii eventualele carente de nutrienti ).
Pepenele verde prefera solurile nisipoase, sau luto-nisipoase, bine aerate si drenate, bogate in materie organica. Este o planta iubitoare de apa , in special in perioada infloririi si fructificarii, fiind recomandata utilizarea unei instalatii de irigare prin picurare.
Pepenele este pretentios atat la lumina (lumina insuficienta determina slaba dezvoltare a plantelor, avortarea florilor si un continut scazut de zahar in fruct) , dar mai ales la temperatura, legarea si cresterea fructelor fiind favorizata de temperaturi ridicate, intre 25 - 35 grade Celsius. Temperaturile optime in perioada de vegetatie sunt cuprinse intre 25-30 grade in timpul zilei si 15-20 grade in timpul noptii, iar la temperaturi scazute (10-15 grade) cat si ridicate ( 35 grade ) procesele fiziologice ale plantei incetinesc si chiar se opresc.
Traind intr-o economie de piata, pentru orice cultivator este foarte important sa obtina o productie cat mai ridicata si timpurie, pentru a beneficia de un pret bun la vanzare. Pentru a realiza acest lucru in cazul unei culturi de pepeni noi va recomandam sa folositi rasadurile altoite si tehnologia cultivarii plantelor in tunel.
Chiar daca investitia in cadrul unei asemenea culturi este mai mare, datorita timpurietatii veti putea obtine un pret mult mai bun si o productie sporita fata de o cultura clasica in camp.
Asa cum precizam la inceputul acestui articol, o analiza a solului este foarte importanta, atat prin prisma fertilitatii, cat si a bolilor de sol tot mai prezente in solurile exploatate fara o rotatie adecvata. Cu ajutorul acestor informatii puteti sa alegeti tipul de altoi cel mai potrivit conditiilor dumneavoastra.
Plantarea rasadurilor ar trebui facuta dupa o stocare de aproximativ 12-24 de ore daca transportul s-a realizat cu un camion climatizat.
In timpul plantarii pamantul trebuie sa fie umed, iar cubul de pamant al rasadului trebuie sa fie plin cu apa.
Gaurile de pamant trebuie sa fie proportionale cu marimea cubului care trebuie plantat, gaurile prea mari avand ca efect oxidarea radacinilor.
Planta trebuie acoperita cu un strat de pamant care sa depaseasca cu 5-6 mm nivelul cubului, iar in cazul plantelor altoite nu trebuie sa se depaseasca punctul de altoire(marcat cu clema de plastic in fotografia de mai sus).
Dupa plantare plantele trebuie irigate, urmatoarea udare avand loc dupa ce umiditatea din sol s-a redus. Se recomanda aplicarea unor ingrasaminte echilibrate incepand cu prima saptamana prin instalatia de picurare.
Distanta de plantare pentru rasadurile altoite de pepeni este de aproximativ 1.5 m pe rand si 2.8 m intre randuri.
De asemenea este indicat sa se prevada pe teren drumuri de acces pentru o culegere mai usoara a productiei.
Dupa ce rasadurile au fost plantate, deasupra arcelor se instaleaza un nou strat de folie , care va acoperi intreg randul. Astfel plantele se vor afla intr-o microsera cu o temperatura interioara mai mare cu aproximativ 5-6 grade mai mare decat cea exterioara.
In momentul in care temperatura diurna ajunge pe la aproximativ 27 grade, este indicat sa dati cateva gauri in tunel pentru aerisirea plantelor.Folia exterioara va fi data jos in momentul in care si temperatura nocturna se va fi de aproximativ 15 grade( spre jumatatea lunii mai).
Ingrasamintele trebuie sa se dizolve separat intr-un recipient direct proportional suprafetei cultivate si din acesta sa transvazeze in fertilizator cu ajutorul unui injector Venturic.
Este bine ca apa in care se dizolva ingrasamantul cat si apa de irigatie sa fie calduta (18-20 grade).
Daca doriti seminte de pepeni, va oferim o gama variata de seminte profesionale, astfel:
Pepeni galbeni:
https://www.semplus.ro/seminte-profi/fructe-profi/pepene-galben-profi
Pepeni rosii:
https://www.semplus.ro/seminte-profi/fructe-profi/pepene-rosu-profi
Comenteaza