IMPORTANTA. BIOLOGIE. ECOLOGIE.

Materia prima si compozitia chimica. Materia prima o constituie fructele proaspete sau uscate ( Capsici Cayenne fructus).

Fructul contine capsicina , amida vanilica a unui acid izodecenic , care da gustul iute-arzator , foarte pronuntat , simtit pana la dilutia de 1 : 2.000.000 ( E. Coiciu si G. Racz, 1962). Continutul in capsicina in fructe este de 0,01- 0,25 % ( F. Craciun si colab. 1977) . Alti compusi sunt : ulei volatil (cca. 1,5%), pigmentul capsantina (cca.1%), capsorubina , alcooli polienici , care dau culoarea rosie , poliene galbene ( zeaxantina, xantofila si criptoxantina), glicozizi flavonici , vitamina C ( peste 0,1 %), vitaminele A, B, amida acidului nicotinic , alcaloidul capsicina etc. Din ardeiul iute , Szent Gyorgy, 1927- 1932 ( citat de F. Craciun si colab. 1977) , a obtinut pentru prima data vitamina C in stare cristalizata ( cca. 200 mg/ kg) ,mult timp aceasta fiind principala sursa de obtinere a vitaminei C.

 

 

Utilizari.

 

Capsicina se utilizeaza sub forma de tinctura in frectii , dureri reumatice , nevralcii etc. Boiaua de ardei este un foarte raspandit condiment , avand gust si aroma specifica , precum si o mare putere de colorare. Capsicina pe care o contine in doze mici , mareste pofta de mancare , stimuleaza secretiile gastrice. In exces insa ,este nociva , producand gastrice, afectiuni hepatice si renale.

 

Raspandire.

 

Este originar din America tropicala ( E. Coiciu si G. Racz, 1962). Se cultiva in toate continentele ca leguma si condiment , precum si in scop medicinal. In aceleasi scopuri este cultivat , si in tara noastra.

Sistematica , soiuri- Specia cultivata este Capsicum annuum L, in scop medicinal cultivandu-se var. Cayene. Denumirea genului se pare ca deriva de latineswcul ''capsa'' = capsula , cutie , cu aluzie la fruct ( care insa este o baca speciala) (E. Ghisa,1960).

La noi in tara , din C. annuum L. var . cayene , se cultiva soiul local( populatia) '' De Deta'', din anul 1976.

Particularitati biologice. Este o planta anuala. Radacina este pivotanta. Tulpina este cilindrica ,ramificata in partea superioara . Frunzele ,dispuse altern , sunt simple ,petiolate, cu limbul ovat -lanceolat , marginea intreaga sau usor sinuata. Florile sunt dispuse solitar sau 2-3 la locul de ramificare a tulpinilor. Caliciul este format din 5 (-7)dinti scurti , corola din 5-7 lobi lanceolati ,androceul din 5 stamine , gineceul cu ovar superior ( bi sau tricarpelar). Fructul este o baca cu caliciul persistent la baza are forma conic- alungita , de 5-12 cm lungime si pana la 4cm grosime , cu pericarpul lucios si rosu aprins , la maturitate . In interior , fructul prezinta un corp spongios pe care sunt inserate semintele si peretii despartitori ( septe) cu punte glanduloase care contin principiul activ ( capsicina) . Semintele sunt plane ,reniforme ,de cca. 3-5mm lungime.

Cerinte fata de clima si sol. Este o planta cu cerinte ridicate fata de temperatura . Pentru crestere si dezvoltare pretinde temperaturi de 25-30 grade C , sub 15 grade C cresterea inceteaza , iar peste 30 grade C sunt daunatoare fructificatiei. Cerintele fata de apa sunt de asemenea mari , necesitand udari, carenta de umiditate ducand la avortarea florilor. Are cerinte ridicate fata de sol , dind rezultate mai bune pe terenuri cu textura usoara ( luto- nisipoase) si fertilizate rational.

Zonare. Planta are cerinte ridicate fata de clima si sol. Se recomanda cultivarea ei in judetul Timis ( F. Craciun si colab. 1977).

 

TEHNOLOGIA DE CULTIVARE .

 

Rotatia.

 

Se cultiva dupa diferite plante , insa pretinde ca premergatoare sa lase terenul curat de buruieni si intr-o buna stare de fertilitate . Nu se poate cultiva dupa ea insasi , putand reveni pe acelasi teren numai dupa minimum 6 ani.

 

 

Fertilizare .

 

Nu se recomanda sa se aplice gunoiul de grajd ( chiar daca e bine fermentat) , ci ingrasaminte chimice in doze de 15-25 kg/ha N , 50-80 kg/ ha P2 O2 si 30-40 kg/ha K2O ( F.Craciun si colab. 1977. Fosforul si potasiul se incorporeaza toamna , iar azotul primavara , inainte de plantare.

 

Lucrarile solului.

 

Se executa aratura adanca de toamna la 23-25cm . Primavara solul se intretine curat de buruieni si afinat pana la plantare , cu combinatorul sau cu cultivatorul in agregat cu grapa cu colti . Inainte de plantare ,terenul se amenajeaza pentru irigare.

 

Plantarea .

 

Rasadul se produce in rasadnite calde ,ca si pentru alte plante termofile. F.Craciun si colab. 1977, arata ca pentru un ha de cultura sunt necesare cca. 100 m2 de rasadnite calde ( inclusiv suprafata pentru repicare ) . Semanatul in rasadnite se face si in a doua jumatate a lunii martie . La 100 m2 rasadnite , se folosesc 2-2,5kg samanta . S-a constatat ca prin umectarea semintelor (5 ore ) cu solutie de procaina (50- 100mg/ l) se favorizeaza formarea si acumularea vitaminei C in fructele de ardei ( G. Vantu si N. Muresan , 1977) . Rasadul se planteaza intre 10 -15 mai ,la 25 cm intre randuri si 20cm intre plante pe rand (F. Craciun si colab. 1977). In cursul vegetatiei ,se mentine solul curat de buruieni prin prasile , de cate ori este nevoie ( obisnuit dupa udari) . Se fac stropiri cu zeama bordeleza 0,5-0,7% pentru combaterea bolilor.

 

Recoltarea.

 

Conditionarea. Productia. Se recolteaza fructele , esalonat (3-4 ori) ,cand ajung la maturitatea industriala ( au coloarea rosie) . Fructele se strang in ladite sau in cosuri si se transporta la locurile de uscare . Uscarea se face artificial la 50-60 grade C , apoi se ambaleaza in saci de hartie , care se pastreaza in incaperi curate si bine aerisite .

Conditiile tehnice de receptie pentru produsul uscat prevad ca impuritati : fructe decolorate sau brunificate , maximum 3% ; corpuri straine nu se admit ; iar umiditatea ,maximum 14% . La produsul proaspat se admit ca impuritati ( fructe decolorate) maximum 1%; nu se admit corpuri straine , iar umiditatea normala a produsului la recoltare ( fara urme de apa).

Productiile care se obtin la ha sunt de 10-15 tone produs proaspat , din care rezulta cca 2 tone produs uscat.

 

Daca doresti sa cumperi acest produs click aici: https://www.semplus.ro/Ardei-iute-CAIENA