Rasadurile sunt plante tinere, de o anumita varsta, folosite pentru unele culture de legume in camp descoperit si protejat, precum si in sere, in scopul obtinerii de productii timpurii si ridicate, de calitate superioara.

Folosirea rasadului permite largirea ariei de cultura a plantelor si reduce consumul de seminte.

Un rasad bun pentru plantare trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa nu fie imbatranit, varsta optima fiind de 40 – 60 zile la tomate , vinete  si ardei  si de 40 – 45 zile la varza  si de 60 zile la castraveti . Sa fie viguros, dar nu alungit, cu Frunze colorate in verde inchis, radacini bine dezvoltate si intregi. Rasadul trebuie sa fie sanatos si bine calit, mai ales pentru culturile din camp.

 

 

 

 

Conditii de organizare

 

Sortimentul de legume  care practica prin rasad este urmatorul:

Modul de organizare. Rasadul se produce in functie de necessitate de catre fiecare cultivator particular, de fermele legumicole familiale sau de fermele specializate, care deservesc mai multi firme. Ultimul model de producere a rasadulului permite folosirea rationala a constructiilor si surselor energetice, introducerea celor mai productive soiuri, generalizarea controlului fito-sanitar , introducerea tehnologiilor modern si in final realizarea unui rasad cu performante biologice superioare.

 

 

 

 

 

In cadrul fermei, se alege un teren plan, uscat, permeabil, unde se amplaseaza toate constructiile si dotarile necesare. Se asigura protejarea acestora impotriva vanturilor, prin plantarea de perdele forestiere si pomicole sau  montarea de panouri de gard din material plastic, rogojini, stuf, coceni de porumb, sau alte materiale.

Constructiile recomandate se refera la: rasadnitele cu incalzire biologica sau tehnica, sere acoperite cu sticla incalzite tehnic, sere acoperite cu material plastic incalzite tehnic, cu caldura biologica si cu caldura solara.

Serele cu material plastic pot fi montate peste rasadnite sau tunele de plastic, asigurand un microclimat

Favorabil plantelor si o economie de energie.

Amestecurile de pamanturi  stau la baza producerii rasadurilor asigurand mediul nutritiv specific de crestere si dezvoltare. Ele trebuiesc sa fie afanate, permeabile, aerisite, fertile si sa se incalzeasca usor. Compozitia amestecului difera dupa cultura al carui rasad se produce, astfel se stabileste o reteta de pamanturi nutritive pentru fiecare specie in parte.

La obtinerea unui amestec se foloseste mranita, turba, pamant de telina, pamant de gradina, pamant de frunze si nisip in diferite proportii. De exemplu, pentru producerea rasadului de Solano-fructoase amestecul se compune din doua parti mranita, o parte telina si o parte nisip. Cu pamantul nutritiv se umple ghivecele , se confectioneaza cuburi nutritive si se asterne patul nutritiv, in vederea semanatului.

 

 

 

 

 

Ghivecele  si cuburile nutritive au o aplicatie larga, deorece asigura prinderea totala a plantelor in teren, grabirea fructificarii si in general, continuarea cresterii rasadului, fara nicio intrerupere. In categoria ghivecelor nutritive intra: recipient din material plastic confectionate prin matritare (pahare si vase de diferite forme), recipiente din polietilena confectionate pe plan local, cu fund sau fara fund, recipient din hartie, ghivece din turba presata goale in interior, ghivece din pamant ars.

Cuburile nutritive se confectioneaza din amestecuri de pamant, folosind diferite tipuri de rame, dispozitivul actionat manual cu capacitate de 1200 – 1500 bucati pe ora.

Modul de producere a rasadurilor se aplica in functie de sistemul si metoda de cultura, de tipul constructiei folosite si anume:

- prin semanare directa in pat nutritive (substrat nutritiv), in ghivece si cuburi nutritive, in ladite de lemn, de plastic  si de carton.

- prin repicare in pat nutritive, in ghivece si cuburi nutritive si in ladite din carton sau hartie, compartimentate.

 

Producerea rasadului in rasadnite

 

Fluxul tehnologic implica o serie de lucrari dupa cum urmeaza:

- recoltarea gunoiului de grajd din vara sau folosirea de ingrasamant organic si asezarea in platforme de preincalzire in apropierea rasadnitelor;

- pregatirea terenului destinat rasadnitelor, prin curatirea si nivelarea acestuia, dupa care se asterne un pat de paie si coceni, cu scopul de a feri patul cald de racire;

- amenajarea rasadnitei prin: asezarea patului cald (a gunoiului de grajd incalzit in platforma), montarea tocului de rasadnita, asezarea ramelor cu sticla sau plastic si acoperirea lor cu rogojini sau prelate de material plastic;

- pregatirea amestecului de pamant, care se omogenizeaza manual sau mecanic si se dezinfecteaza;

- introducerea pamantului nutritiv in rasadnita in start de 6-8 cm pentru semanat si de 10-12 cm pentru repicat;

- marcarea randurilor cu marcatorul, semanatul, udatul  cu stropitoarea  sau cu furtunul  cu sita fina, tasarea pamantului si acoperirea etansa a rasadnitelor cu geamuri, rogojini sau plastic;

- lucrari de ingrijire dupa rasarirea plantelor, controlul si dirijarea temperaturii si aerisirii, udari si fertilizari  periodice, indepartarea zapezii de pe ferestre, controlul si dirijarea iluminarii naturale, repicatul, adica mutarea plantelor de 7-10 zile dupa rasarire in spatii mai mari de nutritie, calirea rasadului inainte de plantare, cu circa 10 zile;

- scoaterea rasadului, sortarea pe marimi, eliminarea plantelor bolnave, vatamarea mecanica si dezinfectia, daca este cazul, urmata de plantare la loc definitiv.

 

In rasadnitele cu incalzire tehnica rasadul este destinat culturilor din camp descoperit, protejat si din serele acoperite cu plastic incalzite de la soare (sere, solar). Fluxul tehnologic este acelasi ca in rasadnitele cu biocombustibil, dar fara primele 2 verigi, adica pregatirea terenului si a gunoiului.

 

 

Producerea rasadului in serele inmultitor

 

In serele individuale, semiingropate si de suprafata, dotate cu masa de lucru se produce rasad pentru culturile timpurii din camp, adaposturi joase cu plastic si pentru serele solar. Fluxul tehnologic consta in: dezinfectia serei, asezarea patului nutritiv pe mesele de lucru sau pe sol, pe un asternut din folie de polietilena , semanatul in ladite, direct in pat, in ghivece  sau in cuburi nutritive, lucrarile de ingrijire specifice microclimatului constructiei. Repicatul se executa in unele cazuri in ghivece si cuburi nutritive.

 

Producerea rasadului in sere industriale

 

 

Rasadul obtinut este destinat in primul rand culturilor din sere in perioada rece a anului si in unele cazuri, pentru serele solar sau adaposturi joase. Fluxul tehnologic urmeaza principiile generale de crestere a rasadului dar pe parcurs se introduce unele lucrari specifice: pregatirea serei si a solului; conditionarea semintelor; asezarea pe sol a unei folii de polietilena pe care se executa patul nutritive sau se pun cuburi nutritive; semanatul si repicatul manual sau mecanizat; controlul si dirijarea factorilor de mediu; Combaterea bolilor si daunatorilor ; marirea distantei dintre ghivece si cuburi; asigurarea unui regim corespunzator de lumina, de nutritie si hidric.

 

La SemPlus va o ferim o gama variata de seminte de legume ! Vezi intreaga oferta apasand pe link-ul urmator:  Seminte de legume