Este sistemul ce se practica in constructii special amenajate, dotate cu instalatii de climatizare, care asigura conditii optime de crestere si fructificare, la cerintele plantelor, in tot timpul anului, dar indeosebi in perioada rece a acestuia. Se preteaza pentru culture fortate: tomatele, castravetele, ardeiul iute, ardeiul gras, salata, verdeturile, pepenele galben, fasolea, gulioara, varza, conopida. Cultivarea se efectueaza in:

  • Sere acoperite cu sticla, incalzite cu caldura termica, in doua cicluri de productie: ianuarie – iunie si iulie – decembrie;
  • Sere acoperite cu material plastic cu incalzire termica, in doua cicluri de productie: februarie – iulie, august – decembrie;
  • Rasadnite, incalzite cu biocombustibil (gunoi de grajd) sau cu caldura termica, in cultura pura (februarie - iulie) sau dupa eliberarea acestora de rasadul care merge la plantare (martie - aprilie).

 

 

 

Metodele de cultura difera in functie de tipul constructiei si natura suportului nutritive in care se cultiva plantele: sol fertil obisnuit sau diferite substante nutritive.

Cultura in sere cu sol classic este cea mai raspandita si in functie de criteriile aratate mai sus, se realizeaza in toate tipurile de constructii, folosind urmatoarele procedee tehnologice de fortare:

Aceasta metoda este avantajoasa permitand sa se obtina material de plantat de calitate superioara, deorece rasadurile produse in sere speciale, ocupa suprafete mici, se pot ingriji in modul cel mai corespunzator. Cultura va creste uniform, deorece si materialul initial de plantare a fost uniform. Folosirea rasadurilor permite si o succesiune mai eficienta in serele de cultura, spatial respective fiind folosit aproape fara intrerupere pentru cultura propriu-zisa, deorece rasadurile se produc, in sere, separate.

La castraveti se aplica cultura in baloti de paie in serele unde solul nu este incalzit biologic sau prin conducte cu apa calda. Se confectioneaza baloti de 40 x40 cm, se face o adancitura unde se pune pamant nutritive anume pregatit si se uda. Paiele incep sa fermenteze, degaja caldura ce incalzeste substratul in care se planteazxa rasadul si se dezvolta apoi radacinile plantelor mature.

  • Fortarea bulbilor si radacinilor. Este o metoda folosita la unele specii, care prezinta astfel de organe, in care se depun substante de rezerva. Metoda se aplica la ceapa, patrubjel, cicoarea de Bruxelles si urmareste, in special, obtinerea de frunze sau lastari, care se dezvolta in principal pe baza substantelor de rezerva a organelor supuse fortarii.
  • Fortarea plantelor pentru terminarea perioadei de vegetatie se aplica la plantele din culturile tarzii, in scopul de a le asigura conditii pentru maturizare, dupa venirea frigului (conopida).

Culturile fortate asigura legume in perioada septembrie – decembrie si februarie – iunie, cu costuri foarte ridicate, cu productii medii foarte mari (150 – 200 tone la hectar fructe – la tomate si 200-300 tone/hectar la castravete).

 

 

 

Cultura plantelor fara sol se practica in toate tipurile de sere si esenta acestei metode consta in cultivarea plantelor in medii nutritive ce ofera noi posibilitati de diversificare a productiilor.

Metoda are numeroase avantaje cum ar fi: asigurarea pentru plante de conditii optime de nutrtie radiculara si aprovizionare constanta cu apa, intr un regim foarte economic. De asemenea se ofera posibilitatea reglarii temperaturii in zona sistemului radicular si o igiena culturala perfecta, eliminandu-se orice atac de daunatori, mai ales de nematozi.

In functie de caracteristicile substratului in care actioneaza radacinile plantelor, se detaseaza trei procedee:

  • Cultura in mediul apos, cu doua variante: in mediu nutritiv lichid (hidroponica) sau I n mediul saturat cu vapori de apa (aerosoli) ce contin elemente nutritive (aeroponica sau ceata nutritiva), in care cresc radacinile;
  • Cultura in substante organice din muschi de sphagnum si de turba sau din rumegus de lemn, irrigate cu solutii nutritive;
  • Cultura in substante solide din nisip, pietrissau granule de material plastic, mentinute periodic sau permanent in solute nutritive.