
Cultura in teren descoperit poate fi definita ca
o cultura libera in camp neprotejat si se practica la toate speciile, in
perioada calda a anului (martie-noiembrie). Este raspandita in toate zonele
ecologice ale tarii, cu investitii si cheltuieli de productie moderate.
Culturile de legume in camp descoperit se organizeaza prin semanat direct, prin
rasad (plante tinere) si prin parti ale plantei. Semanatul direct se foloseste
la toate metodele de cultura, in functie de planta.
In cadrul acestui sistem, se practica trei metode. In functie de
elementele meteorologice, timpul si starea solului, cultura, soiul si hibridul,
durata perioadei de vegetatie, epoca de semanat si plantat, inceputul si
sfarsitul recoltarii.
Cultura
timpurie se realizeaza in perioada de primavara-vara, la mazarea verde , radacinoase, salata si spanac, prin semanat direct, in perioada 1 –
15 martie, la varza si conopida tot in intervalul 01-15
martie, iar la tomate si vinete intre 20-30 aprilie,
folosind rasad. Legumele se
recolteaza din 20 mai pana in august, cu cheltuieli de recoltare moderate.
In
mod obligatoriu, culturile trebue protejate impotriva brumei si ingheturilor
tarzii de primavara. Pentru asigurarea timpurietatii productiei, se apeleaza la
procedee specifice prin care se grabeste vegetatia si fructificarea, incepand
cu prima parte a vietii plantelor: stimulenti de crestere, substante
retardante, ingrasaminte cu fosfor, apa suficienta, operatii in verde,
sustinerea corespunzatoare a plantelor, semanatul din toamna. Unele masuri sunt
legate de folosirea soiurilor, precum si a hibrizilor productivi, de stimularea
semintelor, de alegerea loculului de semanat si plantat, de folosirea rationala
a conditiilor naturale, iar altele presupun interventii pentru protejarea
culturilor contra accidentelor climatice. Plantele avand o perioada de
vegetatie redusa de 90-100 zile, realizeaza productii medii reduse.
Culturile timpurii le intalnim frecvent in zonele din sudul tarii.
Astfel, in Campia Romana se cultiva, pe solurile cernoziom si de lunca, plante
din toate grupele, indeosebi verdeturi, cartof timpuriu, mazare verde, tomate,
pepeni, vinete, ardei.
Cultura
semitimpurie sau de vara se incadreaza in perioada de vara (mai-septembrie) la
toate speciile de legume, dar diferentiat, pe zone, practicandu-se plantatul
direct sau prin rasad. Este metoda cea mai raspandita, ce asigura cantitati
importante de legume, intr-un sortiment variat, dar la costuri mult mai reduse
comparativ cu culturile timpurii. Legumele se recolteaza din luna iulie pana in
luna octombrie. In regiunile mai racoroase se cultiva radacinoase, varza,
conopida, salata, ceapa.
Cultura
tarzie sau de toamna inchide circuitul sezonier al plantelor legumicole si se practica in
perioada iunie-noiembrie, cu recoltarea in septembrie-noiembrie la varza, conopida, fasole, castravete, salata, spanac, ridichi de luna, ridichi de toamna, ceapa verde.
Se infiinteaza prin semanat direct sau prin rasad. Ocupa o suprafata
apreciabila prelungind consumul de legume proaspete, asigurand materia prima
pentru industrie si cantitati importante pentru pastrarea peste iarna.
Plantele
au un potential de productie foarte ridicat, datorita perioadei foarte lungi de
vegetatie.
Comenteaza