Cultura in teren descoperit poate fi definita ca o cultura libera in camp neprotejat si se practica la toate speciile, in perioada calda a anului (martie-noiembrie). Este raspandita in toate zonele ecologice ale tarii, cu investitii si cheltuieli de productie moderate. Culturile de legume  in camp descoperit se organizeaza prin semanat direct, prin rasad (plante tinere) si prin parti ale plantei. Semanatul direct se foloseste la toate metodele de cultura, in functie de planta. 

 

 

 

In cadrul acestui sistem, se practica trei metode. In functie de elementele meteorologice, timpul si starea solului, cultura, soiul si hibridul, durata perioadei de vegetatie, epoca de semanat si plantat, inceputul si sfarsitul recoltarii.

Cultura timpurie se realizeaza in perioada de primavara-vara, la mazarea verde , radacinoase, salata si spanac, prin semanat direct, in perioada 1 – 15 martie, la varza  si conopida  tot in intervalul 01-15 martie, iar la tomate   si vinete  intre 20-30 aprilie, folosind rasad. Legumele  se recolteaza din 20 mai pana in august, cu cheltuieli de recoltare moderate.

In mod obligatoriu, culturile trebue protejate impotriva brumei si ingheturilor tarzii de primavara. Pentru asigurarea timpurietatii productiei, se apeleaza la procedee specifice prin care se grabeste vegetatia si fructificarea, incepand cu prima parte a vietii plantelor: stimulenti de crestere, substante retardante, ingrasaminte cu fosfor, apa suficienta, operatii in verde, sustinerea corespunzatoare a plantelor, semanatul din toamna. Unele masuri sunt legate de folosirea soiurilor, precum si a hibrizilor productivi, de stimularea semintelor, de alegerea loculului de semanat si plantat, de folosirea rationala a conditiilor naturale, iar altele presupun interventii pentru protejarea culturilor contra accidentelor climatice. Plantele avand o perioada de vegetatie redusa de 90-100 zile, realizeaza productii medii reduse.

 

 

 

 

 

Culturile timpurii le intalnim frecvent in zonele din sudul tarii. Astfel, in Campia Romana se cultiva, pe solurile cernoziom si de lunca, plante din toate grupele, indeosebi verdeturi, cartof timpuriu, mazare verde, tomate, pepeni, vinete, ardei.

Cultura semitimpurie sau de vara se incadreaza in perioada de vara (mai-septembrie) la toate speciile de legume, dar diferentiat, pe zone, practicandu-se plantatul direct sau prin rasad. Este metoda cea mai raspandita, ce asigura cantitati importante de legume, intr-un sortiment variat, dar la costuri mult mai reduse comparativ cu culturile timpurii. Legumele se recolteaza din luna iulie pana in luna octombrie. In regiunile mai racoroase se cultiva radacinoase, varza, conopida, salata, ceapa.

Cultura tarzie sau de toamna inchide circuitul sezonier al plantelor legumicole si se practica in perioada iunie-noiembrie, cu recoltarea in septembrie-noiembrie la varzaconopidafasolecastravetesalataspanacridichi de luna, ridichi de toamna, ceapa verde. Se infiinteaza prin semanat direct sau prin rasad. Ocupa o suprafata apreciabila prelungind consumul de legume proaspete, asigurand materia prima pentru industrie si cantitati importante pentru pastrarea peste iarna.

Plantele au un potential de productie foarte ridicat, datorita perioadei foarte lungi de vegetatie.