Sistemul de cultura protejata se practica la unele specii in perioada martie-iunie folosind diferite materiale de protejare a solului si plantelor, tipuri de constructii si posibilitati de incalzire. Protejarea permite crearea unui microcliat favorabil in scopul grabirii vegetatiei si fructificarii, deci a fortarii recoltei, mai ales in conditii de temperatura scazuta in exterior. De asemenea, se combate actiunea curentilor reci de aer, a brumelor si ingheturilor cu efect negativ asupra cresterii si rodirii plantelor. Se recomanda urmatoarele metode, folosind pentru plantare numai rasad de calitate.

Acoperirea terenurilor (mulcirea) cu material plastic, la castravetedovlecelsalatasparanghel, cartof, ardei gras. Prin mulcire se asigura o temperatura si umiditate ridicata in sol ceea ce contribuie la grabirea formarii radacinilor, plantei si in final a organului comestibil.

 

 

 

Protejarea plantelor cu perdele (culise) din culturi agricole in vegetatie (porumb, secara, etc.) din deseuri agrohorticole (tulpini de floarea soarelui, coarde de vita de vie, ramuri de la pomi) sau din panouri de material plastic la castravetevinete.

Protejarea individuala a plantelor folosind recipiente de plastic, ghivece nutritive, rogojini, folie de polietilena noua sau uzata.

Incalzirea terenului si protejarea plantelor cu material plastic. Solutia constructiva a terenului incalzit se bazeaza pe folosirea gunoiului de grajd, drept agent termic ce degaja caldura in stratul nutritiv, ridicand temperatura in sol si aer. Pe aceasta cale, se grabeste cresterea si dezvoltarea plantelor, asigurandu-se recolte cu 10-15 zile mai devreme, fata de terenul neprotejat. In acest mod simplu, se combat, de asemenea, brumele si ingheturile tarzii de primavara.

 

 

 

Protejarea plantelor cu adaposturi joase, confectionate din material plastic, la castravete, solanofructoase, cartof, verdeturivarza.

Protejarea plantelor cu adaposturi inalte (sere, solarii) confectionate din lemn, metal si acoperite cu material plastic, la aceleasi culturi de mai sus.

Culturile protejate dau cele mai bune rezultate, din punct de vedere al timpurietatii plantelor, pe terenurile usoare ce se incalzesc repede de la soare. Se prefera terenurile unde frecventa si taria vantului este redusa.