Obtinerea unei
productii stabile de legume este conditionata, alaturi de pregatirea terenului
si de buna desfasurarea a lucrarilor de semanat. Aceasta actiune cu caracter
agrotehnic si organizatorica necesita un control riguros al semintelor si
pregatirea lor cu toata atentia.
Pregatirea
semintelor.
Inainte de
introducere in sol , semintele se supun unor operatii diverse de conditionare si
stimulare pentru a le grabi incoltirea si a asigura o incoltire uniforma.
Sortarea
semintelor.
S-a constatat
ca sortarea semintelor dupa marime (calibrare) si folosirea la semanat a
semintelor mai mari asigura sporuri de productie, recolte timpurii si de
calitate superioara. Cantitatile mici de samanta se sorteaza prin alegerea la
masa, cu ajutorul sitelor sau prin scufundare in apa. Cantitatile mari se sorteaza
cu ajutorul masinilor de sortat si calibrat.
Tratarea
semintelor impotriva bolilor si a daunatorilor (dezinfectia) este o lucrare
obligatorie si se face in scopul prevenirii oricaror infectii si infestari. In
mod curent, semintele valorificate prin comert sunt dezinfectate inainte de
ambalare. Totusi, in unele cazuri, aceasta operatie se indica a se desfasura si
in ferme.
Umectarea
semintelor cu apa se practica cu scopul de a grabi incoltirea si de a
uniformiza rasarirea plantelor, de a scurta perioada de producere a rasadului
sau la completarea golurilor aparute in semanaturi.
Stimularea
semintelor este o metoda de activizare a proceselor fiziologice, ceea ce
conduce la o rasarire uniforma, plante viguroase si recolte timpurii.
Granularea
semintelor se practica in vederea asigurarii unei rasariri cat mai uniforme a
plantelor. Semintele se amesteca cu un material organomineral. Se foloseste la
tomate, morcov, patrunjel salata, ceapa, ridichi si asigura sporuri de
productie de 10-18%, fata de semintele negranulate.
Epoca de semanat.
Acest moment este conditionat de particularitatile biologice ale
speciilor legumicole, de scopul urmarit, de perioada de vegetatie si modul de
esalonare a productiei in cursul anului. Factori importanti in stabilirea
epocii de plantat si semanat sunt: temperature, tipul solului , starea
terenului la un moment dat.
Pentru
a folosi mai bine umiditatea solului, speciile rezistente la temperaturi
scazute se seamana cat mai devreme. Pentru specii ca: morcov, patrunjel,
pastarnac, ceapa, marar si spanac, semanatul mai devreme prezenta importanta,
deorece semintele acestora incoltesc mai incet.
Semintele din speciile legumicole pretentioase la caldura vor fi semanate primavera mai tarziu, atunci cand in sol se gasesc conditii optime de temeperatura, cerute de fiecare specie in parte (fasolea in aprilie, castravetii la inceputul luni mai).
La
stabilirea epocii optime de semanat trebuie sa se tina seama si de rezistenta
plantelor la inghet. Specii ca fasolea, tomatele, castravetele, pepenii,
bamele, vor fi in asa fel semanate ca sa nu sufere de pe urma brumelor si
ingheturilor tarzii de primavara.
Pentru
satisfacerea nevoilor de consum si pentru aprovizionarea ritmica a fabricilor
de conserve cu materie prima, semanatul la unele culturi se face esalonat, in
mai multe epoci (salata, ceapa, ardeiul, tomatele, mazarea).
Suprafata
de nutritie constituie un factor essential in asigurarea conditiilor optime de
crestere a plantelor, caracterele morfoanatomice, aspectul exterior,
fertilitatea solului, modul de mecanizare a lucrarilor.
Semanatul
se face la distante diferite intre randuri si intre plante, adica: in randuri
simple, dese (mazarea) sau la distanta (tomatele, castraveti), in randuri duble
sau in benzi (morcovi), asigurandu-se un numar optim de plante la hectar.
Adancimea
de semanat depinde de marimea semintelor si tipul solului. Cu cat samanta este
mai mica, cu atat si adancimea de semanat trebuie sa fie mai redusa. Pe soluri
usoare, care se usuca mai repede si lasa sa patrunda mai usor aerul, semintele
se seamana mai adanc, pe solurile grele, argiloase, se seamana mai la
suprafata.
In
general, adancimea de semanat normala este urmatoarea: pentru seminte mici
(morcov, tomate), 1-2 cm, pentru seminte mijlocii (sfecla, castraveti), 2-4 cm
si pentru seminte mari (mazare, pepeni), 4-5 cm.
Comenteaza