Menu
Cosul tau

Pompa SUBMERSIBILA PULSATORIE

Pompa SUBMERSIBILA PULSATORIE
Intra in legatura cu specialistii nostrii:
COMENZI TELEFONICE: 0784.099.959 / 0745.756.405
CONSULTANTA PROTECTIA PLANTELOR: 0753.168.043
COLABORARI PJ SI SEAP: 0745.756.380

Capacitatea maxima de pompare: 18 l/min (1.08 mc/h);
Inaltimea maxima de pompare: 70 m; Adancimea maxima de imersiune: 4 m;
Tensiune / Frecventa: 230 V / 50 Hz; Refulare cu racord pt furtun: 20 mm;
Pompa are cablul de alimentare cu energie electrica cu lungimea 9m.


POMPA SUBMERSIBILA PULSATORIE MODEL TVM60

Instructiuni de utilizare

Inainte de inceperea exploatarii acestei pompe va rugam sa cititi cu atentie aceste instructiuni pentru a putea opera in conditii de siguranta.
Atunci cand operati cu pompa asigurati-va ca respectati conditiile si regulile de lucru pentru utilizare optima si o durata cat mai lunga de utilizare.
Informatii generale
Pompa submersibila pulsatorie modelul TVM60 si TVM60-1 este destinata pentru scoaterea apei din puturi si fantani care au un diametru mai mare de 100mm, dar si pentru transportul apei la o temperatura maxima de 40°C din diferite bazine. Apa extrasa cu ajutorul acestei pompe poate avea ca utilizare ulterioara alimentarea cu apa si stropirea suprafetelor agricole sau alte utilizari casnice. Aceasta pompa NU se poate folosi pentru apa potabila, iar pozitia normala operationala este atunci cand este complet scufundata in put sau fantana, fara a atinge peretii sau fundul lor.
Aceasta pompa nu poate fi utilizata niciodata la transportul si transferul apei cu continut de substante chimice. Impuritatile continute nu pot depasi 0.005% in greutate (5 g/l).
Tensiunea de alimentare provenita de la reteaua electrica trebuie sa fie de 230V-50Hz.
Pentru a fi sigura in utilizare din punct de vedere electric partile conductoare de la nivelul carcasei este dublu izolat.
Date tehnice
Model TVM 60(-1)
Tensiunea electrica 230/220V
Frecventa electrica 50Hz
Puterea electrica consumata 280W
Debitul de pompare 1080 l/h
Inaltimea de pompare 70 m
Adancimea de imersare 4 m
Temperatura apei (maxima) 40°C
Diametrul furtunului 20 mm
Diametru maxim particule 0.1 mm
Greutate 4.75 kg

Masuri de siguranta


Utilizati aceasta pompa doar in scopul pentru care este destinata, asa cum este explicat in aceste instructiuni. In timpul lucrului cu pompa trebuie sa aveti grija sa respectati regulile care se impun si anume transportati pompa cu grija, evitati socurile, supraincarcarea si evitati depunerea de sedimente si reziduuri si/sau a produselor de natura chimica.
In timpul exploatarii pompei este necesar sa respectati urmatoarele cerinte:
- efectuati operatii de intretinere numai atunci cand pompa nu este conectata la reteaua electrica;
- tensiunea electrica de alimentare din retea trebuie sa fie compatibila cu tensiunea inscrisa pe eticheta pompei;
- pompa va transporta apa numai atunci cand va fi scufundata complet in apa;
- evitati introducerea pompei in boilere sau rezervoare pentru a transfera sau a scoate apa;
- nu lasati pompa nesupravegheata atunci cand este conectata la reteaua electrica;
- nu conectati pompa la reteaua de alimentare cu energie electrica atunci cand motorul functioneaza defectuos;
- nu scurtati prin taiere cablul de alimentare cu energie electrica si nu prelungiti cu un alt cablu;
- in cazul utilizarii unui cablu electric prelungitor evitati ca legatura electrica dintre cele doua cabluri sa fie in interiorul putului;
- evitati utilizarea pompei pentru transferul apei care contine sedimente, particule de mici dimensiuni sau impuritati care provin de la produse de natura chimica;
La utilizarea pompei in unul din urmatoarele cazuri se poate produce distrugerea ei:
- deteriorarea cablului electric de alimentare de la retea;
- fisurarea sau spargerea carcasei pompei.
Atentie!
Niciodata nu lasati pompa sa functioneze daca nu este complet introdusa in apa.
Functionarea pompei nu trebuie sa depaseasca doua ore in regim de lucru continuu, procesul de folosire trebuind sa fie intrerupt prin oprirea pompei timp de 20 de minute. In total timpul de utilizare zilnica (24 de ore) a pompei nu trebuie sa depaseasca 12 ore.
Modul de instalare a pompei
1. Conectati un furtun la pompa prin intermediul unui racord si a unui colier sau cablu.
Utilizati pentru conectarea pompei numai furtune flexibile din cauciuc sau plastic cu un diametru interior de 18-22mm.
Folosirea unui furtun cu un diametru mai mic va conduce la supraincarcarea pompei.
Folosirea unui furtun cu un diametru mai mare nu va afecta functionarea pompei.
De asemenea conectarea pompei se poate face si cu ajutorul tevilor metalice sau a conductelor din plastic, dar legatura directa cu pompa trebuie sa fie neaparat realizata prin intermediul unui furtun flexibil cu o lungime de cel putin 2m.
2. Atasati o franghie, rezistenta la apa, pompei ( asigurati-va ca este bine stransa la ambele capete ). Nodul franghiei de prindere nu trebuie sa fie pozitionat la o distanta mai mica de 10 cm fata de partea superioara a pompei pentru a se evita desfacerea lui. Capatul franghiei trebuie sigilat prin ardere.

Pentru a realiza o prelungire a franghiei cu o alta franghie cu o lungime suplimentara de minim 5m trebuie sa aveti grija ca aceasta sa aiba o rezistenta suficient de mare care sa suporte greutatea pompei dar si a furtunului incarcat cu apa.
De asemenea puteti utiliza un cablu din otel si care poate fi prelungit cu o franghie de lungime minima de 5m fixata la pompa. Fixarea unui cablu din otel direct la pompa poate avea ca rezultat ruperea lui imediata. Daca este nevoie sa amplasati pompa in puturi sau fantani cu adancime mica cu o franghie care are o lungime mai mica de 5m, atunci franghia trebuie sa fie fixata cu ajutorul unei bare transversale si a unui arc de suspensie pentru ca pompa trebuie sa fie lasata sa vibreze libera. O fixare rigida va conduce eventual la defectarea pompei.
Pentru a realiza o suspensie elastica puteti folosi o curea din cauciuc moale care sa suporte incarcarea adecvata.
3. Cablul electric, furtunul si franghia trebuie sa fie legate impreuna intr-o legatura cu o banda adeziva izolatoare sau cu alte mijloace ( excluzand sarma ) la un interval de 1-2m. Primul punct de fixare trebuie sa fie la o distanta de 20-30 cm fata de carcasa pompei.
4. Atunci cand opriti functionarea pompei instalate intr-un put sau intr-o fantana unde distanta pana la nivelul apei este mai mica de 5m apa se va scurge din furtun datorita gravitatiei.
La adancimi mai mari, sub presiunea data de coloana de apa supapa pompei se inchide si apa nu se va scurge, ceea ce este posibil mentinerea apei pe furtun si inghetarea ei pe timpul iernii.
Daca nu exista posibilitatea de a proteja furtunul impotriva inghetului, atunci asigurati-va ca ati scurs apa pe timpul iernii si pentru aceasta e nevoie sa faceti o gaura in furtun cu un diametru de 1.5-2 mm in apropiere de capatul la care se leaga pompa.
5. Introduceti pompa complet in apa si asigurati-va ca aceasta este bine sustinuta de franghia de prindere, cablul electric nu este intins si furtunul este bine fixat.
Modul utilizare al pompei
1. Inainte de punerea in functiune pompa nu necesita lubrefiere si nici nu trebuie sa fie amorsata, se poate utiliza imediat dupa ce a fost introdusa complet in apa.
2. Un mod de operare corespunzator si de intretinere depind in mod direct si de valoarea tensiunii de alimentare cu energie electrica.
Atunci cand tensiunea electrica de la retea atinge o valoare mai mare decat valoarea admisa, apar coliziuni metalice la nivelul sistemului magnetic al pompei care are ca rezultat o uzura prematura a pompei. In cazul in care aceste coliziuni apar in timpul functionarii pompei trebuie sa intrerupeti lucrul si sa reglati nivelul tensiunii la valoarea normala.
3. In timpul lucrului cu pompa evitati cresterea inaltimii de refulare prin strangularea furtunului sau prin fixarea unor adaptori care permit un debit mai mic decat capacitatea nominala de pompare a dispozitivului. Daca pompa functioneaza la o presiune de refulare mai mare decat valoarea nominala aceasta conduce la cresterea presiunii pe partile componente din cauciuc avand ca rezultat distrugerea lor si aparitia coliziunilor in sistemul de pompare. Daca se intampla acest lucru asigurati-va ca presiunea de refulare este micsorata imediat.
4. Atunci cand operati cu pompa este nevoie sa urmariti calitatea apei transferate. Atunci cand este extrasa apa cu noroi opriti imediat pompa si verificati pozitia ei in raport cu fundul putului sau a fantanii. Daca apa contine nisip sau particule mici acestea vor coroda carcasa pompei pe partea interioara, pe traiectoria lichidului.

Atentie!
Partile componente din cauciuc ale pompei sunt realizate dintr-un material rezistent la apa dar care se pot coroda daca apa contine impuritati de natura chimica si/sau produse petroliere.
Probleme si remedii in exploatarea pompei submersibile
Defectiune
Cauze posibile
Apa extrasa scade in debit iar zgomotul de alimentare creste brusc
Pistonul pompei este defect
Apa extrasa scade in debit iar zgomotul de alimentare este normal
Supapa de cauciuc este defecta
Pompa nu porneste, protectia circuitului electric este deteriorata
Repetati operatia de pornire pe un circuit electric cu o bobina excitatoare
Nota: orice fel de defectiune care apare in perioada de garantie trebuie sa fie remediata doar la un centru de reparatii autorizat de catre producator.
Intretinerea pompei submersibile
Masurile de intretinere a pompei cuprind inspectii periodice la anumite intervale de timp.
O inspectie initiala a pompei trebuie sa fie facuta in primele 1-2 ore de functionare fara intrerupere. Urmatoarele inspectii trebuie facute dupa fiecare 100 de ore de functionare, dar nu la interval mai mari de 3 luni.
Daca pompa functioneaza intr-o fantana si pe carcasa ei apar semne de uzura trebuie sa reglati inelul de protectie. Daca este necesar cateva inele de protectie suplimentare, confectionati-le dintr-o bucata de cauciuc si apoi fixatile pe exteriorul pompei.
Orice fel de urma de uzura care apare la imbinarea carcasa pompei cu cablul electric, este datorita strangerii (tensionarii) exagerate a acestuia din timpul instalarii pompei. Acest lucru poate avea ca rezultat o ruptura a firelor conductoare care alcatuiesc cablul electric. Cand reinstalati pompa eliminati aceasta tensiune excesiva de strangere de la nivelul cablului electric.
De fiecare data cand pompa este scoasa din put nu uitati sa verificati starea piulitei aflata in partea superioara a carcasei pompei. Piulita si surubul trebuie sa fie stranse cu fermitate. Nu trebuie sa existe joc la nivelul carcasei.
Atunci cand sunt infundate interspatiile de admisie a apei acestea trebuie sa fie curatate cu ajutorul unei unelte cu muchii rotuhjite pentru a se evita posibilitatea distrugerii supapei de cauciuc.
Durata de utilizare si depozitarea pompei submersibile
Durata de utilizare a pompei este de un an.
Aceasta pompa poate fi depozitata o perioada lunga de timp dar amplasarea ei in timpul utilizarii se face prin introducere completa in apa.
Cand este demontata pompa trebuie spalata si uscata. Pompa trebuie sa fie depozitata in spatii inchise departe de sursele de caldura si evitati expunerea directa la soare.

Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Rău Bun
Captcha

*Caracteristicile produselor prezentate pe mangazinul online sunt preluate sau puse la dispozitie de producatori si furnizori, iar SemPlus nu isi asuma raspunderea pentru corectitudinea acestor informatii.