- Disponibilitate: Disponibil
- Producator: RodBun
- Cod produs: rdbn_0036
Avantaje:
Mazare afila, cu crestere rapida in primele stadii de vegetatie, rezistenta foarte mare la cadere si productivitate foarte buna, avand un cotinut ridicat de proteina. Toleranta buna la seceta si rezistenta buna la boli face din aceste soiuri cea mai buna alegere a fermierilor.
Recomandari
Densitate de semanat 90-100 bg/mp
Norma de semanat 200-240 Kg/hectar
Zone de cultura recomandate - se cultiva cu succes in toate zonele de campie si colinare din Romania.
Caracteristici
Precocitate - semitardiv
Inaltime medie plante - 70-80 cm
MMB - mai mare de 240 g
Boabe - culoare galbena, mari, rotunde
Productii realizate
Potential de productie - 4500 Kg/ha
Productii medii realizate in ultimii ani - 3300 - 4200 Kg/hectar
Avantaje
Crestere rapida
Rezistenta la cadere - foarte mare
Toleranta foarte buna la seceta
Rezisyttenta ridicata la boli
Mazarea furajera se regaseste tot mai des pe terenurile agricole ale fermierilor romani, fiind o planta deosebit de ceruta pe piata externa. Deoarece imbunatateste calitatile solului, reducand nevoia de fertilizanti sau ingrasaminte chimice, mazarea furajera se numara printre culturile verzi sustinute prin noua Politica Agricola Comuna. Fermierii care aleg sa o cultive primesc pe langa schemele clasice de subventionare, un sprijin suplimentar pe hectar prin ZIE (Zona de Interes Ecologic) si un sprijin cuplat pentru productie. In Romania, costurile pentru a cultiva o astfel de recolta sunt printre cele mai scazute, daca o comparam cu alte culturi. Mazarea joaca un rol important, deoarece anul trecut fermierii romani au preferat sa lase alte culturi si sa mearga intr-o noua directie. Cultura de mazare este usor de intretinut si nu necesita costuri totale mari.
Diferenta dintre varietatea galbena sau verde este doar in ceea ce priveste culoarea, deoarece nivelul de proteine, unul din cei mai importanti factori in cultura de mazare, este aproximativ la fel. Nimic nu se schimba. Varietatile pe care le alegem pentru conditiile din Romania sunt varietati afile, adica plantele se sustin una pe alta neavand nevoie de plante de sustinere – orz, ovaz….
Astfel, primavara, imediat ce temperaturile cresc si solul poate fi semanat, nu este timp de pierdut. Fiecare zi economisita la semanat inseamna kilograme in ceea ce priveste productia. Sa pierzi 15 zile sau o luna primavara inseamna sa pierzi cateva sute de kilograme pe hectar. Pentru fermieri, beneficiile culturii de mazare, includ faptul ca nu necesita investitii substantiale (fiind una din cele mai ieftine si usoare culturi), productia se poate folosi pe post de material furajer fara a avea nevoie de procesare, si nu in ultimul rand faptul ca lasa terenul cu un grad ridicat de fertilitate.