Conditii de infectie la basicarea frunzelor de piersic

Basicarea este o boala frecvent intalnita in cultura piersicului, producand pagube semnificative, mai ales la nectarin si piersica cu pulpa galbena. Boala ierneaza in muguri si lastari, iar primele simptome apar dupa aproximativ 14 zile de la dezmugurit, cam pe la sfarsitul lunii aprilie, inceputul lunii mai. Conditii meteo favorabile sunt: umiditate relative mai mare de 95% si temperature de 10-20 grade Celsius, insa infectia se poate produce si la temperature mai mici de 5 grade Celsius.

Simptome la basicarea frunzelor de piersic

Frunzele infectate sunt basicate, se incretesc, cresc inegal si pot prezenta pete rosii si pete alb-argintii, formate din asce cu ascopori. Ascoporii de pe frunzele infestate ajung pe lastari si pe muguri, unde dezvolta miceliu de rezistenţa care ierneaza. Nu avem infectii secundare – numai frunzele tinere din primavera sunt afectate. Atacul se manifesta mai puternic in anii cu primavera reci si umede, pomii se defolieaza si se debiliteaza. Atacul poate trece si prin fructe, care nu se poate dezvolta normal.


Solutia Syngenta  pentru acest tip de boala este aplicarea, conform recomandarilor a fungicidelor Score 250 EC, Bravo si Coprantol Duo.