Bolile siSfecla rosie  pentru consum este atacata in general de aceleasi boli  si daunatori  ca si sfecla de zahar  sau sfecla furajera,  insa mult mai putin decat acestea din urma.

 


Bolile sfeclei rosii pentru salata

 

Cele mai comune boli la sfecla rosie sunt:

Mana (Peronospora Schachtii) se manifesta prin deformarea frunzelor si acoperirea acestora cu un puf de culoare violacee. Ataca si tulpinile florale. Se trateaza prin stropire cu zeama bordeleza  in concentratie de 1%.

Rugina (Uromices betae) apare pe Frunze sub forma unor pete mici de culoare brunie, care mai tarziu se innegresc. Se recomanda distrugerea prin ardere a plantelor atacate.

Alte boli sunt virozele, in primul rand Mozaicul, Patarea frunzelor (cercospora beticola, etc).

In adaposturi radacinile sunt atacate de Mucegaiul violet ()Rhyzoctonya violacea

Pentru prevenirea raspandirii bolii se recomanda stratificarea radacinilor cu nisip. Boala apare si in camp. Se combate prin adunarea plantelor atacate, izolarea vetrelor prin santuri, in care se punbe lapte de praf.

 

Daunatorii sfeclei rosii pentru salata

 

Daunatorii cei mai frecventi sunt:

Molia sfeclei (Phtorimaea ocellatella) este un lepidopter periculor pentru sfecla in faza de larva, cand sapa galerii in Frunze, provocandu-le rasucirea si innegrirea. Uneori ataca si coletul si chiar tulpinile florale.

Gargarita sfeclei (Bothynoderes punctiventris) ataca in faza de adult plantele tinere, iar in faza de larve, radacinile sfeclei.

Gandacul cetos (Lassida nebulosa) ataca frunzele de sfecla, par ciuruite, ata in faza de adult, cat si in faza de larva.

Alti daunatori care apar: Plosnita frunzei (piesma quadrata), fluturele de lunca (phlyctaenodes sticticalis), viermii sarma (agriotes sp), viermele sfeclei (heterodera schachtii).