Pe fata superioara a frunzelor apar la inceput pete de decolorate de dimensiuni mici, care ulterior se maresc, capata forme neregulate si acopera partial sau total suprafata frunzelor. Pe fata inferioara a frunzelor, in dreptul petelor se formează o pqslq finq, cenuwiu albicioasq, prafoasa. In urma atacului frunzele se ingalbenesc si se usuca in totalitate. Fructele plantelor puternic atacate raman mai mici si se vor dezvolta anormal.

In culturile din sera factorii favorizanti sunt temperatura cuprinsa intre 18ºC si 24ºC si umiditatea relativa a aerului ce variaza intre 70 si 82%. Ciuperca se transmite de la un an la altul prin resturile vegetale.

 

 

 

 

 Masuri de prevenire si combatere:

 

 

- in sere,solarii si camp se va respecta rotatia culturilor(se exclud ardeii si vinetele,care pot fi de asemenea atacate)

- se face dezinfectia solului cu fungicide pe baza de cupru (CuSO4-1%) sau din grupa decarboximide (Captan, Captadin, Foldin, Folpan, Merpan0,8%)

- in sera dupa aparitia bolii, temperatura se va ridica cu 2-3ºC peste 24ºC,iar umiditatea relativa se va reduce sub 75%

- la sfarsitul ciclului de cultura,resturile de plante se aduna si se ard

- se recomanda cultivarea de soiuri si hibrizi cu rezistenta genetica

- masurile prezentate anterior, vor fi completate cu tratamente chimice : Topsin M 70 WP, Aliette 80 WP, Dithane M45, Tilt 250 EC, Topas 100 EC.