Pastrarea verzei in timpul iernii

 

Varza  este una din legumele  care se poate pastra destul de usor in stare proaspata in timpul iernii. Cel mai usor se pastreaza plantele semincere  care se recolteaza cu radacina cu tot. In acest scop se pot folosi silozurile, santurile, beciurile si depozitele special pentru legume. Pastrarea este mai sigura daca materialul se stratifica cu nisiop sau pamant umed.

 

Pastrarea verzei pentru consum

 

 

Varza pentru consum se pastreaza in pivnite (beciuri) sau in adaposturi special si numai in cazuri rare in depozit. In cazul din urma primul strat de acoperire trebuie sa fie format din paie de secara, pentru a se evita accesul pamantului la capatani.

 

 

Pastrarea verzei pentru capatana

 

 

Capatanile destinate pastrarii se curata de frunzele exterioare afanate; cu aceasta ocazie se elimina si radacina cu o parte din cocean (se lasa numai o portiune de 2-4 cm). Capatanile se introduce apoi in pivnite sau in adaposturi, unde se aseaza pe rafturi, in 2-5 randuri. Pentru a se evita incingerea materialului, se recomanda ca asezarea capatanilor sa se faca in sah.

Varza se pastreaza cel mai bine la temperatura de 0-1 grade Celsius si la o umiditate relative a aerului de 95-98%.

Temperatura si umiditatea riidicata sunt daunatorii pastrarii. La caldura mai mare procesele respiratorii sunt mai intense, ceea c educe la scurtarea perioadei de pastrare, iar umiditatea ridicata duce la putrezirea capatanii.

Pierderile normale din timpul pastrarii verzei in depozite, silozuri sau beciuri variaza intre 10-12%