Temperatura

Caldura este unul dintre factorii principali pentru desfasurarea normala a proceselor fiziologice ale plantei si obtinerea unor productii mari.Temperatura minima de germinare a semintelor de castraveti  este de 15-16 grade Celsius.

Temperatura optima pe toata durata de vegetatie este de 25-28 grade Celsius, fiind recomandat ca temperatura de noapte sa fie cu 5-6 grade mai scazuta decat cea de zi. In sol , temperatura ar trebui sa fie cu 2-3 grade mai mare decat cea a aerului, pentru o cat mai buna vegetatie.

 

 

 

Pragul maxim de temperatura este de 30-35 grade, peste aceste valori plantele isi diminueaza sau chiar incetinesc cresterea, acelasi aspect inregistrandu-se si in cazul temperaturilor de sub 15 grade.Prin mentinerea indelungata a temperaturilor de 12-13 grade Celsius, plantele mor.

 

Lumina

 

Castravetele este o planta de zi scurta (12 ore lumina). O iluminare de lunga durata poate sa grabeasca procesul de imbatranire si slabeste potentialul de rodire, iar insuficienta luminii poate sa determine alungirea plantelor si reducerea capacitatii de fructificare.

 

Umiditate

 

Nivelul optim de umiditate  in sol trebuie sa fie mentinut la 75-80% din capacitatea de camp si 80-90% in aer. La o umiditate mai mare in sol, asociata cu o temperatura sub 10 grade Celsius, nu are loc absorbtia la nivelul sistemului radicular si apare seceta fiziologica.

Aerul prezinta, de asemenea, o importanta deosebita pentru castravete, atat in sol, cat si in atmosfera.

 

Sol

 

Solurile pe care se cultiva castravetii trebuie sa fie usoare, afanate, permeabile, bogate in humus, cu reactie neutra sau slab acida p H=6,5-7,5.

Sunt contraindicate solurile grele, impermeabile.

 

Fertilizare

 

Elementele nutritive trebuie sa fie prezente in sol, in forme usor asimilabile. Fertilizarea  chimica trebuie sa se aplice echilibrat, deoarece castravetii  sunt sensibili la concentratiile prea ridicate ale solutiei solului.