Peluza verde densă și catifelată asigură un aspect ordonat al grădinii și subliniază frumusețea plantelor ornamentale plantate lângă ea. Cu toate acestea, trebuie făcut multe pentru un astfel de gazon amenajat. Una din lucrarile fundamentale a proiectării gazonului se numără și însămânțarea .

Pentru ca gazonul nou însămânțat să crească și să se îngroașe cu succes, trebuie să avem grijă de:

 • timpul ideal de însămânțare care asigură o bună germinare și creștere a semințelor,
 • pregătire bună a terenului,
 • amestecul potrivit de semințe,
 • însămânțare excesivă și uniformă și apă suficientă și
 • combaterea buruienilor.

În același mod, avem grijă de gazonul existent, semanand spații goale de pe gazon , care apar adesea după căldura verii.

Momentul ideal pentru semănatul peluzelor: primăvara sau toamna?

Momentul ideal pentru a semăna o peluză este fie primăvara, aprilie sau mai, fie toamna, de la sfârșitul lunii august până la începutul lunii octombrie. În această perioadă, este suficientă umiditate, iar temperatura solului este cuprinsă între 13 și 25 de grade Celsius. Acestea sunt condiții ideale pentru ca amestecurile de semințe de iarbă să germineze rapid, de obicei în aproximativ zece zile.

Deși majoritatea pasionaților de grădinărit abordează această sarcină primăvara, însămânțarea gazonului de toamnă are câteva avantaje :

 • riscul de secetă și temperaturi ridicate este mai mic,
 • precipitațiile sunt mai frecvente,
 • buruienile provoacă mai puține probleme, deoarece buruienile anuale încetează să crească la sfârșitul lunii august, iar agresivitatea buruienilor cu frunze late este, de asemenea, mult mai mică decât în ​​primăvară.

Dacă gazonul este proiectat toamna, o astfel de acoperire de iarbă se dezvoltă corespunzător până când temperaturile scad, se înrădăcinează și se pregătește pentru iernare. Primăvara, peluza va crește din nou, se va îngroșa rapid și va împiedica creșterea buruienilor cu frunze late care încep să crească puțin mai târziu.

Cum pregătim terenul pentru însămânțarea unui gazon nou?

Înainte de a semăna amestecul de iarbă, solul trebuie să fie bine pregătit, deoarece orice greșeală în această etapa nu este benefica mai tarziu.

Când există deja un gazon pe acest teren pe care dorim să îl restaurăm complet, acesta trebuie mai întâi înlăturat. Dacă facem acest lucru de mână, vom transpira mult și poate chiar vom renunța la o suprafață mare. Va fi un pic mai ușor pentru noi dacă iarba existentă este foarte plivită, deoarece buruienile în sine sunt mult mai ușor de îndepărtat decât o peluză bine cultivată.

Cu o suprafață mare, este bine să apelați la grădinarii profesioniști pentru a elimina stratul verde de sus cu o mașină specială. În acest caz, va trebui să adăugăm mai mult sol, deoarece înălțimea totală a solului va fi redusă semnificativ datorită îndepărtării plantelor.

Solul destinat însămânțării gazonului este mai întâi săpat și nivelat cu o greblă . Procedând astfel, ajustăm panta și luăm în considerare faptul că apa de ploaie trebuie să se scurgă departe de casă. Folosiți o greblă pentru a îndepărta toate pietrele mai mari de 1 cm. Apoi presărați îngrășământ organic Plantella pe suprafață , care este ușor acoperit cu sol cu ​​ajutorul unei greble. Cel mai bine este să așteptați aproximativ 14 zile după însămânțare după această sarcină. Dacă buruienile germinează între timp, le smulgem.

Apoi răspândiți îngrășământul specialPlantella pentru toate tipurile de ierburi uniform pe suprafață. 1 kg din acest îngrășământ este suficient pentru 33 m2.

La ce ar trebui să fim atenți atunci când semănăm gazon în timpul nou?

Solul trebuie săpat adânc, deoarece solul compactat este destul de impermeabil la apă și aer. Dacă este prea mic, îl umplem, dar este important să știm că solul pe care ni-l aduc este adesea un teren mort, deoarece este săpat de la adâncimi mai mari. Când suprafața trebuie ridicată, nisipul este de obicei turnat. Dacă adăugăm imediat sol la nisip, acesta se va pierde în cele din urmă în subsol. Prin urmare, așezăm dinainte pâslă sau țesătură pe nisip, care va ține solul și va lăsa apa să treacă. În general, este bine să nu grăbiți însămânțarea gazonului cu parcela din jurul clădirii noi, ci să adaugati mai întâi amestecul pentru gunoi de grajd organic și doar peste un an sau ceva mai târziu proiectați grădina și gazonul ornamental.

Alegerea amestecului potrivit și procesul de însămânțare a semințelor de iarbă

Alegem amestecul de iarbă ideal pentru grădina noastră în funcție de locația și soarele parcelei noastre și în funcție de zona climatică.

 • pentru o poziție însorită și mai ales pentru zonele mediteraneene, alegeți un amestec de ierburi Plantella Adria ,
 • alegem semințe Plantella Viva pentru umbră ,
 • pentru poziții mixte, este potrivit un amestec de semințe de iarbă Plantella Univerzal
 • pentru toate locațiile, Plantella Contessa este ideală , unde semințele de iarbă sunt acoperite cu îngrășământ. Astfel, pe de o parte, asigură apariția rapidă a ierbii și, pe de altă parte, fiecare sămânță este ferită de păsări datorită învelișului.

·         Semănăm gazonul într-o zi înnorată, fără vânt . Poate fi semănat manual sau cu semănătoare speciale.

·         Dacă semănați manual, cel mai bine este să împărțiți sămânța în două părți și să semănați mai întâi într-o direcție și apoi în cealaltă, perpendicular pe prima. Acest lucru asigură o răspândire mai uniformă a sămânței. Unii oameni amestecă puțin nisip între semințe pentru o imprastiere mai bună.

·         După semănat, udați bine suprafața de 1-2 ori pe săptămână și evitați udările repetate de mică adâncime. Astfel, sistemul radicular al ierburilor se va dezvolta frumos chiar și în profunzime și va fi mai rezistent la perioade mai lungi de secetă. 

·         Completarea spațiilor libere de pe peluza existentă

·         Căldura de vară și seceta, precum și îngrijirea necorespunzătoare, pot fi principalele cauze ale unui gazon slab acoperit pe care apar portiuni goale, pe care moare gazonul. Deseori chiar buruienile și mușchiul se așează pe ele.

·         Aceste locuri trebuie curățate și sapate. Indepărtați buruienile cu o sapaliga.

·         Nu îndepărtați mușchiul cu o greblă sau cu mâna, ci presărați-l cu un agent special 3in1 Plantella Anti-Moss și așteptați 10 zile până când mușchiul moare. Abia apoi scoateți-l cu o greblă.

·         Presărați sol de grădină Plantella de calitate pe zona curățată , adăugați îngrășământ special Plantella pentru toate tipurile de ierburi și semănați un amestec de iarbă de semințe Plantella Contessa , care este acoperit cu substanțe nutritive și umiditate pentru a începe să crească. Datorită stratului de acoperire, păsărilor nu le place această sămânță, iar semințele protejate germinează mai repede decât buruienile.

·         Măsurile de îmbunătățire a gazonului pot consuma mult timp, deci nu ar trebui să renunțăm dacă rezultatele nu sunt vizibile imediat. Poate dura un an sau mai mult, dar în cele din urmă vom reuși să ne facem peluza densă și frumoasă.

·         Cum gestionăm buruienile pe un gazon nou?

Prima modalitate de a evita buruienile este de a alege timpul ideal de însămânțare, când iarba crește rapid și buruienile nu concurează cu aceasta. Este toamna.

·         În timp ce îngrijirea regulată sezonieră a gazonului (aerare, sablare, fertilizare ...) asigură rezistența plantelor, tunsul regulat împiedică însămânțarea buruienilor.

Buruienile în vârstă de unu și doi ani vor fi eradicate cu cosit regulat, iar cele mai încăpățânate vor fi abordate cu o sapă. Erbicidele dedicate pentru buruienile cu frunze late pot fi foarte dăunătoare mediului când sunt utilizate incorect, deci nu sunt recomandate în grădinile noastre. De asemenea, acestea nu sunt disponibile fără un certificat de instruire completă în utilizarea produselor fitosanitare.