In conditiile de teren deschis se cultiva speciile de flori anuale si bienale folosite atat pentru décor in parcuri si gradini, cat si pentru obtinerea de flori taiate (gura leului, ochiul boului, craite, carciumarese) si mai ales speciile de flori perene din zona temperate sau adaptate acestor conditii, care pot ramane in camp atat vara, cat si iarna (caldarusa, asterul, crizantema, bujorul, zambila, crinul, stanjenelul, laleaua). Se cultiva, de asemenea, unele plante subtropicale, ale caror organe subterane nu pot ramane peste iarna in camp si se scot pentru a se pastra in conditii optime de temperature (dalia, gladiola, tuberoza).

Principalele specii cultivate in camp, sunt:

Anemone. Florile simple sau duble, viu colorate sunt foarte appreciate de iubitorii de flori. Se pot folosi la realizarea de buchete sau aranjamente florale joase de mare effect, ata singure, cat si in combinatie cu alte flori de primavara.

Asterul (stelita, steluta, albastrica). Are florile mici, de culoare albastra, violeta, alba sau galbena. Datorita ramificatiilor bogate, asterul se poate folosi singur sau in combinatie cu alte specii la realizarea unor splendide aranjamente florale.

Bujorul. Este o floare rustica indragita de marele public datorita formei bobocilor, culorii variate a petalelor si frumusetii foiajului. Parfumul placut al unor soiuri face ca bujorul sa fie preferat inaintea altor flori. Bujorul se poate folosi la decorarea interioarelor, expus singur in vase de ceramic neagra care contrasteaza cu verdele intens al frunzelor.

Caldarusa (clopotei, candelute) Este decorative atat prin coloritul florilor (albastru, galben sau rosu) cat si prin forma lor originala. Se poate folosi la decorarea interioarelor in vase, in combinatie cu alte flori de camp sau singura, garnisita cu frunzele proprii.

Centaurea (vinetele, albastrele). Au tulpini ramificate care poarta in varf flori sferice, de culoare albastra, liliachie, alba sau galbena. Aceste frumoase flori, care la unele specii sunt parfumate (centaurea moschata), se pot folosi la realizarea buchetelor in asociere cu alte flori de camp si la realizarea unor aranjamente florale de mare finite.

Carciumareasa. Florile divers colorate sunt appreciate si folosite pentru realizarea buchetelor cu alte flori de camp si pentru decorarea interioarelor, in vase de ceramic.

Craite (ochisele, vizdoage). Florile de culoare galbena, portocalie se folosesc la realizarea buchetelor cu alte specii de camp si la decorarea interioarelor, expuse singure in vase de ceramic.

Creasta cocosului. Are flori deosebite prin forma lor ca o creasta de cocs sau un manunchi de pene de strut, de culori vii, stralucitoare. Se utilizeaza pentru realizarea buchetelor cu flori de camp si in aranjamente de iarna cu flori nemuritoare.

Crizantema. Este cultivate atat in camp, cat si in spatii protejate, ocupand un loc important in sortimentul de flori taiate. Florile de diferite forme si culori se folosesc la realizarea buchetelor si in diferite arannjamente florale, intr-una sau mai multe culori, singure sau in combinatie cu alte specii. Datorita frunzisului bogat, la aranjarea crizantemelor in vase nu este necesar sa se foloseasca alte frunze decorative.

Crinul. Alaturi de trandafir, a fost mult apreciat in antichitate, iar grecii si romanii l-au considerat regale florilor. In tara noastra crinul se bucura de aprecierea iubitorilor de flori datorita formei si culorii cupelor, modului de dispunere pe tija florala si parfumului caracteristic unor specii. Florile de crin isi etaleaza frumusetea, expuse in vase inalte la decorarea holurilor, salilor de festivitati si apartamentelor.

Dalia (Gherghina). A inceput sa se raspandeasca in cultura, fiind apreciata de marele public datorita florilor de diferite forme si culori. Acestea se folosesc la realizarea buchetelor in combinatie cu alte flori de camp, in vase de apa, expuse singure precum si in lucrari pentrru legatorie.

Floarea Miresei (valul miresei, gipsarita). Florile foarte mici, de culoare alba sau roz, sunt folosite ca material auxiliar la realizarea buchetelor si a aranjamentelor florale, facand ca acestea sa fie mai vaporoase si mai delicate. Pot fi folosite si ca flori uscate, la aranjamente florale de iarna.

Florile de pai. Sub aceasta denumire sunt cuprinse mai multe specii de flori cu inflorescente persistente (nemuritoare), care se cultiva in principal pentru obtinerea de flori uscate, necesare realizarii buchetelor si aranjamentelor de iarna. Dintre speciile mai cunoscute, amintim: Ammobium, Helichrysum, Gomphrema, Xeranthemum, de forme si culori diferite.

Galbenele. (filimica) Florile au culoare galbena, in diferite nuante, pana la portocaliu si sunt larg utilizate la realizarea buchetelor cu flori de camp.

Gladiola (sabiuta). Se cultiva pe suprafete mari in tara noastra, situandu-se pe primul loc impreuna cu laleaua in sortimentul de plante floricole bulboase. Datorita frumusetii si elegantei inflorescentelor si a culorilor variate, gladiola se foloseste singura sau in combinatie cu alte specii pentru realizarea buchetelor si aranjamentelor florale. Se expune in vase inalte, pentru decorarea apartamentelor, salilor de festivitati si expozitiilor. Se foloseste, de asemenea si in lucrari de legatorie.

Gura leului. Este apreciata datorita florilor frumoase, coorate viu si variat. Acestea se pot expune singure in vase de ceramic, insa pot fi utilizate si in diverse aranjamente florale in combinatie cu alte flori de camp.

Laleaua. Prin numarul mare de soiuri isi esaloneaza inflorirea in camp deschis pe o perioada lunga in sezonul de primavara, iar in cazul tratarii termice a bulbilor la unele soiuri, laleaua infloreste in spatii protejate sip e timpul iernii. Prin imbinarea armonioasa a diverselor culori se pot obtine efecte decoratve deosebit de frumoase cu allele, Se pot folis isin alte combinatii cu alte specii floricole de sezon la realizarea aranjamentelor florale.

Latirus (sangele voinicului, mazariche de gradina). Florile placut miroasitoare, divers colorate dau o nota de eleganta buchetelor si aranjamentelor pe care le alcatuiesc.

Lupinul (cafeluta). Are florile dispuse in spice compacte, purtate in spice compacte, purtate pe tije lungi, imbracte de frunzis bogat. Se foloseste la decorarea interioarelor, expus singur intr-una sau mai multe culori.

Macul. Are flori simple sau involte, divers colorate. Desi acestea au viata scurta dupa recoltare, sunt apreciate si folosite in buchete multicolore cu alte flori de camp.

Margareta. Este solicitata si folosita la realizarea buchetelor cu alte flori de camp pentru a separa culorile. Se pot realiza chiar buchete pentru anumite ocazii sau aranjamente florale numai din margarete cu asparagus.

Margaritarul. (lacramioara) Este o floare mult indragita de iubitorii de frumos datorita gingasiei si parfumului placut. Margaritarul poate fi folosit in cele mai pretentioase ocazii, in aranjamente florale joase, singur cu frunzele proprii sau in combinatie cu alte flori de sezon de alte culori.

Narcisa (ghiocei, zarnacadele) Este apreciata atat pentru eleganta florii, cat si pentru parfumul ei placut. Florile de narcise se pot utiliza la decorarea interioarelor in vase sau aranjamente florale singure, garnisite cu Frunze proprii au in combinatie cu alte flori de sezon.

Nemtisorul (nemtisor de camp, floare domneasca). Are flori de diferite culori, simple sau involte si realizeaza o armonie perfecta prin expunere singur in vase de ceramic neagra.

Ochiul boului. Este foarte apreciat datorita culorilor diferite ale florilor. Poarte fi expus singur in vase cu apa si folosit la realizarea buchetelor cu alte flori de camp.

Stanjenelul (iris, crin vanat) Decoreaza placut interioarele prin forma si coloritul variat al florilor. In aranjamente florale se foloseste rar datorita duratei de viata relative scurta.

Tuberoza (chiparosa) Este apreciata de multi iubitori de flori datorita parfumului puternic si original. Frumusetea si supletea inflorescentelor se pune in valoare prin expunerea in vase inalte in asociere cu asparagus.

Zambila. Florile puternic parfumate, divers colorate, se folosesc in aranjamente florale joase, singure sau in combinatie cu alte flori de primavara.


Este necesar pentru a avea flori de calitate, sa folosim ingrasaminte potrivite, atat pentru inflorire, dar si pentru dezvoltarea plantelor. De asemeni, tratamentele fitosanitare cu produse de potectie a plantelor sunt necesare pentru a avea recolte bogate si sanatoase.