IMPORTANTA . BIOLOGIE. ECOLOGIE.

 

 

Materia prima si compozitia chimica. Se cultiva pentru partea aeriana (Dracunculi herba) in stare proaspata sau uscata.

Dracunculi herba contine ulei volatil (0,4-1%) , bogat( 60-75% ) in esdragol ( metilchavicol), cumarine , flavonozide , alcaloizi (0,08 % ) glicozizi cardiotonici.

 

Utilizari.

 

Tarhonul se foloseste in mod empiric ca stimulent al secretiilor gastrice ,in afectiuni hepatice si renale. Are utilizari in industria alimentara, in scop condimentar, ca salata  verde etc. Uleiul volatil extras din tarhonul proaspat sau uscat se utilizeaza in industria parfumurilor.

 

 

 

 

Raspandire.

 

Planta este originara din Asia ( E. Coiciu si G. Racz ,1962) . Se cultiva ca planta condimentara (leguma ) , medicinala (limitat) , si pentru industria parfumurilor , in diverse tari.

Sistematica. Soiuri. Specia cultivata este Artemisia dracunculus . La noi in tara se cultiva soiul local (populatia) '' De Ilfov'' din anul 1976.

 

Particularitati biologice .

 

Tarhonul este o planta perena , prevazuta in sol cu stoloni si un sistem radicular bine dezvoltat. Tulpina este erecta , ramificata, cu inaltimea de pana la 1,5m . Frunzele sunt dispuse altern , au forma linear- lanceolata si lungimea pana la 10 m. Florile au culoarea alb verzuie si sunt dispuse in capitule (antodii) globuloase care atarna in jos , cu diametru de cca 3mm, situate in raceme spre varful ramurilor. Capitulele au flori marginale femele , iar cele interioare sunt hermafrodite. Infloreste din iulie pana in septembrie -octombrie. Fructele sunt achene fara papus , alungit obovate , de culoare brun inchisa , mici (1-2mm lungime) , cu MMB de cca 0.2 g.

Cerintele fata de clima si sol. Este planta pretentioasa fata de lumina si caldura. In timpul verii, lumina puternica si temperaturile ridicate sporesc continutul in ulei. In timpul iernii , daca exista zapada pe sol, rezista pana la -20 grade C . Pretinde soluri fertile , structurate , drenate, cu conditii bune de umiditate si bine lucrate.

Zonarea . Cele mai potrivite conditii de cultura pentru tarhon , se intalnesc in zonele legumicole din sudul tarii (F. Craciun si colab. 1977).

 

TEHNOLOGIA DE CULTIVARE

 

Rotatia. Cultura dureaza cca. 5-6 ani sau chiar mai mult , iar pe acelasi teren se recomanda sa se cultive numai dupa 8-10 ani . Se cultiva dupa leguminoase , cereale si prasitoare bine intretinute.

 

 

 

 

Fertilizarea

 

La infiintarea culturii, pe solurile  sarace se incorporeaza o data cu aratura adanca 40-50 t/ha gunoi de grajd  , supliment cu ingrasaminte  chimice, in functie de fertilizarea solului. Daca se fertilizeaza cu ingrasaminte chimice, se dau doze de 60-70 kg/ha N, 50-60 kg /ha P2O5 si 20-30 kg/ha K2O , incorporate cu aratura de baza. In anii urmatori, fosforul  se aplica toamna, iar azotul primavara devreme , fiind incorporate cu prasilele.

 

Lucrarile solului

 

In functie de premergatoare, cand solul permite efectuarea unei lucrari de calitate, se face aratura adanca la 28-30 cm, cu plugul  in agregat cu grapa stelata. Aratura se mentine curata de buruieni si afinata pana la plantat sau semanat. In cazul semanatului direct in camp, patul germinativ se pregateste cu combinatorul, iar inainte de semanat se face tavalugirea.

Inmultirea se poate face prin despartirea tufelor, prin rasad si prin semanat direct in camp.

 

Inmultirea prin desfacerea tufelor

 

Se considera ca cea mai sigura metoda de infiintare a culturii. Se desfac tufele tipice, viguroase, sanatoase , 10-15 portiuni cu radacini si lastari aerieni. Plantarea portiunilor de tufa se face primavara devreme. Desimea de plantare este de 5-6 plante /m2. Distanta intre randuri este de 60 cm si de 30 cm pe rand. Plantarea se face astfel ca 3-4 cm din portiunea aeriana a bazei tulpinii sa fie acoperita cu pamant. Se planteaza pe timp noros si se asigura udarea pentru o prindere buna a plantelor. In cazul aparitiei golurilor se fac completari, la cateva zile dupa plantare.

 

Inmultirea prin rasad

 

Rasadul se produce in straturi reci de vara (80-100 m2 pentru un ha), bine pregatite (gradinareste). Acestea se insamanteaza in luna mai, cu cca. 300 g seminte pe cei 80-100 m2. Plantarea in camp a rasadului se face intre 20 VII - 10 VIII, la 50-60 cm intre randuri si 25 cm pe rand.

Semanatul direct in camp. Se face primavara (1-10 IV) cu semanatori universale (adaptate pentru seminte mici) la adancimea de 0,3-0,5 cm. Se foloseste 2,5-3 kg samanta la hectar, amestecata cu 3-4 parti material inert si 50-60 grame samanta de salata, ca planta indicatoare. Se recomanda sa se faca tavalugirea terenului.


Lucrarile de ingrijire


In toti anii de vegetatie se urmareste mentinerea solui curat de buruieni  si afinat prin prasile si pliviri. O atentie speciala se acorda culturilor in primii doi ani, mai ales celor provenite din semanat in camp. La acestea se adauga si raritul (la 25 cm pe rand) dupa rasarirea completa a plantelor, cand acestea au cca. 3-5 cm inaltime. Se preconizeaza ca toamna sa se taie tufele la 7-9 cm de la colet, iar la venirea primului inghet, sa se acopere cu paie sau frunze (7-10 cm grosime), pentru a se proteja peste iarna .

Dintre boli , rugina poate diminua mult productia. Pentru combaterea ei se recomanda 2-3 tratamente cu Dithane M-45  (2 kg la ha ), Plantavax 20 EC 2 kg/ha sau Bayleton 1kg /ha.

 

Recoltarea 

 

Recoltarea se face la inflorirea deplina, in cazul in care se foloseste pentru extragerea uleiului volatil. In scop condimentar, se recolteaza ceva mai devreme (inainte de inflorire). Din anul al doilea de cultura se pot obtine doua recolte pe an.

Recoltarea se face prin taierea plantelor manual (cu secera) sau mecanizat (cu cositori), pe timp frumos, taindu-se zilnic numai cantitatea care se poate prelucra in 24 de ore. Pentru obtinerea uleiului volatil, produsul se livreaza in mod obisnuit in stare proaspata, recoltat cu maximum 10 cm sub ultima ramificatie. Randamentul la uscare este de 3,5 -4: 1.

Conditiile tehnice de receptie pentru materia prima in stare proaspata admite ca impuritati: maximum 3% plante decolorate, corpuri straine organice, maximum 0,5%, cele minerale, maximum 0,2%, iar umiditatea normala a produsului proaspat recoltata, fara urme de apa. In cazul produsului uscat ( randamentul la uscare este de 3,5- 4:1), plantele trebuie sa fie taiate tot la 10 cm sub ultima ramificatie. Ca impuritati se admit: maximum 3% plante decolorate sau brunificate; corpuri straine organice, maximum 0,5%, cele minerale, maximum 1%, iar umiditatea maximum 14%.

Productia medie anuala este de 80-120 q/ha de iarba in stare proaspata (20-30 q/ha iarba uscata).

 

Daca vrei seminte de tarhon, click aici: https://www.semplus.ro/Tarhon