Generalitati privind cultura de praz
Desi
la originea sa prazul este
o planta perena, în Romania aceasta planta legumicola este bienala. În primul an de
vegetatie, se formeaza o tulpina falsa, înalta de circa 30-60 cm, cu frunze
viguroase. Fata de culturile de ceapa si usturoi, desi sistemul radicular este
fasciculat, acesta este mai puternic si patrunde mai adanc în sol. De aceea, dupa rarire, sistemul
radicular se reface greu, aspect deosebit de important în cazul plantarii si
mai ales pentru aplicarea prasilelor.
Tulpina
propriu-zisa, la cultura de praz, este redusa, avand
forma de disc. Bulbul de praz are
dimensiuni reduse, comparativ cu bulbul de ceapa , si este
reprezentat mai mult din partea inferioara a tecii frunzelor, care formeaza
tulpina falsa. În zona centrala si superioara a discului tulpinal se gasesc 2-3
muguri, cu dimensiuni reduse, care genereaza în anul urmator tulpini florale.
Tulpina falsa
creste în forma cilindrica, fiind formata din tecile frunzelor, devenite în
timp carnoase si care se acopera strans una pe alta, pe o portiune de la circa
20 la 60 cm, în functie de soi, diametrul acesteia fiind, în functie de
tehnologia de cultivare aplicata, de circa 3-6 cm.
Frunzele prezinta forma liniara, sunt late, curbate longitudinal în forma de
jgheab, colorate în verde-albastrui si acoperite cu un strat gros de pruina.
Cresterea lor continua pana toamna tarziu, fara a intra în repaus înainte de
recoltare. Tulpina florala se formeaza în anul al doilea de cultura, din
mugurii aflati pe discul tulpinal. Ea prezinta o înaltime de pana la 2 metri,
este plina pe interior si poarta o singura inflorescenta. Inflorescenta are o
forma globuroasa si contine circa 300-3.000 de flori hermafrodite. La început,
inflorescenta este protejata la exterior de o bractee pergamentoasa, de culoare
liliachie, terminata în partea superioara cu o prelungire specifica, care se
rupe cand florile ajung la maturitate. Florile sunt mici, au culoare
alb-verzuie, purpurie, uneori violacee. Polenizarea este alogamaentomofila.
Semintele au culoarea neagra, mai accentuat lucioasa ca la ceapa, tegument
zbarcit, mai mult ca la ceapa.
Cu exceptia soiurilor de vara, soiurile de praz existente
în Lista de soiuri si hibrizi ce se cultiva în Romania au o buna rezistenta la
frig. Semintele germineaza la temperatura de 3-5 grade Celsius, iar temperatura
optima de vegetatie este de circa 18-20 grade Celsius. La fel ca si cultura
de ceapa,
cultura de praz este
pretentioasa la factorul lumina; de aceea, solicita la înfiintarea culturii
terenuri însorite. În ceea ce priveste cerinta pentru umiditate, prazul are
pretentii mari, fara a suporta excesul de apa. Din aceasta cauza, cultura poate
fi irigata,
deoarece în conditii de seceta productia este scazuta si de calitate
inferioara. Cele mai mari cerinte ale culturii de praz sunt cele din
domeniul îngrasamintelor.
Se recomanda ca
in cazul în care planta premergatoare nu a fost fertilizata cu gunoi de
grajd, culturii de praz si
se vor administra cel putin 20 de tone de balegar bine
descompus (compost) la hectar si circa 300 kg de azotat de amoniu, 300-350 kg
de superfosfat .
Tehnologia de
cultivare a prazului în
camp
În ceea
ce priveste pregatirea solului în
vederea semanatului, aceasta se executa diferentiat, toamna si primavara.
Discuitul (pentru desfiintarea culturii anterioare si nivelarea solului ), fertilizarea de
baza (gunoi de grajd si 2/3 din cantitatea de îngrasaminte cu
fosfor si potasiu) si aratura adanca (28-30 de cm, pentru afanarea solului si
încorporarea îngrasamintelor administrate) sunt principalele lucrari efectuate
toamna.
În primavara se executa urmatoarele lucrari: afanarea superficiala a solului (lucrare
executata cu cultivatorul si sapa cu colti reglabili), fertilizarea de
primavara (cu restul de îngrasaminte
chimice pe baza de fosfor si potasiu plus azotatul de amoniu),
discuitul (pentru încorporarea îngrasamintelor si
afanarea solului), erbicidarea (pentru combaterea
buruienilor cu substante indicate în CODEX-ul produselor de uz fitosanitar,
încorporate cu discul la adancimea de circa 8-10 cm). În ceea ce priveste
cultivarea prazului direct
în camp, samanta ce
urmeaza a fi folosita se va trata cu solutie de 0,05% sare potasica si borax,
în vederea grabirii rasaririi.
Epoca de
semanat pentru cultura de praz direct în
camp este primavara cat mai devreme (1-10 martie), cand terenul s-a zvantat si
se poate intra pe teren cu agregatul pentru semanat.
Tehnica de
semanat consta în folosirea masinilor de semanat care seamana în benzi de 3
randuri, cu 35 cm între randuri si 50 cm între benzi, pe teren nemodelat. Norma
de samanta care se
foloseste frecvent este de 3-4 kilograme la hectar, la care este indicat a se
adauga si 0,1 kilograme de samanta de salata la 1
kilogram de samanta de praz,
pentru a fi folosita ca planta indicatoare.
Adancimea de
semanat este de 1,5-2 cm. Imediat dupa semanat, terenul se tavalugeste usor, în
vederea punerii în contact a semintelor cu
particulele de sol. Rasarirea plantelor de praz va avea
loc dupa circa 10-12 zile, perioada în care terenul trebuie sa fie suficient de
umed si sa nu formeze crusta.
Îngrijirea culturilor de praz semanate
direct în camp consta în: completarea golurilor (imediat ce se pot observa
randurile, folosind la supraînsamantat samanta umeda), distrugerea
crustei (cu ajutorul grapei stelate), fertilizarea de primavara (imediat ce
plantele se observa pe teren se aplica 50-75 kg azotat de amoniu la hectar),
prasitul (se executa mecanizat si se repeta de 3-4 ori, pe intervalul dintre
randuri, dintre benzi si potecile dintre benzi), raritul culturii (se aplica
atunci cand plantele au 2-3 frunze, la distanta de 10-15 cm între plante pe
rand), completarea golurilor 2 (în timpul raritului, se poate face o noua
lucrare, folosind plante eliminate la raritul pe rand), erbicidarea în timpul
vegetatiei (dupa primul rarit, cu substante indicate de specialistii
fitosanitari, cand plantele de praz au 2-3
frunze normale), fertilizarea faziala (dupa cel de-al doilea rarit, se aplica
doua fertilizari, la interval de 20-25 de zile, administrand, de fiecare data,
cate 50 de kilograme de azotat de amoniu, 60-80 kilograme de superfosfat si 60
de kilograme de sare potasica la hectar), irigarea culturii
(în special în caz de seceta, cultura se iriga de 7-8
ori prin rigole, în cazul terenului modelat, si prin aspersiune, la cel
nemodelat, începand imediat dupa rasarirea plantelor si continuu pana în luna
septembrie, cu o norma de udare de 300 metri cubi de apa la hectar), musuroitul
plantelor (efectuat ca si bilonare a randurilor cu plante, se face în scopul de
a determina albirea tulpinii false pe o zona cat mai mare) si combaterea
patogenilor (în mod special a manei ,
care se face cu mai multa grija ca la ceapa de arpagic , deoarece
perioada de vegetatie la praz este mai
lunga, prin aplicarea a 3-5 tratamente ).
Lucrari de
îngrijire : raritul ,
prasile, irigatul ,
musuroitul pentru înalbirea partiala a tulpinii false.
Plantele se
raresc pe rand, în momentul cand au format 2 -3 frunze, lasandu-le la distanta
de 15 -20 cm.
Prasilele se
aplica superficial , de cate ori este nevoie , dupa fiecare ploaie sau irigat.
Musuroitul , în
scopul înalbirii tulpinii false , se aplica numai în cazul cand prazul se
recolteaza pentru consum imediat.
Cultivarea prazului prin
rasad
Sunt necesare rasaduri
produse în rasadnite semicalde sau reci. Epoca de semanat este în cursul lunii
martie, iar norma de samanta este
de 10 grame la metrul patrat, din care se obtin 2.000-3.000 de fire de rasad la
metrul patrat. Rasadul de praz ,
la fel ca si cel de ceapa ,
nu se repica, dar se poate obtine si din semanaturi mai rare, pentru a fi mai
viguros. Norma de samanta este
de 3-4 kilograme la hectar, iar suprafata necesara de brazde este de 200 metri
patrati pentru 1 hectar de cultura. Pentru îngrijirea rasadurilor se aplica
urmatoarele lucrari agricole: dirijarea factorilor de mediu, udarea ,
aerisirea, fertilizarea suplimentara,
plivitul buruienilor, tratarea pentru prevenirea atacurilor de patogeni si
daunatori. Varsta rasadurilor se considera optima la 45-60 de zile de la
semanat, cand rasadul are
urmatoarele caracteristici: 3-4 frunze adevarate; 15-16 cm înaltime si 3-5 mm
diametrul la colet.
Înfiintarea culturilor
de praz
În vederea
plantatului, rasadul se pregateste prin urmatoarele operatiuni: se scoate rasadul din rasadnita, numai în
functie de utilizarea sa la plantat, apoi urmeaza sortarea riguroasa, fasonarea
si mocirlirea.
În cadrul
operatiunii de fasonare se reduc radacinile la 5-6 mm si frunzele cu 1/3 din
lungimea lor. Imediat dupa fasonarea radacinii, aceasta se mocirleste, pentru a
nu se deshidrata.
Data
plantatului optim este în intervalul 10-30 mai, uneori si mai tarziu, pana în
luna iunie. Tehnica de plantare consta în folosirea plantatorului (manual) sau
a masinilor de plantat rasaduri .
Schema de plantare este aceeasi ca si la semanatul direct, de exemplu, benzi cu
trei randuri, la distanta de 35 cm între randuri în banda si la 50 cm între
benzi, distanta între plante fiind de 10-15 cm. Ca adancime de plantat, rasadurile se planteaza mai
adanc decat au fost în rasadnita.
O recolta buna
de praz inseamna
40-50 t/ha
Inginer
Cristian Rusu,
reputat
specialist in cultura legumelor in spatii protejate, autor a mai multor lucrari
de specalitate in domeniu
Vezi oferta noastra de
seminte de praz, aici.
1 Comentarii
Se recomanda retezarea vârfului la frunze?
Comenteaza