Pasionati sau nu de frumos si parfum, gurmanzi sau nu, iubitori de natura sau nu, indiferent de categoria din care faceti parte, in aceasta primavara va recomand pentru gradina voastra un arbust care aduce lumina si parfum -  trandafirul de dulceata – Rosa damascena.

Este un arbust cu crestere viguroasa, cu pretentii reduse fata de tipul de sol, putand fi plantat pe soluri sarace, chiar si erodate ( impiedica eroziunea progresiva a solului). Trandafirul tolereaza chiar si umiditatea in exces pentru perioade scurte. Este un arbust care suporta seceta, din acest motiv poate ocupa un loc binemeritat in gradina. Este rezistent la ger, temperaturile de – 30C nu il afecteaza si de asemenea nici temperaturile mari din timpul verii nu ii creeaza mari probleme.

 

 

 

 

 

 

 

Plantarea se poate face toamna (octombrie-noiembrie) sau primavara (martie- aprilie). Butasii se fasoneaza, se mulcesc dupa care se planteaza in gropi astfel incat sa nu se acopere punctul de altoire. Pamantul se taseaza foarte bine, dupa plantare se uda. Puteti alege varianta unui butas altoit la baza – pentru formarea unei tufe sau varianta unui butas altoit pe tulpina pentru un efect decorativ mai puternic.

Alaturarea trandafirului de dulceata cu specii de conifere creeaza un aspect vizual placut, aceasta specie putand reprezenta o oaza de lumina in gradina pe care o detineti.

Petalele, culese manual pot fi folosite pentru obtinerea dulceturilor si siropurilor, pot fi uscate si folosite ca ceaiuri sau decocturi pentru ingrijirea fetei si mainilor.

Pentru o inflorire abundenta indepartati de cate ori este cazul florile ofilite. Odata prezent in gradina il puteti folosi si ca planta mama pentru butasire ( in luna august), lucrare care va confera posibilitatea multiplicarii lui.

 

O primavara proaspata va doresc!

Dr.ing. Lucia Lupea