Completarea golurilor.

Lucrarea se executa la culturile produse prin rasad si uneori chiar la cele semanate direct in camp, daca in culturile respective se constata ca s-au ivit goluri multe. Golurile se completeaza dupa 4-5 zile de la plantare, cu rasad din acelasi soi si de aceeasi vârsta, retinut in rasadnita ca rezerva. In acest nou caz, rasadurile se vor ingriji separat pana la prindere.

 

Raritul se aplica la unele culturi semanate direct in camp, (morcov , pastarnac , sfecla rosie , ceapa , salata , pepene ) in scopul asigurarii unui numar optim de plante. Se efectueaza manual prin smulgerea plantelor mai putin dezvoltate, realizandu-se suprafata optima nutritive. La radacinoase, plantele scoase, de grosimea unui creion, se valorifica pentru consum.

 

Copcitul se aplica la telina  si la hrean. In acest scop, radacinile ingrosate ale telinei se dezgroapa putin, se taie mustatile laterale, dupa care se reinvelesc cu pamant. La hrean, cu ajutorul unui cutit se inlatura radacinile laterale, dupa care se reaseaza pamantul la loc.

Inalbirea (etiolarea) organelor comestibile ale unor plante se bazeaza pe oprirea luminii, de a patrunde la acestea. Lucrarea se practica la telina pentru petiol, cicoare, sparanghel, procedandu-se astfel

 

  • la telina de frunze, prin legarea frunzelor si musuroirea treptata cu pamant a petiolilor, pe masura ce cresc
  • la cicoarea de Bruxelles, prin punerea radacinilor in pamant, la fortat, in pivnite, santuri, sub parapete de sera, deci in locuri intunecoase, obtinandu-se papusa ce se consuma
  • la sparanghel , prin acoperirea cu strat de pamant a tulpinilor subterane, care emit apoi lastar buni de consumat

     

     

    Defolierea consta in indepartarea frunzelor imbatranite si bolnve de la baza tulpinii, in culturile de tomate , vinete , castraveti  din serele de sticla si plastic. La culturile de tomate in sere, in vederea grabirii coacerii, se defoliaza pana la a treia inflorescenta (etaj de fructe) . Prin defoliere radiatia solara patrunde in cantitate mai mare la fructe si se asigura o aerisire mai bun ape randuri si intre plante.