In ecosistemul legumicol, plantele sunt supuse unor presiuni atat din partea mediului biotic, reprezentat prin comunitatea biologica daunatoare, cat si din partea mediului abiotic, al factorilor climatici, in primul rand temperatura cu valori sub pragul biologic de crestere si dezvoltare a culturilor.

Combaterea bolilor  si daunatorilor  constituie una din principalele lucrari in gradina cu legume , deorece pierderile anuale de produse pot atinge valori ridicate.

Bolile plantelor pot fi cauzate de ciuperci criptogamice (mana, fainare), de bacterii (cancerul bacterian) virusi (mozaicul tomatelor, piticirea tomatelor). Daunatorii sunt reprezentati de  - insecte (musca verzei, gandacul de Colorado), acarieni (puricii negri), nematozi si rozatoare. Bolile si daunatorii ataca toate organelle plantelor – radacina (putregaiul umed la morcov ), tulpina (coropisnita), frunzele (patarea cafenie la tomate, fainarea la castravete ), produsul comestibil (mana la ceapa ).

Protectia plantelor contra bolilor si daunatorilor se face prin metode de combatere preventive si curative, tinand seama de biologia plantelor, sortimentele de pesticide , biologia agentilor daunatori.

 

 

 

 

 

Combaterea are in vedere pragul economic de daunare, prin care se intelege nivelul de pagube de la care este necesar sa se aplice tratamente corespunzatoare. Aplicarea pesticidelor trebuie sa conduca obligatoriu la recuperarea recoltei si costul tratamentelor.

Combaterea preventiva consta din – controlul fitosanitar al culturilor si al depozitelor de seminte.

Combaterea curativa, de distrugere a focarelor de boli si daunatori, cuprinde metodele

  • fizice (sterilizarea solului si a uneltelor mici, cu abur)
  • mecanice (recoltarea organelor atacate sau a plantelor intregi)
  • chimice (tratamente cu diferite substante chimice fitosanitare)
  • biologice (folosirea zoofagilor contra unor insecte, a feromonilor sterilizantilor)

 

Daca doresti sa vizualizezi oferta noastra de pesticide , click pe urmatorul link: PESTICIDE