Momentul plantarii in camp, primavara, a legumelor  pretentioase la caldura este dictat de trecerea pericolului brumelor si ingheturilor tarzii.

Materialele organice , ca balegarul uscat si paios, Frunze, paie umede, rumegus sau alte deseuri agricole se depoziteaza in gramezi cu inaltimea de 1,2 metri, la capetele terenului, in directia vantului. La un hectar de legume sunt necesare 40-50 gramezi, care se amplaseaza la distante de 40-60 metri unele de altele. Perdeaua de fum care se degaja prin arderea gramezilor degaja caldura si apara plantele de inghet si bruma.

Capsulele fumigene dezvolta, dupa aprindere, nori grosi de fum, care impiedica scaderea rapida a temperaturii aerului in zona plantelor cultivate. Pentru un inghet nocturn slab, cu cer senin, fara vant, se folosesc 7-10 capsule, la o suprafata de legume de 50-60 ha. In cazul in care temperatura aerului incepe sa scada inainte de miezul noptii, numarul de capsule se mareste la 21-30 bucati la 50-60 ha, iar spre dimineata fumigatia se mai repeta o data.

 

 

Perdelele de protectie pot fi naturale sau artificiale, acestea fiind executate din plante de floarea soarelui , canepa, sorg sau porumb  semanat in benzi a doua randuri, cu doua saptamani inainte de plantarea legumelor. In zonele cu vanturi de intensitate mare (7-12 km/s), pentru culturile de ardei  si vinete , perdelele se executa chiar din soiuri inalte de tomate , la distanta de 7 metri unele de altele. In ultimul timp se practica perdelele din material plastic , stuf, care retin o parte din taria vantului.

Adapostirea culturilor. Prin utilizarea adaposturilor din polietilena se obtine o grabire cu 10-15 zile a vegetatiei legumelor, ceea ce permite valorificarea productiei primavera timpuriu, la preturi foarte avantajoase.