Cartoful este unul dintre alimentele de baza in prepararea diverselor feluri de mancare, dar si o sursa importanta de vitamine si minerale care ajuta la mentinerea sanatatii organismului. Indiferent de soiul de cartof favorit, acesta este bogat in fier, fosfor, calciu, magneziu si zinc care ajuta la intarirea structurii osoase, in timp ce fibrele, potasiul si vitaminele C si B6 sustin buna functionare a inimii. Cartoful este o planta erbacee si reprezinta a patra sursa de energie alimentara dupa orez, grau si porumb. Asa cum am spus deja, cartoful are o popularitate mare si este cultivat la nivel mondial. In acest articol va povestim despre cultivarea si intretinerea lui.
Clasificarea Cartofilor

Soiurile de cartofi sunt clasate dupa trei aspecte principale:

Clasificare dupa perioada de vegetatie ( grupa de maturitate):
•    Soiuri timpurii – au perioada de vegetatie de pana la 90 de zile.
•    Soiuri semitimpurii – au perioada de vegetatie cuprinsa intre 90 si 110 zile.
•    Soiuri semitarzii – au perioada de vegetatie cuprinsa intre 110 si 130 de zile.
•    Soiuri tarzii – au perioada de vegetatie de peste 130 de zile.

Clasificare dupa perioada tuberculilor:
•    Clasa A – putin fainosi, folositi in general la salta, nu sunt sfaramiciosi si au consistenta tare.
•    Clasa B – tuberculi putin fainosi, nu se sfarama la fierbere sau crapa putin uneori si sunt consistenti.
•    Clasa C – tuberculi fainosi, cu o consistenta redusa, care crapa in timpul fierberii.
•    Clasa D – foarte fainosi, se sfarama complet in timpul fierberii si au consistenta redusa, sunt utilizati in industria amidonului.

Clasificare dupa modul de utilizare:
•    soiuri de masa – continut redus de amidon (14-17%) si mai ridicat in proteine.
•    soiuri industriale – foarte productive, cu un continut ridicat de amidon (20-25%) si o durata de fierbere mai redusa.
•    soiuri furajere – bogate in amidon si proteine.
•    soiuri mixte – folosite in scop culinar, furajer si pentru prelucrari industriale.

Cultivarea Cartofilor

In tot procesul de cultivare a cartofilor trebuie sa tii cont de cateva lucruri care sunt esentiale si vitale pentru a avea o cultura generoasa si calitativa.
Primul lucru pe care trebuie sa-l stii tine de sol. Cele mai bune plante premergatoare pentru cartof sunt: cerealele faioase, trifoiul, lucerna, porumbul, radacinoasele sau plantele bulboase. Sfecla de zahar si solanaceele nu sunt recomandate sa fie cultivate pe acelasi teren pe care urmeaza sa se faca cultivarea cartofului. De asemenea, in cazul lui nu este recomandata monocultura, ci este indicata rotatia de doi, trei sau maxim patru ani.

Lucrarile solului

Practic, de aici incepe procesul de cultivare a cartofilor. Pentru a avea o recolta bogata de cartofi, aceasta are nevoie de un sol lutos, putin acid, bogat in substante nutritive si care sa se dreneze usor. De asemenea, locul in care cultivi cartofi este destul de important. Cartofii au nevoie de cat mai multa lumina solara pentru a se dezvolta, de aceea este indicat sa alegi o zona cat mai luminata a gradinii.
Dupa eliberarea si curatarea solului, se realizeaza o lucrare cu ajutorul unor grape cu discuri care ajuta la distrugerea buruienilor si a resturilor vegetale. Aratul de efectueaza imediat, la o adancime de 28-30 de cm. Dupa ce lucrarea de arat este finalizata, se realizeaza nivelarea terenului, operatiune ce influenteaza pozitiv calitatea urmatoarelor lucrari.
Pregatirea terenului pentru plantat se face la o adancime cuprinsa intre 14 si 18 cm, cu ajutorul unor combinatoare, apoi se efectueaza bilonarea in rigole sau brazde inalte. Bilonarea are rolul de a favoriza incalzirea mai rapida a solului si usureaza accesul in cultura, fiind redusa vatamarea plantelor in timpul lucrarilor de ingrijire.

Plantarea cartofilor

Dupa ce terenul a fost pregatit, putem vorbi despre plantarea propriu-zisa a cartofilor. Perioada de plantare este un factor foarte important pentru toate culturile. Daca plantarea se efectueaza intr-o perioada potrivita, aceasta se va dezvolta intr-un mediu adecvat si se vor obtine productii superioare din punct de vedere atat al cantitatii, cat si al calitatii.
Pentru plantarea cartofilor trebuie sa folosesti materiale de plantat sanatoase, fara boli si fara daunatori. Sadirea legumei se face cu cartofi de samanta incoltiti. Temperatura minima de plantare este de aproximativ 7 grade Celsius. Din punct de vedere calendaristic, perioada de plantare este cuprinsa intre 5 si 15 martie pentru cartoful timpuriu si 5 si 25 martie pentru restul soiurilor. Densitatea este cuprinsa intre 47-75 de mii de cuiburi/ ha, iar cantitatea de tuberculi este de 1300-4100 kg/ha.

Lucrari de ingrijire ale cartofilor

In momentul in care mugurii tuberculilor ating inaltimea de 15-20 de centimetri, solul trebuie musuroit la baza pentru a favoriza strangerea apei de ploaie si irigarea naturala a pamantului. Un alt lucru foarte important consta in eliminarea periodica a buruienilor care apar, deoarece acestea consuma substante nutritive din sol si impiedica cresterea cartofilor.
Daca observi tulpini mucegaite in timpul procesului de dezvoltare a culturii de cartofi, este recomandat sa le indepartezi imediat pentru a evita pe cat posibil raspandirea acestora.


Fertilizarea cartofilor


Tratamentele de fertilizare se efectueaza in momentul in care cultura de cartof are frunzele dezvoltate, aproximativ la 2-3 saptamani, daca iti permite vremea. Pentru productiile mari, cartoful consuma cantitati mari de nutrienti.
Azotul este cel mai important pentru productia de cartofi deoarece contribuie la sporirea masei foliare si formarea unui sistem radicular dezvoltat. Fosforul este si el un element deosebit care ajuta la rezistenta tuberculilor impotriva vatamarilor mecanice. Potasiul determina oprirea continutului de amidon si rezistenta la pastrare.

Udarea cartofilor

Cartofii sunt foarte sensibili atunci cand duc lipsa de umiditate in sol. La inceput, atunci cand apar primele frunze, cartofii nu au nevoie de prea multa apa. Nevoia in sine de apa apare odata cu cresterea si dezvoltarea plantei, dupa cum urmeaza:
•    Atunci cand germenii de cartofi cresc cu 5-10 cm deasupra nivelului solului.
•    Atunci cand apar mugurii, semn ca a inceput formarea tuberculilor.
•    Atunci cand legarea greutatii tuberculilor cade in banda mijlocie, adica in prima jumatate a lunii august.
Retine ca din necesarul total de apa, in raport cu zona de cultura, precipitatiile pot satisfice numai 40-60%, rezerva de apa din sol 5-10 procente, iar diferenta trebuie sa fie acoperita prin udare sau prin irigatie.
In functie de clima se stabileste si necesarul de apa. Exista zone in care temperatura este foarte ridicata si zone in care caldura este insotita de vanturi puternice, care contribuie la evaporarea umiditatii din sol. Astfel:
•    Daca temperaturile sunt foarte ridicate si daca sunt insotite si de vant, udarea cartofilor se efectueaza la fiecare 4-5 zile.
•    Daca temperatura aerului este moderata, poti uda o data la 8-10 zile.


Recoltarea cartofilor
 

Recoltarea cartofilor se poate realiza mecanic, iar aici este recomandat ca inainte de recoltare sa distrugi chimic sau tot mecanic tulpinile. Combinele de recoltat cartofi sunt foarte variate din punct de vedere constructiv, ele dislocand pamantul cu tuberculi, separandu-l de resturile vegetale si incarcand tuberculii in buncar sau in remorca.
Soiurile timpurii de cartofi se pot recolta incepand cu luna iunie, iar pentru celelalte, perioada potrivita de recoltare este pana in luna octombrie.


Pastrarea cartofilor

Daca recoltarea s-a realizat in conditii optime, atunci pierderile nu vor fi mari. Atunci cand depozitezi cartofii, fii atent la:
•    Temperatura- pentru cartofii destinati consumului, temperatura trebuie sa fie cuprinsa intre 3 si 8 grade Celsius, iar pentru cartofii destinati plantarii, aceasta trebuie sa fie cuprinsa intre 1 si 3 grade Celsius.
•    Umiditatea aerului – pe toata perioada pastrarii, aerul trebuie sa aiba o valoarea cuprinsa intre 85-93%.
•    Ventilatia – aerul trebuie sa aiba intre 11-13% oxigen si 3% dioxid de carbon.
Pentru ca tot procesul a fost explicat, a mai ramas un singurul lucru despre care vrem sa-ti povestim pentru ca este necesar sa-l ai in vedere.


Bolile cartofilor

Exista cateva boli care contamineaza cultura cartofilor, iar daca nu sunt prevenite sau tratate acestea pot afecta intreaga productie. Cele mai frecvente sunt:
Mana cartofului ( Phytophthora infestans) – este o boala foarte periculoasa pentru culturile de cartofi. Aceasta afecteaza toate organele plantelor de cartof si poate fi observata in faza incipienta pe frunzele plantei. Aspectul ei este sub forma unor pete mari de culoare verde-cenusiu cu puf albicios. Mana cartofului arata apoi tulpinile plantelor pe care apar pete brune, urmand apoi uscarea acestora.
Alternarioza ( Alternaria solani) – este o boala intalnita in mod frecvent in culturile de cartofi, ce apare in perioada infloririi, atacand prima data frunzele de la baza plantei, iar apoi se raspandeste spre partea superioara.
Rizoctonia la cartof ( Rhizoctonia solani) – este supranumita si putregaiul uscat si se manifesta la nivelul radacinilor cartofilor, generand stagnarea plantelor din cresterea, ofilirea si putrezirea lor.

Asadar, pentru a avea o cultura de cartofi bogata si calitativa trebuie sa te ingrijesti de ea si sa acorzi importanta fiecarei etape. La SemPlus gasesti tot ce ai nevoie pentru lucrarile agricole, asa ca profita de venirea primaverii si fa-ti propria cultura de cartofi.