Cultura castravetelui 

 

In teren deschis

 

Cultura timpurie se infiinteaza prin rasad in cuburi nutritive, inte 15 martie – 31 aprilie. Plantarea are loc dupa 20 aprilie, dupa trecerea brumelor tarzii de primavara la distanta de 70 x25 cm. Pentru a grabi fructificarea, tulpina principala se ciupeste la 3-4 frunze, iar lastarii de ordinal I si II la 5-7 frunze, lasandu-se 2-3 fructe pe fiecare lastar. In acest caz, recoltarea incepe dupa 01 iunie si se termina in iulie, obtinandu-se 10-15 tone fructe la hectar, pentru consum in stare proaspata.

Cultura de vara se practica prin semanat direct, in perioada 20.04 – 10 mai pe teren moderat la distanta de 70 x 15 cm, folosindu-se 5-6 kg/samanta la hectar. Se executa toate Lucrarile de ingrijire, indeosebi 5-8 udari si tratamente chimice contra fainarii, contra mane si contra afidelor. Recoltarea se face manual dupa data de 25 iulie pana la 20 august, ata pentru consum proaspata, cat si pentru industrializare. Productia ajunge la 15-20 tone fructe de calitate, cu marimea de 3-6 cmla peste 12 cm.

Cultura de toamna (tarzie) se realizeaza prin semanat, dupa eliberarea culturilor premergatoare – varza si conopida timpurie, mazarea, salata, spanac, cartof. Semanatul se face in teren bine pregatit intre 20 iunie – 05 iulie si dupa care se acorda atentie deosebite ingrijirii culturilor prin – prasila, udari repetate, Combaterea fainareai. Plantele se conduc la sol. Fructele se recolteaza din 20 august pana in 01 octombrie, in functie de regimul termic. Productia variaza intre 10-12 tone/hectar fructe.

 

 

Cultura in sere incalzite

 

Cultura fortata. Se practica in serele de sticla incalzite cu caldura tehnica. In sera se cultiva numai hibrizi cu fructe partenocarpice.

Rasadul se produce in sere inmultitor de sticla, incepand cu luna noiembrie sau decembrie, pe pat nutritive, in cuburi sau ghivece nutritive, astfel ca in 50-65 zile sa fie gata.

Plantarea se face pe sol sau pe baloti de paie, care in prezent este Metoda cea mai raspandita. Pentru cultura pe sol, terenul din sera se pregateste conform tehnologiei prezentate. Pentru castraveti se introduce in sol 50-100 tone/hectar gunoi de grajd, 600-800 Kg superfosfat si 400-600 kg sulfat de potasiu. Pentru culturi pe baloti de paie, acestia se instaleaza in santuri de 10-15 cm adancime si 40-50 cm latime, executate manual . Peste balotii semiingropati se adauga ingrasaminte chimice si se uda bine. Cand paiele intra in fermentatie, balotii se acopera cu amestec de pamant nutritive de 15-20 cm grosime. Se planteaza cate 2 randuri in fiecare compartiment, la 40 cm intre plante pe rand si 20 cm intre randuri, asigurandu-se un numar optim de 14000 plante la hectar. Epoca de plantare este decembrie-februarie, functie de temperatura care se asigura in sere.

 

 

Lucrarile de ingrijire constau in dirijarea microclimatului, fertilizari si udari saptamanale, defolierea, conducerea si dirijarea plantelor, taieri de fructificare, mulcirea terenului, combaterea bolilor si daunatorilor de cate ori este cazul, inlaturarea fructelor mici, deformate si bolnave. Recoltarea se face esalonat, din 20 martie pana in 20 iunie. Productia obtinuta variaza intre 120-200 tone fructe la hectar.

 

 

Cultura protejata cu plastic

 

Cultura protejata se practica in adaposturi si sere din plastic. Rasadul se produce in sere inmultitor, incepand cu prima decada a luni ianuarie pentru serele incalzite ethnic si prima decada a luni februarie pentru adaposturile incalzite de la soare, prin semanat sau repicat in ghivece sau cuburi nutritive.

Plantarea se face cu rasad viguros, cu 3-4 frunze, cu un sistem radicular ce impanzeste bine pamantul nutritiv, plantele fiind dirijate la sol (in adaposturi joase) sau p espalier (in sere). Adaposturile se pregatesc din timp prin mobilizarea terenului si modelarea lui manuala sau mecanice. Fertilizarea se face cu 60-80 tone/hectar gunoi de grajd, 300-400 Kg/ha superfosfat si 100-150 Kg/ha sulfat de potasiu

 

 Adaposturile se acopera din timp cu material plastic, pentru a incalzi cat mai bine aerul si mai ales solul. Data plantarii este de 05-10 aprilie pentru adaposturile incalzite si 10-20 aprilie pentru cele neincalzite.

Lucrarile de ingrijire constau din conducerea si dirijarea plantelor la sol sau p espalier, taieri de fructificare repetate saptamanal, fertilizari organice si minarale periodice, udari repetate la cateva zile, Combaterea cu atentie a bolilor si daunatorilor, controlul si dirijarea microclimatului.

Recoltarea incepe cu 20 mai la adaposturi incalzite si cu 01 iunie la adaposturi neincalzite, prelungindu-se pana in ultima decada a luni iulie.

Productia este de 60-80 tone/hectar in adaposturi joase si 100 toone/hectar in serele cu plastic.

 

Cultura in rasadnite

 

Se practica cultura pura (din februarie) si cultura succesiva, dupa rasad (din martie). Rasadul se produce in sere inmultitor, cu semanatul din luna decembrie.

 

 

 

Plantarea are loc in ultima decada a luni februarie, pentru cultura pura si in prima jumatate a lunii martie, dupa scoaterea rasadului de culturi timpurii.

Ingrijirea culturii consta in conducerea plantelor, taieri defructificative, fertilizari si udari repetate, Combaterea bolilor.

Recoltarea incepe in luna aprilie si se termina in luna iunie.

Productia realizata variaza intre 80-100 tone/hectar.