
Inmultirea
vegetativa consta in folosirea organelor formate in mod natural sau a unor
parti vegetative ale plantei desprinse in acest scop. Aceasta metoda de
inmultire este obligatorie pentru anumite culturi ca: usturoiul, cartoful,
hreanul, ceapa de Egipt,
deorece in conditiile din tara noastra nu formeaza seminte. De retinut ca indivizii obtinuti
pe cale vegetativa nu formeaza o generatie noua ca plantele de samanta, ciclul
lor ontogenetic nefiind complet.
Inmultirea prin
bulbi se face la usturoi, ceapa obisnuita si ceapa de Egipt. La
usturoi se folosesc bulbisori (bulbili) cunoscuti sub numele popular de
„catei”. Ei se desfac, mai intai, din capatani, apoi se planteaza separat cate
unul, in pozitie verticala. La ceapa de Egipt se
folosesc bulbili, care se formeaza in varful tulpinii florale.
Inmultirea prin
rizomi se
practica la hrean. Rizomii se taie cu un cutit in portiuni cu cel putin 1-2
muguri vegetativi, din care va rezulta o noua planta. Dupa zvantarea taieturii,
portiunea din rizom se planteaza in pamant.
Inmultirea prin tuberculi se foloseste la cartof. Pentru inmultire se folosesc de regula tuberculi intregi de marime mijlocie, iar in unele cazuri se pot folosi si portiuni din tuberculi cu cativa muguri (ochi).
Inmultirea prin butasi se practica mai mult la tarhon, iar in unele cazuri, la tomate. Butasii se pregatesc din lastari nelemnificati, cu 3-4 muguri, care se pun la inradacinat inainte de plantare.
Inmultirea prin
despartirea tufei se
practica in mod obisnuit la macris, leustean, tarhon, anghinare. Despartirea
tufei se face toamna, cu ajutorul unei cazmale sau a unui cutit bine ascutit,
dupa care portiunile separate din tufa se planteaza separat.
1 Comentarii
inmultirea prin tuberculi se foloseste si la topinambur.
Comenteaza