
Deci, portocalele si lamaile proaspete nu sunt castigatoarele in vitamina C, chiar daca ele contin o cantitate semnificativa (52 mg / 100 g versus 200 mg / 100 g in cazul patrunjelului sau 165 mg / 100 g pentru ardeiul galben crud). Iar alte legume bogate in vitamina C sunt toate soiurile de varza, cicoarea, macrisul, macrisul de balta si spanacul crud.
Legumele congelate desi pierd o mica parte din vitamine atunci cand sunt pregatite in apa sau aburi, au adesea un continut de vitamina C mai mare decat echivalentele lor proaspete. Motivul? Sunt preparate si congelate imediat dupa recoltare. Legumele proaspete sunt rareori consumate imediat dupa recoltare. Acestea isi pierd nutrientii in fiecare zi de stocare, inclusiv vitamina C - foarte sensibila la caldura, lumina si oxigen.
Vitamina C are multe roluri importante in corpul nostru: este un antioxidant puternic, faciliteaza absorbtia fierului, intervine impotriva infectiilor bacteriene si virale, contribuie la reducerea oboselii si a sanatatii sistemului nervos. Cu toate acestea, organismul nu stie sa o produca singur: este esential sa ne oferim noi doza zilnica de vitamina C, din surse cat mai variate: legume, plante aromatice si fructe.
De la prevenirea racelii si a gripei pana la consolidarea oaselor si imbunatatirea functionarii creierului, vitamina C este un nutrient de care organismul nostru are nevoie in fiecare zi.
Fiind un puternic antioxidant care neutralizeaza radicalii liberi ce duc la imbatranire prematura si imbolnavire, lipsa acesteia din alimentatie poate cauza probleme de sanatate in timp.
In continuare va prezentam ce legume si fructe trebuie sa consumi regulat pentru a-ti asigura doza zilnica recomandata de vitamina.
Ardei iuti
In doar o jumatate de ceasca de ardei iuti maruntiti exista 107.8 mg de vitamina C, adica mai mult decat doza zilnica recomandata. In plus, capsaicina din ardeiul iute te scapa de durerile musculare si de articulare.
Ardei gras
O ceasca de ardei gras rosu maruntit contine mai multa vitamina C decat o portocala – 190 mg! Ardeiul verde contine mai putina, doar 120 mg, dar tot e peste cantitatea de care avem nevoie zilnic. Ardeii grasi contin, de asemenea, beta caroten care poate preveni cataracta, formarea cheagurilor de sange si infarctul.
Ananas
O asociem cu gustul acrisor, dar ananasul, desi bogat in aceasta vitamina, este mai degraba dulce. Contine 78.9 vitamina C/ portie, dar si bromelaina, o enzima digestiva ce reduce balonarea si actioneaza ca anti-inflamator natural pentru a grabi recuperarea dupa un efort fizic.
Broccoli
Crud sau fiert, o portie de broccoli iti asigura 90 mg din aceasta vitamina, plus cantitati insemnate de fibre si doar 30 de calorii. In plus, este o leguma care detoxifica organismul si are proprietati anti-cancer.
Capsuni
Gustoase pe cat sunt de sanatoase, aceste fructe sunt printre cele mai bogate in aceasta vitamina. Intr-o ceasca de capsuni, sunt 84.7 mg de vitamina C, plus cantitati importante de fibre si antioxidanti ce reduc stresul oxidativ si protejeaza inima de colesterolul rau.
Conopida
Desi nu e la fel de colorata ca alte legume bogate in vitamina C, conopida iti asigura si ea o cantitate importanta din acest nutrient: 46 mg/ ceasca. Pe langa aceasta, contine cantitati importante de vitamina K, folati, fibre si proteine.
Kiwi
Are o catitate mai mare din aceasta vitamina decat portocala (137.2 mg la doua fructe), plus potasiu cat intr-o banana!
Kale
Pe langa o multime de minerale si acizi grasi, aceasta leguma-minune iti asigura dublul dozei recomandate de vitamina A, de sapte ori doza de vitamina K si 80.4 mg de vitamina C.
Rosii
In 100 de grame de rosii exista 100 mg de vitamina C, adica 170% din doza zilnica recomandata. Cele mai concentrate in aceasta vitamina sunt rosiile uscate.
Varza de Bruxelles
Desi nu are gustul cel mai placut, trebuie sa mananci cat mai des varza de Bruxelles. O portie iti ofera aproape toata doza de vitamina de care ai nevoie intr-o zi (74.8 mg vitamina C/ portie), plus vitaminele A si K, mangan, potasiu si fibre.
Comenteaza