
In ecosistemul legumicol, plantele sunt supuse unor presiuni atat
din partea mediului biotic, reprezentat prin comunitatea biologica daunatoare,
cat si din partea mediului abiotic, al factorilor climatici, in primul rand
temperatura cu valori sub pragul biologic de crestere si dezvoltare a
culturilor.
Combaterea bolilor si daunatorilor constituie una din
principalele lucrari in gradina cu legume , deorece pierderile anuale de
produse pot atinge valori ridicate.
Bolile
plantelor pot fi cauzate de ciuperci criptogamice (mana, fainare), de bacterii
(cancerul bacterian) virusi (mozaicul tomatelor, piticirea tomatelor).
Daunatorii sunt reprezentati de - insecte (musca verzei, gandacul de
Colorado), acarieni (puricii negri), nematozi si rozatoare. Bolile si
daunatorii ataca toate organelle plantelor – radacina (putregaiul umed la morcov ), tulpina (coropisnita), frunzele
(patarea cafenie la tomate, fainarea la castravete ), produsul comestibil (mana
la ceapa ).
Protectia
plantelor contra bolilor si daunatorilor se face prin metode de combatere
preventive si curative, tinand seama de biologia plantelor, sortimentele de pesticide , biologia agentilor daunatori.
Combaterea are
in vedere pragul economic de daunare, prin care se intelege nivelul de pagube
de la care este necesar sa se aplice tratamente corespunzatoare. Aplicarea
pesticidelor trebuie sa conduca obligatoriu la recuperarea recoltei si costul
tratamentelor.
Combaterea
preventiva consta din – controlul fitosanitar al culturilor si al depozitelor
de seminte.
Combaterea
curativa, de distrugere a focarelor de boli si daunatori, cuprinde metodele
- fizice (sterilizarea
solului si a uneltelor mici, cu abur)
- mecanice (recoltarea
organelor atacate sau a plantelor intregi)
- chimice (tratamente cu
diferite substante chimice fitosanitare)
- biologice (folosirea
zoofagilor contra unor insecte, a feromonilor sterilizantilor)
Daca doresti sa
vizualizezi oferta noastra de pesticide ,
click pe urmatorul link: PESTICIDE
Comenteaza