Sustinerea plantelor

 

In perioada de vegetatie, de la rasarirea plantelor si pana la terminarea recoltei, se fac o serie de lucrari asupra culturilor, diverse ca procedee si tehnici, in scopul cresterii si condicerii portului, a stimularii fructificarii si crearii de conditii optime pentru formarea recoltei.

 

Sustinerea plantelor in pozitie verticala este obligatorie la culturile si soiurile cu tulpina ierboasa sau semilemnoasa, ceea ce permite potentarea capacitatii lor de productie, mecanizarea lucrarilor solului, aerisirea plantelor, patrunderea radiatiilor solare la formatiunile de fructificare, protectia plantelor contra bolilor si daunatorilor. Pentru sustinerea se folosesc procedee diferite.

 

 

Aracitul (tutoratul) se recomanda la soiurile inalte de tomate de vara-toamna, fasole, seminceri de varza si morcovi cultivate in camp. Se folosesc tutori (araci) de diferite inaltimi – 1,5 – 2,5 metri – confectionati din lemn, de care se leaga plantele cu plastic sau sfoara, pe masura ce cresc in vegetatie. Aracii se infig in pamant, in pozitie verticala sau in piramida.

 

 

Aracitul se poate face inainte sau dupa plantare la legumele cultivate prin rasad, dupa rasarire la cele semanate in cuiburi si inainte de inflorire la seminceri. Plantele se leaga de araci cu tei, rafie, sfoara sau plastic, in forma de 8 sau de inel destul de larg.