Exista o multime de soiuri de tomate,  fiecare cu caracteristici diferite in ceea ce priveste aspectul, gustul, consistenta si utilizarea. Aici sunt cateva exemple de soiuri de tomate care sunt considerate a fi cele mai bune pentru anumite scopuri:

San Marzano: acest soi de tomate este cunoscut pentru fructele sale lungi si suculente, care sunt ideale pentru prepararea sosurilor.

Roma: acest soi de tomate este potrivit pentru a fi utilizat in conservare, deoarece fructele au o consistenta mai tare si mai putina apa.

Beefsteak: acest soi de tomate are fructe mari si suculente, care sunt ideale pentru gratar sau pentru a fi taiate in felii si servite ca parte a unei salate.

Cherry: acest soi de tomate are fructe mici si dulci, care sunt ideale pentru a fi mancate ca atare sau pentru a fi folosite ca decoratie.

Brandywine: acest soi de tomate are fructe mari si suculente, care au un gust dulce si puternic.

Green Zebra: acest soi de tomate are fructe mici si verzi, cu dungi portocalii. Acestea au un gust usor acrisor si sunt ideale pentru a fi folosite in salate.

 

Sungold: acest soi de tomate are fructe mici si galbene, cu un gust dulce si puternic. Sunt ideale pentru a fi mancate ca atare sau pentru a fi folosite in sosuri.

 

Yellow Pear: acest soi de tomate are fructe mici si galbene, in forma de para. Acestea au un gust dulce si sunt ideale pentru a fi folosite in salate sau pentru a fi servite ca aperitive.

Black Krim: acest soi de tomate are fructe mari si negre, cu un gust dulce si puternic. Sunt ideale pentru a fi taiate in felii si servite ca parte a unei salate sau pentru a fi folosite in sosuri

Pink Berkeley Tie Dye: acest soi de tomate are fructe mari si roz, cu dungi portocalii. Acestea au un gust dulce si sunt ideale pentru a fi taiate in felii si servite ca parte a unei salate.

Pink Brandywine: acest soi de tomate are fructe mari si roz, cu un gust dulce si puternic. Sunt ideale pentru a fi taiate in felii si servite ca parte a unei salate sau pentru a fi folosite in sosuri.

Pink Bumblebee: acest soi de tomate are fructe mici si roz, cu dungi portocalii. Acestea au un gust dulce si sunt ideale pentru a fi mancate ca atare sau pentru a fi folosite in salate.

Pink Princess: acest soi de tomate are fructe mari si roz, cu un gust dulce si puternic. Sunt ideale pentru a fi taiate in felii si servite ca parte a unei salate sau pentru a fi folosite in sosuri.

Tomatele gigant sunt soiuri de tomate care au fructe foarte mari, de obicei cu o greutate de aproximativ 1-2 kilograme sau chiar mai mult. Acestea sunt cultivate pentru a fi expuse la diverse concursuri sau evenimente, deoarece fructele lor impresionante atrag atentia.

Tomatele gigant nu sunt neaparat cultivate pentru a fi consumate, deoarece fructele lor sunt adesea mai putin gustoase decat soiurile de tomate mai mici. Cu toate acestea, unii oameni le cultiva pentru a le expune la concursuri sau pentru a le include in gradini ca elemente decorative.

Daca vrei sa cultivate tomate gigant, trebuie sa tii cont de faptul ca acestea necesita o atentie speciala si o ingrijire adecvata pentru a se dezvolta corect. De exemplu, trebuie sa le oferi plantelor suficient spatiu pentru a se dezvolta, sa le asiguri suficienta apa si sa le protejezi de daunatori.  De asemenea, trebuie sa alegi un soi de tomate care este potrivit pentru conditiile din zona ta si sa il plantezi intr-un loc care primeste suficienta lumina soarelui.