Tehnica
plantatului.
Lucrarea se
poate executa manual, semimecanizat si mecanizat avand urmatoarele momente:
transportul rasadului de la rasadnite, executarea gropilor, distribuirea
rasadului si plantarea propriu-zisa. Imediat dupa plantare se asigura udarea .
Plantatul rasadului la locul definitiv nu trebuie intarziat, pentru a nu duce
la scaderea productiei. Din contra, daca timpul se mentine calduros, plantarea
se poate face mai devreme, insa in acest caz trebuie lasata o rezerva de rasad
pentru inlocuirea plantelor ce ar putea fi distruse de eventualele brume care
ar cadea dupa plantare.
Executarea
plantatului trebuie facuta in zile fara vant si cu cerul macar in parte
acoperit de nori. O prindere buna se asigura cand se planteaza spre seara si pe
timp noros. Rezultate si mai bune se obtin atunci cand plantarea se face dupa
ploaie, dupa ce s-a zvantat putin terenul.
Este metoda de a introduce in sol rasadul de legume sau parti din planta
specifice unor culturi. Pentru prinderea rasadului si crsterea viguroasa a
plantei, solul trebuie sa aiba o temperatura
si umiditate corespunzatoare, iar terenul trebuie sa fie pregatit din timp.
Pregatirea
rasadului.
De cu seara,
inainte de a fi scos din sere sau rasadnite, rasadul se uda bine cu
stropitoarea, pentru a-l putea folosi cu cat mai mult pamant pe radacini si
pentru a evita ruperea acestora, usurandu-se in acest fel si operatia de
plantare. Cu cat rasadul va avea un numar mai mare de radacini intregi, cu atat prinderea sa la plantare va fi mai sigura.
Rasadurile se
scot cu mana sau cu ajutorul lingurii de plantat. Dupa scoaterea din rasadnita,
acestea se sorteaza, grupandu-se dupa marime, iar cele necorespunzatoare,
inlaturandu-se.
Dupa sortare,
rasadurile se transporta cu grija la locul de plantare, acoperite cu prelate ,
pentru a fi ferite de soare, frig si vant.
Epoca de
plantat a rasadului in camp se planifica dupa cerintele minime de temperatura a
plantelor legumicole si dupa scopul urmarit in cultura. De pilda, rasadurile
din grupa verzei si salata nefiind pretentioase fata de caldura, se planteaza
de obicei la sfarsitul lunii martie sau la inceputul lunii aprilie, dar acestea
nu numai ca rezista la temperaturi mai scazute, dar au la dispozitie si un
minim de temperatura ce le asigura vegetatia.
Rasadurile de
legume pretentioase fata de caldura (tomate, vinete, ardei) se planteaza in
luna mai, dupa trecerea pericolului de brume tarzii si cand in sol si in
atmosfera gasesc suficienta caldura care le ingaduie sa si continue vegetatia.
In cazul cultivarii hibrizilor si folosirii materialelor pentru protejarea
culturilor (folii de polietilena) plantarea acestor rasaduri se poate face cu
2-3 saptamani mai devreme.
Legumele de
toamna (varza, conopida ) se planteaza vara, iar salata se poate planta ata
primavara, cat si toamna.
Adancimea de
plantat.
Rasadurile de
tomate si castraveti se planteaza la adancime mai mare decat adancimea la care
au stat in sere sau rasadnita. De regula acestea se planteaza pana la prima
frunza adevarata. Daca rasadurile s-au alungit, mai ales cele de tomate, atunci
se pot planta chiar culcat sau ingenuncheat, cu sapaliga sau cu sapa,
ingropandu-se o parte din tulpina. In felul acesta vor da radacini din tulpina
ingropata, care trebuie orientate de-a lungul randului, pentru a nu fi taiata
cu ocazia prasitului.
Rasadurile de
vinete si ardei, dar mai ales cele cu tulpina scurta (telina, varza, salata) se
ingroapa la aceeasi adancime la care au stat in rasadnita, sub rozeta de frunze.
Distanta de
plantare.
Se recomanda
plantarea in randuri simple (Solano-fructoase) sau in benzi (salata),
asigurandu-se un numar optim de plante recoltabile, in functie de nutritie.
Comenteaza