Tehnica plantatului.

 

 

Lucrarea se poate executa manual, semimecanizat si mecanizat avand urmatoarele momente: transportul rasadului de la rasadnite, executarea gropilor, distribuirea rasadului si plantarea propriu-zisa. Imediat dupa plantare se asigura udarea . Plantatul rasadului la locul definitiv nu trebuie intarziat, pentru a nu duce la scaderea productiei. Din contra, daca timpul se mentine calduros, plantarea se poate face mai devreme, insa in acest caz trebuie lasata o rezerva de rasad pentru inlocuirea plantelor ce ar putea fi distruse de eventualele brume care ar cadea dupa plantare.

Executarea plantatului trebuie facuta in zile fara vant si cu cerul macar in parte acoperit de nori. O prindere buna se asigura cand se planteaza spre seara si pe timp noros. Rezultate si mai bune se obtin atunci cand plantarea se face dupa ploaie, dupa ce s-a zvantat putin terenul.

 

 

 

 

 

 

Este metoda de a introduce in sol rasadul de legume  sau parti din planta specifice unor culturi. Pentru prinderea rasadului si crsterea viguroasa a plantei, solul  trebuie sa aiba o temperatura si umiditate corespunzatoare, iar terenul trebuie sa fie pregatit din timp.

Pregatirea rasadului.

 

De cu seara, inainte de a fi scos din sere sau rasadnite, rasadul se uda bine cu stropitoarea,  pentru a-l putea folosi cu cat mai mult pamant pe radacini si pentru a evita ruperea acestora, usurandu-se in acest fel si operatia de plantare. Cu cat rasadul va avea un numar mai mare de radacini intregi, cu atat prinderea sa la plantare va fi mai sigura.

Rasadurile se scot cu mana sau cu ajutorul lingurii de plantat. Dupa scoaterea din rasadnita, acestea se sorteaza, grupandu-se dupa marime, iar cele necorespunzatoare, inlaturandu-se.

Dupa sortare, rasadurile se transporta cu grija la locul de plantare, acoperite cu prelate , pentru a fi ferite de soare, frig si vant.

Epoca de plantat a rasadului in camp se planifica dupa cerintele minime de temperatura a plantelor legumicole si dupa scopul urmarit in cultura. De pilda, rasadurile din grupa verzei  si salata  nefiind pretentioase fata de caldura, se planteaza de obicei la sfarsitul lunii martie sau la inceputul lunii aprilie, dar acestea nu numai ca rezista la temperaturi mai scazute, dar au la dispozitie si un minim de temperatura ce le asigura vegetatia.

Rasadurile de legume pretentioase fata de caldura (tomate, vinete, ardei) se planteaza in luna mai, dupa trecerea pericolului de brume tarzii si cand in sol si in atmosfera gasesc suficienta caldura care le ingaduie sa si continue vegetatia. In cazul cultivarii hibrizilor si folosirii materialelor pentru protejarea culturilor (folii de polietilena) plantarea acestor rasaduri se poate face cu 2-3 saptamani mai devreme.

Legumele de toamna (varza, conopida ) se planteaza vara, iar salata se poate planta ata primavara, cat si toamna.

 

 

Adancimea de plantat.

 

 

Rasadurile de tomate si castraveti se planteaza la adancime mai mare decat adancimea la care au stat in sere sau rasadnita. De regula acestea se planteaza pana la prima frunza adevarata. Daca rasadurile s-au alungit, mai ales cele de tomate, atunci se pot planta chiar culcat sau ingenuncheat, cu sapaliga sau cu sapa, ingropandu-se o parte din tulpina. In felul acesta vor da radacini din tulpina ingropata, care trebuie orientate de-a lungul randului, pentru a nu fi taiata cu ocazia prasitului.

 

 

 

 

 

 

 

Rasadurile de vinete si ardei, dar mai ales cele cu tulpina scurta (telina, varza, salata) se ingroapa la aceeasi adancime la care au stat in rasadnita, sub rozeta de frunze.

Distanta de plantare.

Se recomanda plantarea in randuri simple (Solano-fructoase) sau in benzi (salata), asigurandu-se un numar optim de plante recoltabile, in functie de nutritie.