In acest articol iti vom prezenta tot ceea ce trebuie sa stii ca sa cultivi cu succes si sa recoltezi cele mai dulci capsune pe care le-ai mancat vreodata. Capsunele sunt primele fructe ale primaverii, au o aroma inconfundabila si pot fi valorificate in diferite moduri. Capsunul este cultivat in tara noastra in majoritatea regiunilor, atat pe suprafete mici, cat si pe suprafete mai extinse. Motivul este destul de evident, deoarece ele sunt usor de cultivat si ingrijit, fara sa ai nevoie de vreun echipament special. Te poti bucura de aceste fructe gustoase direct din propria gradina daca tii cont de cateva sfaturi utile pentru cultivarea lor.

Beneficiile unei culture de capsuni

Cultura de capsuni iti poate aduce numeroase beneficii, de la posibilitatea de a obtine o productie bogata pe care o poti valorifica ulterior si pana la faptul ca aceste fructe contin multe vitamine si minerale. In plus, cultura de capsuni se adapteaza conditiilor climatice din tara.Asa cum am mentionat mai sus, capsunii sunt usor de plantat, iar de pe urma acestei culturi poti obtine productii mari inca din primul an, in functie de suprafata cultivata. Insa, daca vrei sa plantezi capsuni doar pentru uz personal, poti folosi fructele pentru a prepara dulceata, diferite deserturi sau le poti consuma proaspete.
De altfel, capsunile au numeroase beneficii pentru sanatate. Pe langa gustul inconfundabil si aroma cunoscuta de toata lumea, capsunele se numara printre fructele cu un continut ridicat de vitamine si minerale. Printre ele sunt vitaminele C si K, potasiul, manganul si magneziul. Capsunele sunt bogate in fibre, au putine calorii si contin antioxidanti si polifenoli. O ceasca de capsune contine doar 49 de calorii, 3 grame de fibre si 12 grame de carbohidrati. Totodata, au putine calorii, asa ca pot fi o gustare sanatoasa si aromata.
Capsunele au un nivel ridicat de antioxidanti benefici pentru inima, printre care sunt acizii elagici si antocianina. Acesti compusi fenolici scad riscul bolilor cardiovasculare si impiedica formarea colesterolului periculos. Si fibrele, vitamina C si folatii ajuta la scaderea nivelului de colesterol in artere.

Cand plantam capsunii?

    In functie de perioada in care ajung la maturitate, soiurile de capsuni pot fi timpurii, mijlocii si tarzii. De exemplu, soiurile timpurii ajung la maturitate in luna mai. Perioada de plantare este influentata si de tipul de cultura - in spatii protejate (sere, solarii), sau in camp. Aceasta se poate realiza:
    Plantele de capsun sunt foarte versatile: nu sunt pretentioase la caldura si rezista cu bine la temperaturi mai scazute. Temperaturile optime pentru cultivarea capsunilor sunt, insa, intre 10 si 25 de grade Celsius.

    -primavara: sfarsitul lui martie - inceputul lui aprilie.
    -vara: in perioada iunie-iulietoamna:
    -intre 10 septembrie si 15 octombrie

    Cum plantam capsunii?
    In ceea ce priveste cultivarea capsunilor, este important sa tii cont de cateva conditii esentiale.

    Terenul potrivit
    Atunci cand alegi locul potrivit pentru cultivarea capsunilor, trebuie sa ai in vedere faptul ca plantele sunt plante care au nevoie de soare din belsug, asa ca cel mai bun loc pentru plantarea lor este unul cu soare cel putin 6-7 ore pe zi.
    Odata infiintata, cultura de capsun poate fi intretinuta timp de 3-5 ani. Rotatia culturilor are si ea un rol important. Cele mai indicate culturi premergatoare sunt varza, morcovul, cerealele paioase.
    In cazul in care pe acea parcela au fost cultivate anterior tomate, cartofi, ardei sau vinete in ultimii 4 ani, atunci trebuie sa aplici neaparat un insecticid pentru a preveni aparitia daunatorilor care iti pot distruge plantele.

    Tipul de sol si umiditatea

    Solul potrivit pentru cultura de capsuni este cel umed, afanat si care este bogat in materie organica. Ai grija ca solul pe care plantezi capsunile sa fie bine drenat si sa poata absorbi cu usurinta apa, fie ca e vorba de irigare, fie ca e apa de ploaie.
    Plantarea stolonilor se face urmand aceleasi reguli de baza ca in cazul rasadurilor, cu cateva particularitati:
    Si pH-ul solului este important pentru cresterea capsunilor. Pamantul trebuie sa aiba un nivel de aciditate mai ridicat. De obicei, plantele trebuie cultivate intr-un sol cu pH intre 5 si 7. Pentru maximizarea productiei este nevoie, insa, de un sol cu pH situat intre 5,8 si 6,2. Capsunii au nevoie de un sol umed pentru a se dezvolta in conditii optime, asa ca irigarea prin picurare este o solutie perfecta in cazul in care ploile se lasa asteptate. Capsunii trebuie udati pe tot parcursul ciclului vegetativ, de la inflorire si pana la finalul culesului, cu o atentie crescuta mai ales in perioada secetoasa din august si septembrie. Stratul de pamant umed trebuie sa aiba intre 2 si 3 centimetri, dar se va evita excesul de umiditate.
    Radacinile lor nu sunt adanc infipte in pamant, asa ca prea multa apa ar putea duce la putrezirea lor, in timp ce un sol prea uscat ar putea cauza uscarea lor.

    -stolonii trebuie asezati in groapa perfect vertical, la o adancime suficienta pentru a pastra mugurele de crestere deasupra pamantului.
    -pamantul din jurul lor se batatoreste, ca sa maresti suprafata de aderenta la radacinile plantei
    -daca pamantul nu este suficient de umed, stolonii trebuie mocirliti. Procedura implica scufundarea lor intr-un amestec de pamant, apa si gunoi de grajd. Tehnica ajuta la fixarea mai usoara a particulelor de pamant de radacini
    -o alta practica des intalnita este fasonarea stolonilor, adica inlaturarea frunzelor moarte si a filamentelor. Se pastreaza doar una sau doua frunze.

    Cum se ingrijesc capsunile

    Principalele lucrari de ingrijire sunt urmatoarele:
    -Irigarea – care poate fi facuta prin picurare, mai ales ca plantele au nevoie de o cantitate ridicata de umezeala, pe toata perioada de vegetatie. Tuburile de irigare trebuie montate pe pamant, iar apa nu trebuie sa picure pe frunze sau pe fructe.
    -Plivirea si prasitul – deoarece plantele sunt de talie mica, este important sa indepartezi buruienile in mod regulat, deoarece acestea pot lipsi solul de apa si alte elemente nutritive. De asemenea, este necesar sa sapi pamantul din jurul plantelor, astfel incat apa sa poata patrunde cu usurinta in sol.
    -Mulcirea – poti acoperi solul cu un strat de materie vegetala, format din paie, insa poti folosi si folie. Aceasta metoda este eficienta pentru a preveni aparitia buruienilor.
    -Fertilizarea – aceasta trebuie facuta pe toata perioada de vegetatie si asigura o calitate ridicata a productiei de capsuni. Poti aplica un fertilizant pe baza de azot, potasiu si magneziu (in parti egale), inainte de plantare. Apoi, dupa patru sau sase saptamani de la plantare, vei aplica a doua cantitate de fertilizant. 
    Tine cont ca fertilizarea trebuie facuta conform indicatiilor de la producator, fara sa depasesti cantitatile recomandate si aplicand fertilizantul in momentele potrivite. De asemenea, daca aplici azot in exces primavara, fructele pot deveni sensibile si mult prea moi.


    Recoltarea si depozitarea capsunilor

    Bineinteles, capsunile trebuie recoltate atunci cand sunt bine coapte. Ai grija sa le recoltezi cu atentie, deoarece sunt destul de perisabile. Pastreaza codita fructelor, daca vrei ca acestea sa reziste mai mult timp. De regula, capsunile ar trebui sa fie consumate in cateva zile de cand le-ai cules, cat sunt proaspete. Le poti tine la frigider pentru cel mult o saptamana, iar la congelator rezista pana la sase luni.
    In cazul in care vrei sa depozitezi capsunile, nu le recolta atunci cand sunt ude. Daca ai o recolta bogata, poti folosi fructele pentru a prepara gem, dulceata sau compot de capsuni.


    Daunatorii care afecteaza cultura de capsuni

    Lista daunatorilor care afecteaza culturile de capsuni este lunga. Multe insecte sunt, ca si in cazul bolilor, comune si altor arbusti fructiferi sau altor legume. Printre daunatori, cei mai periculosi sunt:
    -gargarita neagra a capsunului
    -acarianul comun
    -acarianul capsunului
    -gandacul paros
    -paduchele de frunza
    -larvele carabusului de mai
    -nematozii capsunilor

    Nu astepta pana cand intreaga cultura de capsuni este compromisa: ia masuri de protectie si foloseste insecticide ca sa elimini amenintarile inca de la inceput. Este important, totusi, sa urmaresti cantitatile recomandate de producatorii substantelor, dar si modul de aplicare a insecticidelor, pentru o cultura puternica si sanatoasa.


    Sfaturi de care sa tii cont pentru o cultura sanatoasa

    Pentru a avea siguranta ca vei obtine o cultura de capsuni bogata si sanatoasa, iata cateva sfaturi care iti pot fi de ajutor:
    -Alege un teren plan sau cu panta usoara, fara exces de apa si ai grija ca locul unde vei planta capsunile sa fie ferit de vant si grindina;
    -Ai grija la plantele premergatoare si respecta rotatia culturilor (cele mai potrivite plante sunt varza si morcovii); de asemenea, poti reveni cu o cultura de capsuni pe acelasi teren abia dupa trei ani;
    -Nu sari peste etapele de ingrijire a plantelor (fertilizare, mulcire, irigare);
    -Protejeaza plantele de frig si inghet, mai ales daca locuiesti intr-o zona unde temperaturile tind sa scada drastic pe timpul iernii; aplica un strat suplimentar de mulcire peste capsuni;
    -Momentul potrivit pentru aplicarea stratului de mulcire este la inceput de decembrie, cand plantele intra in hibernare;
    -Stratul de mulcire poate fi format din paie sau ace de pin si in niciun caz nu trebuie sa contina frunze, rumegus sau seminte de plante.


    Cum protejezi cultura de capsuni pe timpul iernii

    In regiunile cu ierni blande, culturile de capsuni nu au nevoie de masuri speciale de protectie pe perioada sezonului rece. In schimb, in zonele unde temperaturile scad drastic in cursul iernii, trebuie aplicat un strat suplimentar de mulcire peste capsuni.
    Cea mai buna perioada in care poate fi adaugat stratul de mulcire este la inceputul lunii decembrie, cand plantele au intrat in hibernare. Poti aplica peste capsuni un strat de 2-3 centimetri de paie sau de ace de pin. Nu folosi mulciri care contin seminte de plante si nici rumegus sau frunze, pentru ca sunt mai dense si ar putea sa sufoce plantele.
    Chiar daca prima cultura de capsuni nu ti-a iesit asa cum iti doresti, nu da inapoi: ia-o de la capat in primavara urmatoare. In scurt timp te vei bucura de aroma inconfundabila a unor capsune delicioase, crescute in propria ta gradina.