Agricultura este un domeniu complex care are la baza anumite principii ”de functionare”, aproape matematice atunci cand vine vorba de tehnologiile pe care fermierii trebuie sa le includa in schemele de productie. Fertilizanti, insecticide, fungicide, tratament seminte, regulatori de crestere. Toate aceste produse sunt puse la dispozitia fermierilor de catre companii cu renume mondial care in fiecare an aduc pe piata inputurilor agricole produse din ce in ce mai inovative si mai proactive. 

Fie ca vorbim de o substanta activa noua sau de o reformulare a unor produse consacrate, un lucru este cert: fara ingrasaminte si produse pentru protectia plantelor nu se poate face agricultura de performanta, ci in cel mai fericit caz de subzistenta.
Este foarte important de stiut ca toate culturile vegetale agricole, fara exceptie, de-a lungul ciclului de vegetatie intalnesc o serie intreaga de ”obstacole” pe care trebuie sa le depaseasca pentru a ajunge la maturitate, respectiv la rodire.

Cele mai mari obstacole pe care culturile agricole vegetale le intampina sunt:

- lupta cu daunatorii (insectele);
- lupta cu factorii patogeni (bolile specifice).

Daca in primul caz (daunatorii), o cultura poate supravietui si se poate reface in urma unui atac de daunatori, in cel de-al doilea caz (lupta cu factorii patogeni) lucrurile nu mai sunt la fel de optimiste deoarece, in general, bolile culturilor vegetale sunt extrem de virulente si au transmisabilitate extrem de mare.
Pentru a intelege cum putem combate factorii patogeni, mai intai de toate trebuie sa intelegem ce sunt acestia.

Factorii patogeni sunt in general ciuperci microscopice (fungi) care patrund in planta prin foliaj, tulpina sau radacina si produc culturilor agricole vegetale de la pagube insemnate pana la compromitere totala.

Produsele care actioneaza impotriva acestor factori patogeni sunt in general formulate pe baza de molecula chimica realizata cu scop precis: distrugerea anumitor factori patogeni, prin contact/sistemic.

De mentionat este faptul ca acolo unde persista anumiti factori patogeni (anumite boli), apare si toleranta acestora la fungicide, motiv pentru care fermierii maresc dozele de substante pentru protectia plantelor de la an la an sau chiar mai rau, de la ciclu vegetal la ciclu vegetal, pana in momentul in care fungicidele folosite pur si simplu nu mai au niciun efect asupra bolilor in cauza.

Tentatia initiala a fermierilor este sa creada ca produsul nu mai este la fel de concentrat, este diluat sau este contrafacut. Bineinteles, pot aparea sporadic si asemenea cazuri (de contrafacere), insa in majoritatea cazurilor vorbim de toleranta factorilor patogeni la molecula chimica antifungica, toleranta dobandita de-a lungul timpului.
​​​​​​​Cu toate ca acest lucru poate parea a fi fara rezolvare, exista o solutie: microorganismele antagoniste in raport cu factorii patogeni.

Inca de la inceputul secolului XX cercetatorii acelor vremuri au reusit sa izoleze si sa studieze anumite tipuri de microorganisme in raport cu diverse boli ale plantelor sau daunatori.


Primele pesticide comerciale au aparut inca din anul 1950 si erau folosite cu succes pentru a combaterea unui spectru larg de boli si daunatori, iar aici exemplificam: 

- Beauveria Bassiana spp.
- Trichoderma Harzianum spp
- Trichoderma Viride
- Trichoderma Reesei
- Bacillus Thuringiensis
- Lysinibacillus Sphaericus
- Bacillus Subtilis
- Bacillus Pumillus 
- etc.

Toate aceste clase de microorganisme combat sute de boli cunoscute ca fiind extrem de daunatoare culturilor agricole. 

Un lucru mai putin cunoscut este faptul ca, toate companiile producatoare de inputuri pentru agricultura (incluzand marile companii prezente si acum pe piata mondiala a productiei de pesticide), initial au promovat solutii ecologice folosind in majoritatea produselor microorganisme.

Odata cu industrializarea ”masiva” a agriculturii, marii producatori de pesticide au optat pentru reformularea produselor din considerente care au tinut de  capacitatea de productie, stocare si punere pe piata, respectiv au inlocuit majoritatea microorganismelor cu molecule chimice.

Pentru a va face o idee mai clara despre diferentele dintre un pesticid formulat cu molecula chimica si unul cu continut de microorganisme, vom expune aici cateva evidente:

- Exista pe piata fungicidul X care combate sclerotinia florii soarelui. Fungicidul X are o destinatie clara: sa combata sclerotinia.
Si probabil face acest lucru impecabil, asa cum promite. Insa combate DOAR sclerotinia.

- Exista pe piata fungicide organice formulate pe baza de Bacillus Subtilis. Bacillus Subtilis esteo clasa de microorganisme care combate peste 20 de boli cunoscute ca fiind extrem de virulente pentru culturile vegetale, dintre care enumeram: fusarioza, septorioza, sclerotinia, mana, fainarea, mucegaiul alb, putregaiul alb, putregaiul cenusiu, uscarea vasculara, focul bacterian, caderea florilor, putrezirea fructelor etc.

Utilitatea si eficienta produselor chimice specifice este de necontestat, insa acelasi lucru se aplica si produselor (inputurilor) formulate pa baza de microorganisme.

CUM FUNCTIONEAZA PRODUSELE PE BAZA DE MICROORGANISME?

Pentru a intelege cum functioneaza pesticidele organice (pe baza de microorganisme), va vom explica pe scurt cum se instaleaza bolile in plante. Plantele sunt organisme vii care respira/transpira prin stomate. 

Stomata este o formatie epidermica vegetala alcatuita din doua celule intre care se afla o deschidere, servind la schimbul de gaze dintre planta si mediu si la eliminarea apei din planta (transpiratie).

Factorii patogeni (bolile) sun niste ciuperci microscopice care, atunci cand intalnesc mediul perfect (umiditate si caldura) si o gazda (planta - stomate deschise), se instaleaza si populeaza ”noua gazda”.

Bolile intra in planta (frunze, seva, radacina) prin stomate. 

Am stabilit in acest fel una dintre modalitatile prin care plantele se imbolnavesc: prin stomate.

Ce se intampla atunci cand sunt aplicate preventiv sau in anumite cazuri curativ inputuri pe baza de microorganisme?
Microorganismele benefice continute in produs populeaza aceste stomate si intreaga suprafata a plantei. Atunci cand factorii patogeni ajung pe planta, acestia nu se pot instala deoarece stomatele sunt deja ocupate de catre microorganismele benefice din continutul produsului. Microorganismele benefice (cum ar fi de exemplu Bacillus Subtilis) imediat cum au intrat in contact cu factorii patogeni, ii distrug, eliminand riscul imbolnavirii plantelor. Bineinteles, aceasta poate parea o explicatie mai putin stiintifica, insa am vrut sa fim pe intelesul tuturor celor care citesc acest material.

Un alt mare avantaj pe care il prezinta pesticidele pe baza de microorganisme este dat de faptul ca aceste microorgansime benefice si antagoniste fata de factorii patogeni au capacitatea de a se adapta, sunt dinamice si nu gresesc niciodata. Mai mult de-atat, atunci cand sunt folosite microorganisme benefice in controlul bolilor si al daunatorilor nu exista risc de dezvoltare a tolerantei, deoarece acestea sunt organisme vii, nu molecule chimice.

Pentru a sintetiza, vom expune principalele avantaje ale folosirii inputurilor pe baza de microorganisme:

- sunt extrem de eficiente impotriva unui spectru foarte larg de boli si daunatori;
- fac parte din natura (sunt biodegradabile)
- sunt antagoniste cu efect rapid (actioneaza imediat ce au intrat in contact cu ”tinta”)
- se pot folosi (si sunt recomandate a fi folosite) in agricultura organica
- traiesc in simbioza cu planta si o protejeaza de boli si daunatori pe termen lung
- sporesc inmultirea microorganismelor benefice din stratul superficial al solului
- nu sunt toxice pentru om si animale
- nu exista riscul aparitiei fitotoxicitatii
- sunt dinamice si adaptabile
- produsele pe baza de microorganisme au de cele mai multe ori un pret mai mic decat cele conventionale
- sunt din ce in ce mai promovate inclusiv de marile companii producatoare de substante si produse de sinteza (chimice)

In imaginile de mai jos va prezentem efectul unui insecticid formulat pe baza de microorgansime, in contact cu mai multi daunatori:

Acestea sunt doar cateva exemple referitoare la modul in care actioneaza microorganismele asupra daunatorilor din culturile vegetale, daunatori casnici etc. Clasele potrivite de microorganisme pot combate atat daunatorii din culturile agricole cat si factorii patogeni, daca acestea sunt aplicate preventiv si cu regularitate (conform recomandarilor).

Acest articol poate fi un preambul foarte bun atat pentru noi, cat si pentru alti promotori ai acestui tip de produse. Promotori pe care ii sustinem si ii incurajam sa mearga mai departe, fie ca este vorba de fermieri mari, legumicultori/pomicultori, distribuitori sau producatori de astfel de produse.

Produsele pentru protectia plantelor, formulate pe baza de microorganisme sunt viitorul agriculturii, iar avantajele expuse mai sus sunt doar o mica parte din efectele pozitive pe care le pot avea microorganismele atunci cand sunt introduse in schemele de tratament si de productie vegetala.