
Agricultura este un domeniu complex care are la baza anumite principii ”de functionare”, aproape matematice atunci cand vine vorba de tehnologiile pe care fermierii trebuie sa le includa in schemele de productie. Fertilizanti, insecticide, fungicide, tratament seminte, regulatori de crestere. Toate aceste produse sunt puse la dispozitia fermierilor de catre companii cu renume mondial care in fiecare an aduc pe piata inputurilor agricole produse din ce in ce mai inovative si mai proactive.
Cele mai mari obstacole pe care culturile agricole vegetale le intampina sunt:
Factorii patogeni sunt in general ciuperci microscopice (fungi) care patrund in planta prin foliaj, tulpina sau radacina si produc culturilor agricole vegetale de la pagube insemnate pana la compromitere totala.
Produsele care actioneaza impotriva acestor factori patogeni sunt in general formulate pe baza de molecula chimica realizata cu scop precis: distrugerea anumitor factori patogeni, prin contact/sistemic.
De mentionat este faptul ca acolo unde persista anumiti factori patogeni (anumite boli), apare si toleranta acestora la fungicide, motiv pentru care fermierii maresc dozele de substante pentru protectia plantelor de la an la an sau chiar mai rau, de la ciclu vegetal la ciclu vegetal, pana in momentul in care fungicidele folosite pur si simplu nu mai au niciun efect asupra bolilor in cauza.
Inca de la inceputul secolului XX cercetatorii acelor vremuri au reusit sa izoleze si sa studieze anumite tipuri de microorganisme in raport cu diverse boli ale plantelor sau daunatori.
Primele pesticide comerciale au aparut inca din anul 1950 si erau folosite cu succes pentru a combaterea unui spectru larg de boli si daunatori, iar aici exemplificam:
Toate aceste clase de microorganisme combat sute de boli cunoscute ca fiind extrem de daunatoare culturilor agricole.
Un lucru mai putin cunoscut este faptul ca, toate companiile producatoare de inputuri pentru agricultura (incluzand marile companii prezente si acum pe piata mondiala a productiei de pesticide), initial au promovat solutii ecologice folosind in majoritatea produselor microorganisme.
Odata cu industrializarea ”masiva” a agriculturii, marii producatori de pesticide au optat pentru reformularea produselor din considerente care au tinut de capacitatea de productie, stocare si punere pe piata, respectiv au inlocuit majoritatea microorganismelor cu molecule chimice.
Pentru a va face o idee mai clara despre diferentele dintre un pesticid formulat cu molecula chimica si unul cu continut de microorganisme, vom expune aici cateva evidente:
- Exista pe piata fungicide organice formulate pe baza de Bacillus Subtilis. Bacillus Subtilis esteo clasa de microorganisme care combate peste 20 de boli cunoscute ca fiind extrem de virulente pentru culturile vegetale, dintre care enumeram: fusarioza, septorioza, sclerotinia, mana, fainarea, mucegaiul alb, putregaiul alb, putregaiul cenusiu, uscarea vasculara, focul bacterian, caderea florilor, putrezirea fructelor etc.
Utilitatea si eficienta produselor chimice specifice este de necontestat, insa acelasi lucru se aplica si produselor (inputurilor) formulate pa baza de microorganisme.
CUM FUNCTIONEAZA PRODUSELE PE BAZA DE MICROORGANISME?
Pentru a intelege cum functioneaza pesticidele organice (pe baza de microorganisme), va vom explica pe scurt cum se instaleaza bolile in plante. Plantele sunt organisme vii care respira/transpira prin stomate.
Stomata este o formatie epidermica vegetala alcatuita din doua celule intre care se afla o deschidere, servind la schimbul de gaze dintre planta si mediu si la eliminarea apei din planta (transpiratie).
Factorii patogeni (bolile) sun niste ciuperci microscopice care, atunci cand intalnesc mediul perfect (umiditate si caldura) si o gazda (planta - stomate deschise), se instaleaza si populeaza ”noua gazda”.

Am stabilit in acest fel una dintre modalitatile prin care plantele se imbolnavesc: prin stomate.
Un alt mare avantaj pe care il prezinta pesticidele pe baza de microorganisme este dat de faptul ca aceste microorgansime benefice si antagoniste fata de factorii patogeni au capacitatea de a se adapta, sunt dinamice si nu gresesc niciodata. Mai mult de-atat, atunci cand sunt folosite microorganisme benefice in controlul bolilor si al daunatorilor nu exista risc de dezvoltare a tolerantei, deoarece acestea sunt organisme vii, nu molecule chimice.
Pentru a sintetiza, vom expune principalele avantaje ale folosirii inputurilor pe baza de microorganisme:

Acestea sunt doar cateva exemple referitoare la modul in care actioneaza microorganismele asupra daunatorilor din culturile vegetale, daunatori casnici etc. Clasele potrivite de microorganisme pot combate atat daunatorii din culturile agricole cat si factorii patogeni, daca acestea sunt aplicate preventiv si cu regularitate (conform recomandarilor).
Acest articol poate fi un preambul foarte bun atat pentru noi, cat si pentru alti promotori ai acestui tip de produse. Promotori pe care ii sustinem si ii incurajam sa mearga mai departe, fie ca este vorba de fermieri mari, legumicultori/pomicultori, distribuitori sau producatori de astfel de produse.
Produsele pentru protectia plantelor, formulate pe baza de microorganisme sunt viitorul agriculturii, iar avantajele expuse mai sus sunt doar o mica parte din efectele pozitive pe care le pot avea microorganismele atunci cand sunt introduse in schemele de tratament si de productie vegetala.
1 Comentarii
Incerc sa comand pesticide pe baza de microorganisme,dar aveti un site foarte încurcat.Nu vad nici-o secțiune cu acest titlu.Imi pare rau.
Comenteaza