Crapaturile aparute pe fructele de tomate sunt rezultatul unei perioade de crestere si dezvoltare rapida a fructelor, determinata de perioade de ploi abundente urmate de perioade cu temperaturi ridicate sau invers, atunci cand dupa o seceta prelungita urmeaza o perioada de ploi abundente. O alta cauza a aparitiei crapaturilor pe fructe, poate fi variatia mare intre temperaturile din timpul zilei si cele din timpul noptii, lucru care duce la dilatarea respectiv contractia celulelor epidermei si provoaca aparitia crapaturilor.

 

 

 

Crapaturile apar mai intai la pedunculul fructelor si se extind treptat, ranind fructele si favorizand atacul ciupercilor si bacteriilor. Fructele care stau in soare direct si nu sunt protejate de frunzele plantei, sunt mai predispuse la aparitia crapaturilor decat cele care sunt umbrite de frunzis.

 

 Masuri de prevenire si combatere:

 

- incercati sa irigati cultura de tomate la intervale de timp regulate si fara fluctuatii mari privind cantitatea de apa

- in momentul in care defoliati plantele de tomate, aveti grija sa nu lasati in totalitate fructele expuse razelor solare (pastrati cateva frunze deasupra fructelor)

- puteti planta soiuri rezistente la aparitia crapaturilor, dar acestea au coaja mai groasa.

Aparitia, preventia si combaterea bolilor prezentate pot fi diferite in functie de zona de cultura si de tehnologia de productie aplicata.