Este o boala neparazitara a tomatelor iar simptomele acestei boli sunt reprezentate de aparitia unor pete mici, imbibate cu apa la capatul inferior al fructelor, care cu timpul se largesc si se transforma in pete mari imbibate cu apa, de culoare brun-negricioasa. Intr-un final acestea pot duce la putrezirea totala a fructului.

Aceasta boala este cauzata de tulburari fiziologice determinate de udari cu cantitati de apa cu variatii  mari intre udari, la intervale de timp neregulate, combinate cu lipsa calciului din sol.

 

 

 

 

 

 

Masuri de prevenire si combatere:

 

 

- aplicati pe sol piatra de var, cu o luna inainte de plantarea rasadurilor, pentru a atinge un nivel al pH-ului din sol de 5.8-6.8

- mentineti cantitatea de apa cu care udati la un nivel constant. Prea multa apa sau apa prea putine la intervale neregulate pot crea conditiile necesare dezvoltarii bolii

-  stropiti plantele in faza de inflorire si fructificare cu un fertilizant pe baza de calciu.