Importanta culturii:
Conopida este cea mai valoroasa varietate din grupa verzei si una din
cele mai importante legume din punct de vedere alimentar.
Valoarea alimentara ridicata, continutul bogat in vitamine (vitamina C
in special) si gustul placut al conopidei au facut ca aceasta leguma sa fie pretuita din ce in ce mai mult si sa
se cultive pe suprafete din ce in ce mai mari.
Din inflorescenta, careia i se mai spune si capatana falsa, se prepara o
gama variata de mancaruri (conopida cu unt, smantana si pesmet; conopida cu sos
alb, conopida oparita, mancare de conopida – fiarta sau cruda; ghivece etc.),
deosebit de apreciate de catre consumatori. Muraturile si mai ales – marinatele
de conopida au un gust foarte placut, situandu-se pe acelasi loc, in ceea ce
priveste calitatea, cu gogosarii si castravetii marinati.
Trebuie sa aratam ca in unele tari conopida se consuma si in stare
cruda, mai ales de catre copii. Este de dorit sa se consume si la noi pe scara
cat mai larga sub aceasta forma, avand in vedere cantitatile mari de vitamine
ce se gasesc in inflorescente.
Originea si raspandirea:
Desi are aceeasi raspandire ca varza, conopida este cunoscuta ca planta
cultivata abia din sec. al XVI-lea, cand s-a raspandit in tarile din apusul si
sudul Europei (Germania, Olanda, Belgia, Anglia, Franta, Italia) unde a fost
adusa, probabil din Egipt. Dupa aceasta data cultura conopidei s-a extins
foarte mult, astazi fiind intalnita aproape peste tot.
Datorita calitatilor mentionate si a multiplelor intrebuintari in arta
culinara si in industria conservelor, conopida s-a raspandit foarte mult in
anii din urma in cele mai multe regiuni.
In tara noastra conopida se cultiva aproape peste tot, avand o pondere
mai mare in jurul Capitalei, bazinul legumicol Arad, in jurul Timisoarei,
Oradea, Cluj, Sibiu si alte orase mai mari. Din pacate este foarte putin
consumata de populatia de la sate.
Caractere botanice si
particularitati biologice:
Conopida este o planta
bienala, insa in cultura este tratata ca planta anuala, ceea ce o deosebeste de
celelalte legume din grupa verzei.
Rasadul de conopida, asa
cum am mai aratat, are frunzele alungite, cu marginile dintate. Forma lunguiata
a frunzelor se mentine si la plantele mature. In primul an de cultura, la
varful tulpinii se dezvolta o masa carnoasa, frageda, de culoare alba, formata
din ingrosarea pedicelor florale, anormal dezvoltate. Aceasta parte are formata
rotunda sau turtita si se numeste capatana falsa. Capatana este ingropata intre
frunze, care la unele soiuri sunt lungi si drepte, aparand-o de lumina prea
puternica. La alte soiuri aceste frunze sunt scurte si nu acopera
inflorescenta, astfel incat aceasta este expusa la brunificare si deci la
deprecierea calitatii.
Dupa cateva zile de la
formarea capatanii false, aceasta incepe sa se destrame, datorita cresterii
lastarilor florali, care devin adevarate tulpini florale, purtand flori, fructe
si seminte. Principalele faze de crestere ale conopidei si durata lor
aproximativa sunt urmatoarele: rasarirea 3 – 6 zile; formarea capatanii (de la
rasarire) 80 – 100 zile (dupa soiuri); faza de capatana falsa 10 – 20 zile;
faza de desfacerea capatanii si cresterea tulpinilor florale 15 – 25 de zile;
faza de inflorire 20 – 25 de zile; maturizarea fructelor si a semintelor 30 –
40 de zile.
Semintele de conopida se
aseamana la culoare si forma cu cele de varza, insa sunt mai mici.
Relatiile cu factorii de
mediu la cultura conopidei
Conopida este planta cea
mai sensibila si cea mai pretentioasa din grupa verzelor, atat in ce priveste
clima, cat si in privinta solului si ingrijirilor in cursul perioadelor de
vegetatie.
Cele mai bune rezultate
se obtin in urma cultivarii conopidei in regiunile potrivit de calduroase, cu
suficienta umiditate in sol si atmosfera.
Pe timp secetos, daca nu
este irigata rational, conopida de productii slabe.
In primele faze de
crestere conopida este pretentioasa la lumina. Exigenta sa scade insa pe masura
ce plantele cresc, pentru ca la formarea capatanii false sa-i dauneze lumina.
Lumina directa, in aceasta faza, produce ingalbenirea, brunificarea, inverzirea
etc. inflorescentei, depreciandu-i astfel calitatea .
Conopida are nevoie, de
asemenea, de terenuri deschise cu o buna aerisire, nu prea umede. Uscaciunea
aerului si solului precum si temperatura prea scazuta provoaca inflorirea prea
timpurie si o diminuare a calitatii si cantitatii recoltei.
Cele mai bune soluri pentru cultura conopidei sunt cele lutoase, cu suficient humus, bogate in
substante nutritive. In soluri nisipoase se obtin rezultate satisfacatoare
numai in urma aplicarii unor doze mai mari de ingrasamant natural si a unei
irigari dese.
Tehnica culturii la conopida
In asolament se comporta asemanator
cu celelalte legume din grupa verzei dand rezultate bune, mai ales cand este
cultivata in solar ingrasata in anul culturii.
Soiurile cu perioada
scurta de vegetatie se preteaza bine pentru culturile succesive, atat ca planta
urmatoare, cat si ca cultura anterioara.
Pregatirea terenului este
asemanatoare cu cea pentru cultura verzei. O data cu aratura de toamna (pentru
culturile timpurii)se incorporeaza balegarul in cantitate de 30 – 40 t/ha.
Inainte de plantat se aplica o parte din ingrasamintele minerale fosfatice (80
– 100 kg/ha), potasice (80 – 100 kg/ha) ai azotoase (60 – 80 kg/ha), iar cea
mai mare parte in cursul perioadei de vegetatie, in 2 – 3 reprize. Ingrasarea
unilaterala cu azot sau aplicarea unor doze prea mari de ingrasaminte azotoase,
duc la o crestere luxurianta a plantei in dauna formarii normale a
inflorescentei.
Cultura conopidei se face
numai prin rasad.
1. Cultura in camp
Semanatul soiurilor
timpurii are loc in luna februarie – martie, in rasadnite calde, intrebuintand
2 – 3 g samanta la m2.
Inainte de semanat
samanta trebuie sa fie tratata. Pentru obtinerea rasadului necesar unui ha este
nevoie de 200 – 300 g samanta.
Rasadul obtinut se repica
de regula in rasadnite calde sau semicalde.
Plantatul la loc
definitiv se face incepand cu prima jumatate a lunii aprilie, la distanta de
60x30 cm.
Cea mai potrivita
distanta de plantare pentru soiurile timpurii este de 40/50 cm. O plantare mai
deasa provoaca formarea de inflorescente mici.
Rezultate bune se obtin
in urma repicarii rasadului in ghivece nutritive, care se pastreaza in
rasadnite pana la plantarea in camp.
Pentru culturile foarte
timpurii in camp, in unele regiuni, printre care si bazinul legumicol Arad,
semanatul are loc inca de la inceputul lunii ianuarie. In acest caz se seamana
direct in rasadnite, sau mai bine, in cutii. La 15 – 20 de zile dupa rasarire
rasadul se repica tot in cutii, la distante mai mari (6/6 cm), intr-un amestec
de pamant de mranita, telina si nisip, eventual si compost, la care sa adauga
ingrasaminte chimice usor solubile (5 – 10 g la 1kg de pamant) si se asaza din
nou in rasadnite, in care se mentine o temperatura moderata de 10 – 12*C. Acest
repicat se poate face direct in ghivece nutritive. Cand rasadul are 4 – 5
frunze, faza care coincide cu primele zile ale lunii martie, rasadul din cutii
se poate repica si in ghivece de pamant ars; in acest scop se foloseste un
amestec de doua parti mranita, o parte telina si o parte compost, la care se
adauga 10 – 20 g saruri minerale (la 1kg de amestec), din care 8 – 10 g
superfosfat. Ghivecele se introduc in rasadnite, mentinandu-se in continuare
temperatura moderata de 10 – 15*C. Rasadului i se aplica toate ingrijirile
cerute, acordand atentie speciala aerisirii rasadnitelor.
In bazinul legumicol
Arad, rasadul se planteaza in camp in prima jumatate a lunii aprilie.
In cursul perioadei de
vegetatie se aplica 2 ingrasari, din 2 in 2 saptamani, la care se adauga
ingrijirile obisnuite (prasit, udat, combaterea daunatorilor). Ingrasarea in
cursul perioadei de vegetatie este foarte necesara, mai ales cand se observa o
stagnare in crestere a plantelor de conopida.
Pana la sfarsitul lunii
mai, plantele ajung la maturitatea de consum, formand inflorescente normal dezvoltate.
In aceasta faza, a formarii capatanilor false, ele trebuie sa se umbreasca,
indoind sau legand frunzele deasupra inflorescentei, pentru a le feri de lumina
directa.
Tot in vederea obtinerii
de productii foarte timpurii, in unele regiuni se aplica metoda semanatului din
toamna. In mod practic se seamana in rasadnite reci (pe brazde) in a doua
jumatate a lunii septembrie, iar in momentul cand rasadurile au 2 – 3 frunze,
acestea se repica in rasadnite reci, la distante relativ mari (10 – 12cm). In
cursul iernii, degerarea plantelor se previne prin acoperirea rasadnitelor cu
ferestre si rogojini, eventual si cu un strat de balegar proaspat (in caz de
geruri mari), iar in jurul tocului rasadnitei se asaza de asemenea balegar
proaspat. Ori de cate ori timpul permite se procedeaza la aerisirea
rasadnitelor si se iau masuri de combatere a daunatorilor, in special a
sobolanilor, care pricinuiesc uneori pagube insemnate. Foarte devreme
primavara, rasadnitele se descopera, procedandu-se astfel la o calire temeinica
a plantelor, care se planteaza la loc definitiv – daca este posibil – chiar la
sfarsitul lunii martie sau inceputul lunii aprilie.
In camp se iau masuri de
protectie impotriva gerurilor, prin acoperirea plantelor cu pelicule de
material plastic, cu tocuri de rasadnite cu ferestre sau prin musuroirea
puternica a plantelor. Plantele formeaza inflorescente normale pana la
sfarsitul lumii mai, inceputul lunii iunie.
Aceasta metoda este
aplicata in unele tari si la producerea semintelor de conopida. La noi nu se
obtin rezultate bune deoarece rasadul este prea imbatranit si da productii mici
de samanta, de calitate inferioara
Pentru culturile de
toamna semanatul se face in rasadnite reci, in a doua jumatate a lunii mai,
intrebuintandu-se soiuri semitimpurii si tarzii. Plantarea in camp are loc in
cursul lunii iulie, urmand ca sa se recolteze incepand cu luna septembrie si
pana toamna tarziu.
Cultura foarte timpurie
si cultura pentru productii de toamna, care au fost prezentate aici, asigura o
justa utilizare a terenului, putand fi incadrate in culturi succesive. In
primul caz constituie o cultura anterioara, care paraseste terenul devreme (pe
la inceputul lunii iunie), iar in al doilea caz este o cultura care incepe abia
in luna iulie si urmeaza dupa o cultura timpurie.
Soiurile tarzii nu se mai repica ci de la
Inceput se seamana mai rar. Soiurile tarzii
se planteaza la distanta dc 70-40 cm.
Recoltarea conopidei are loc cand
inflorescenta (capatina falsa) a ajuns la marimea normala si inainte de a incepe sa se desface
(resfire). Lucrarea consta in taierea
capatinii cu cateva frunze externe, care au rolul de a o proteja de lovire si murdarire in timpul transportului. Pentru a avea o productie
de buna calitate, recoltatul trebuie
facut de 2-3 ori pe saptamina. Inflorescentele recoltate trebuic ferite de lovituri, pentru a preveni deprecierea
lor. Soiurile tarzii se recolteaza inainte de
aparitia gerurilor puternice. In caz contrar (sub temperatura de-5°C), capatinile capata pete translucide, de unde porneste
stricarea lor.
Plantele care nu au format inflorescente
normale pot sa-si continue dezvoltarea, daca
sunt asezate in pivnite, incaperi reci sau in rasadnite, una langa alta, fara a avea nevoie de lumina. In felul acesta o parte din
ele continua sa formeze capatini false, insa mult mai mici decat cele normale.
Productia medie de conopida este de 9-15
t/ha, la soiurile timpurii si 12-20 t/ha la soiurile tarzii.
2. Cultura intarziata la conopida
Cultura conopidei de toamna asigura consumul numai pana
la sosirea inghetului, data care in unii ani coincide cu
mijlocul lunii noiembrie. Desi conopida nu sufera din cauza brumelor, totusi nu rezista la
temperaturi mai scazute de -5°C. Din aceasta
cauza prelungirea aprovizionarii cu aceasta leguma dupa sosirea inghetului, trebuie
realizata prin aplicarea altor metode de cultura, printre care si maturizarea plantelor in anumite adaposturi. in acest caz
semanatul conopidei se face mai tarziu cu
10-15 zile decat pentru culturile de toamna, iar pentru cultura se aleg terenuri fertile, amenajate pentru irigare.
Soiurile potrivite pentru aceasta cultura
sunt aceleasi care se intrebuinteaza pentru culturile de toamna. In anii cu
toamne scurte plantele de conopida sunt prea mici in momentul sosirii inghetului, iar in anii cu toamne lungi, conopida ajunge la
maturitatea de consum inca pe teren,
astfel incat nu mai trebuie supusa la maturizare in adaposturi. Pentru a evita astfel de situatii se recomanda semanatul esalonat
al conopidei — 2-3 reprize — la interval de
circa 2 saptamani, pentru a avea un numar suficient de plante care sa poata fi maturizate dupa inghet.
Cresterea plantelor trebuie dirijata in asa fel, incat la
sosirea inghetului adica la transplantarea conopidei in adaposturi,
plantele sa aiba inflorescenta de marimea
unei nuci sau a unui mar. Plantele cu capatina falsa, de dimensiuni mai mari,
ajung prea repede la maturitate, iar cele care nu au format de loc capatina nu
mai reusesc sa infloreasca. Tinind
seama de aceste criterii, dintr-o cultura intarziata abia 40-50% din plante pot fi supuse maturizarii.
Adaposturile destinate maturizarii artificiale trebuie sa
aiba temperatura de 10 – 15*C, sa se poata aerisi, sa fie suficient de inalte
pentru ca plantele sa poata fi asezate in pozitie verticala. Cele mai potrivite
adaposturi sunt serele, rasadnitele, bordeiele acoperite cu
ferestre de rasadnite, iar in lipsa acestora transee speciale. Transplantarea conopidei in aceste adaposturi se
face numai in preajma inghetului.
In afara de plantele care intrunesc conditiile amintite, se pot transplanta,
pentru consumul apropiat, si
exemplarele cu inflorescenta mai avansata. In cazul cand adapostul pentru maturizare este o sera, se pot
transplanta si un numar oarecare de
plante, care inca n-au inceput sa infloreasca, dar sant viguroase. Unele din
acestea vor reusi sa formeze capatani
false. Inainte de transplantare, plantelor li se leaga frunzele si se uda temeinic, pentru ca sa nu se
desprinda pamantul de radacini. Scoaterea
plantelor se face cu cazmaua, iar transportul la adapost — cu targa, in camioane cu arcuri, pentru a nu se scutura pamantul
de pe radacini.
Avand in vedere ca plantele de conopida sunt inalte, rasadnitele
trebuie asezate peste santuri adanci de 50-70 cm sau sa se foloseasca pentru
maturizare rasadnite olandeze in doua pante.
Pe fundul santului se asterne un strat de mranita cernuta, amestecata cu nisip si pamant de gradina, in proportii
egale. Grosimea stratului poate fi de 5-10
cm. Plantele de conopida se asaza unele langa altele, cat mai strans, iar golurile — ce eventual mai raman — se completeaza
cu acelasi amestec de pamant care s-a
aplicat pe fundul santului. Dupa completarea unei rasadnite se uda cu stropitoarea fara sita, ferind capatanile false.
Lucrarea se face cu scopul de a pune pamantul
in contact strans cu radacinile, de a asigura umiditatea necesara plantelor si de a evita dezvoltarea mucegaiului in
spatiile libere dintre radacinile
plantelor. Udatul se face cu atentie, deoarece si excesul de umiditate este daunator.
Transplantarea conopidei in
sere se face pe brazde late de 1-1,20 m. Intre brazde se lasa poteci de 60-70 cm.
Conopida se asaza in adaposturi
numai pentru a o feri de inghet; aici ea continua sa vegeteze in mod normal acest sens se iau masuri
de ingrijire a plantelor adapostite, creandu-se conditii minime pentru
dezvoltarea capatanilor.
In timpul maturizarii trebuie sa se mentina
temperatura potrivita, sa se asigure
umiditatea necesara si sa se dea aer la timp. Reglarea temperaturii se face in modul urmator: imediat dupa transplantare temperatura se
coboara sub 10°C, mentinandu-se astfel timp
de 2-3 zile; se impiedica in felul acesta pierderea prea mare a apei prin evaporatie. In cazul cand plantele au
inflorescenta mai dezvoltata, aceasta.
temperatura intarzie cresterea in continuare a capatanii false, astfel incat se
poate prelungi si recoltarea. continuare
temperatura se ridica, in zilele senine chiar la 20°C,
insa dupa ce au inceput sa creasca inflorescentele se coboara la 4-5°C.
In timpul maturizarii se asigura o umiditate moderata,
pentru a feri capatanile false de putrezire. Aerisirea incepe dupa 2-3 zile de
la plantare si se face cu scopul de a regla
temperatura din adapost si a elimina excesul de umiditate, care favorizeaza atacul unor ciuperci.
In felul acesta conopida formeaza capatani
false, cu dimensiuni apropiate de cele normale, care se recolteaza pe masura
cerintelor consumului.
3. Cultura in rasadnite
Datorita importantei pe care o are, conopida este foarte
mult apreciata si in cursul iernii. Pentru a
avea conopida proaspata — si in aceasta perioada — se procedeaza la cultivarea ei in sere si rasadnite.
Cultura conopidei in rasadnite sc aseamana, in
ceea ce priveste majoritatea lucrarilor,
cu cultura altor legunie. Cultura in
rasadnite comporta 2 faze si anume: a) producerea rasadurilor si b) cultivarea propriu-zisa in rasadnita.
a. Producerea
rasadului. Indiferent de data semanatului si felul
culturii, conopida se inmulteste exclusiv prin rasad. In
cazul rasadnitelor incalzite cu biocombustibil,
se intrebuinteaza ca pat germinativ un amestec de pamant format din pamant de lucerniera sau trifoiste (in lipsa acestuia, pamant
de gradina) in proportia de 2/4; pamint
de mranita 1/4 si nisip 1/4. Grosimea stratului de pamant necesar pentru semanat
este de circa 12 cm. Acest amestec este bine sa se utilizeze si la inceputul culturii, in rasadnitele incalzite pe
cale tehnica.
Semanatul are loc incepand cu sfarsitul
lunii decembrie si in tot cursul lunii ianuarie.
Uneori se procedeaza la semanarea esalonata, pentru a putea recolta intr-o perioada mai lunga de timp.
In conditiile din tara noastra s-a constatat
insa ca cele mai bune rezultate se obtin la
semanaturile din a doua jumatate a lunii ianuarie. Semanaturile mai timpurii (decembrie si inceputul lunii ianuarie) coincid
cu perioadele de mare nebulozitate, cand
lumina primita de plante este prea putina.
Obtinerea de productii timpurii nu este
conditionata numai de semanatul timpuriu si de agrotehnica judicios aplicata,
ci depinde in foarte mare masura, si de soiul cultivat.
Se poate semana, fie in cutii, fie direct in
rasadnite. in cazul primei metode, cutiile se
aseaza tot in rasadnite calde.
Se seamana in randuri, la distanta de 5 cm intre
ele, o cantitate de 2-3 g samanta la 1
m2.
Indata dupa rasarirea plantelor (la 4-5
zile de la semanat) se da cat mai multa lumina si aer. Printr-o
aerisire corecta se mentine temperatura la 10-12°C, evitandu-se astfel alungirea rasadului. Tot prin aerisire se elimina
surplusul de apa, prevenind astfel caderea
rasadurilor.
O lucrare foarte importanta este repicarea rasadurilor.
Aceasta se face cat mai curind posibil, de
preferinta inainte de aparitia primei frunze adevarate. Repicatul se face la distanta de 6/6 cm, sau mai bine la 8/6
cm, intr-un strat de pamant de 15-18
cm grosime. In primele 3-4 zile dupa repicat se asigura o temperatura moderata (circa 15°C),
dupa care temperatura se ridica la 18-20°C.
Nu trebuie sa se dea o caldura mai mare deoarece, asa
cum se cunoaste, conopida creste si se dezvolta
mai bine la o temperatura moderata. Acest lucru trebuie sa se aiba in vedere si la asocierea culturilor in rasadnita, alegandu-se
ca cultura asociata tot o planta
cu cerinte reduse fata de caldura.
Trebuie sa se vegheze neintrerupt si in aceasta faza la
aerisirea corecta si udarea la timp a
plantelor.
Lucrarile de ingrijire a rasadului de conopida sunt asemanatoare
cu cele ale rasadului de varza timpurie, cu care are cerinte
asemanatoare (inclusiv fata de ingrasaminte).
Cultura in rasadnite incepe o data cu plantarea rasadului.
In acest scop se pot folosi rasadnite al caror
pat de balegar a fost proaspat asternut sau se intrebuinteaza rasadnitele in care s-au
produs rasaduri timpurii. Grosimea patului de balegar, la rasadnitele noi, este ceva
mai redusa decat in cazul producerii rasadurilor.
Amestecul de pamant
pentru cultura este acelaşi care s-a intrebuintat la repicat. Difera doar grosimea, care
trebuie sa fie de circa 20 cm.
b. Plantarea rasadurilor.
La plantare, rasadul trebuie sa aiba varsta de 45— 50 de zile. Este recomandabil ca inainte
de plantare rasadurile sa se scoata cu cat mai mult pamant la radacina. Acest
lucru se poate face cu ajutorul lingurei de plantat şi prin executarea de taieri
cu cutitul de-a lungul şi de-a curmezişul rindurilor.
Rasadurile se planteaza la distanta
de 30/35 cm, soiurile pitice timpurii, şi 40/40 cm soiurile semitimpurii — cu
portul ceva mai inalt.
Dupa plantare, rasadnita se tine
acoperita 2-3 zile, aplicandu-se o aerisire moderata in felul acesta se asigura
prinderea mai rapida şi in procent mai mare a rasadurilor. Dupa trecerea acestui
interval, rasadnita se descopera şi se aeriseşte cat mai temeinic, regland pe aceasta
cale şi temperatura din interior; pe timp noros, aceasta se mentine la 16-17°C, iar pe timp insorit se ridica la
20°C. Mai tarziu rasadnitele se tin complet
descoperite. Pe timp friguros se procedeaza, la nevoie, la completarea intervalelor dintre
tocuri cu balegar proaspat.
O alta lucrare de ingrijire in cursul
perioadei de vegetatie este udatul culturii. La inceput se uda mai putin (la
3-4 zile), iar pe masura cresterii plantelor şi incalzirii timpului, se uda mai des
(zilnic), cu norme de apa crescande.
Reglarea temperaturii şi a umiditatii
din rasadnite se face mai usor in rasadnitele perfectionate, incalzite pe cale tehnica.
0 alta lucrare este saltarea
tocurilor in faza cand plantele au ajuns aproape de geamuri.
Ingraşarea in cursul perioadei de
vegetatie cu solutii slabe (1%) de ingraşaminte minerale (azotat de amoniu 35%,
superfosfat 45%, sare potasica 20%), asigura obtinerea unor productii mari şi
timpurii de conopida.
Pentru a feri inflorescentele de
brunificare se procedeaza la acoperirea capatinilor false cu frunze. in mod
practic aceasta se realizeaza prin indoirea unei frunze sau prin legarea frunzelor deasupra
inflorescentei.
in decurs de 90-100 zile de la semanat,
capatanile false ajung la maturitatea de consum.
Recoltarea se face pe masura formarii
inflorescentelor, cand acestea au marimea normala şi sint suficient de compacte. Durata recoltarii
este de 10-12 zile.
La recoltare capatina falsa se taie
cu cateva frunze la baza, care o protejeaza. Dupa recoltare inflorescentele se
sorteaza conform standardelor in vigoare, se aşaza in ladite sau in coşuri şi se
transporta la locul de desfacere.
Pentru transportul la distante mari
sau pentru export trebuie sa se acorde o atentie mai mare ambalajului, deoarece de acesta depinde
foarte mult valoarea marfii.
Productia este de 6-8 kg/m2.
O cale mai usoara de obtinere a conopidei in cursul iernii
este cultura acesteia in sere. Trebuie sa aratam
de la inceput insa, ca in sere conopida se cultiva numai sub forma de cultura secundara si numai in cazuri mai rare
(sere solarii) ca planta principala.
Aceasta se explica prin faptul ca conopida are cerinte moderate fata de caldura, care se pot realiza destul de usor si in rasadnite.
In general, serele se folosesc pentru cultura
conopidei numai in perioada iarna—primavara
Lucrarile de pregatire a serei sunt cele obisnuite.
Pentru obtinerea rasadurilor se seamana la
data de 15-20.XII in cutii ladite care se asaza in sera inmultitor. Soiurile sunt
aceleasi care se intrebuinteaza la cultura in
rasadnite.
In vederea obtinerii de rasaduri viguroase trebuie sa se
regleze cu pricepere temperatura din sera inmultitor.
Pana la rasarire se mentine temperatura de 18-20°C,
iar de indata dupa rasarire se coboara la 8-10°C, cu asigurarea aerisirii corespunzatoare.
La aparitia primei frunze adevarate se
procedeaza la repicatul plantelor in ghivece nutritive, cu diametrul de 7 cm
sau in ghivece de pamant ars (8 cm diametru).
Rasadurile repicate au la dispozitie mai multa
lumina decat inainte — cand erau in ladite.
De aceea si temperatura din sera se poate ridica: in zilele senine la 18-20°C, iar noaptea la 10-12 C. Paralel cu reglarea
temperaturii se asigura aerul si
umiditatea corespunzatoare. Nu trebuie sa se treaca nici o clipa cu vederea pericolul
imbolnavirii plantelor de Pythium de baryanum.
Plantarea in sera are loc la inceputul lunii februarie. La
aceasta data rasadul are virsta de 45-50 zile si circa 4-5 frunze. Ca si la
alte specii, rasadul tanar asigura productii
mai mari si de calitate mai buna decat rasadul imbatranit.
Distanta de plantare este de 30/30 cm, 30/40,
40/40 sau chiar 50/50 cm, in functie de
vigoarea soiului cultivat.
Inainte de plantare, pamantul de sera se uda cat
mai bine, aplicandu-se aceeasi masura si rasadului — mai ales daca se gaseste in
ghivece nutritive. Este recomandabil ca
plantarea sa se faca pe timp noros sau — daca nu este posibil acest lucru — sa se umbreasca sera. Este bine sa se prevada o
cantitate oarecare de rasad de rezerva
pentru eventualele completari.
La circa o saptamina dupa plantare se aplica o
usoara musuroire. Lucrarile de ingrijire
constau din reglarea temperaturii (in limitele aratate la producerea rasadului), udat (la inceput cu cantitati mai mici de apa,
apoi cu apa din ce in ce mai multa, in functie
de.cresterea plantelor, nebulozitate si de incalzirea timpului), ingrasarea suplimentara (din 10 in 10 zile, cu aceleasi tip
de ingrasaminte pe care le-am aratat la
cultura in rasadnite).
Plantele ajung la maturitatea de consum pe la
inceputul lunii aprilie, iar perioada de
recoltare se incheie catre sfarsitul acestei luni.
In cazul cand conopida se cultiva toamna, se
seamana in primele zile ale lunii august,
iar plantarea in sere are loc la sfirsitul lunii septembrie. Pentru aceasta
cultura serele se incalzesc numai catre sfirsitul perioadei de vegetatie. Dupa
conopida urmeaza cultura principala (tomate sau
castraveti).
Comenteaza